„Rengėme apklausą tekstilės įmonėse ir sulaukėme įvairių nuomonių: jei bus bent vienas įmonėje užsikrėtęs darbuotojas, tai vieni sako, kad išvis užsidarys gamybą, kiti kažkokias papildomas paslaugas teikė, tai apribojo tas paslaugas. Bet atleidimai numatyti, apie 10 proc. darbuotojų yra numatę sumažinti, nes jie labai abejoja, ar juos pasieks Vyriausybės numatomos priemonės“, – Eltai sakė K. Krupavičienė.

Anot jos, didžiausi darbuotojų atleidimai pastebimi smulkiose įmonėse.

„Jeigu žmogus išeina iš darbo, praranda kvalifikaciją, jis eina ir prašo bedarbio išmokos. Riekia naudotis ta patirtimi, kurią vokiečiai taikė 2008 metais. Geriau bedarbio išmoką ir visokias kitokias išeitines išmokas skirti įmonėms ir tą darbuotoją išlaikyti toje darbo vietoje, kol atsigausim po šitos krizės. Mūsų yra tokia politika. Stengiamės kontaktus palaikyti su gamyba, kad būtų kuo mažiau atleidimų. Bet didžiausi atleidimai yra tuose smulkiuose – barai visokie“, – sakė „Solidarumo“ pirmininkė.

K. Krupavičienė ragina jokiu būdu darbuotojams nesutikti išeiti nemokamų atostogų.

„Pačioje pradžioje sakėme nemokamų atostogų jokiu būdu neimti. Jeigu darbuotojai eis nemokamų atostogų, tai įmonės negaus tų dotacijų, nes Vyriausybės politika skelbti prastovas. Bet darbuotojas turi irgi galvoti, kaip jam yra patogu. Bet jei išeini nemokamų atostogų, tai tada iš ko gyventi? Jau geriau tada išeini iš darbo, eini į Užimtumo tarnybą ir gauni išmoką iš jos“, – Eltai sakė K. Krupavičienė.

„Darbdavių tokia nuomonė, kad jie yra nežinioje, ypač tos mažutės įmonės, kaip jie, sako, laikysime tuos darbuotojus, kai neaišku, kas čia bus“, – pridūrė ji.

Seimas antradienį nepriėmė sprendimo dėl pataisų, kuriomis siūlyta Užimtumo įstatyme nustatyti didesnį subsidijos darbo užmokesčiui dydį – 70 proc. vietoj šiuo metu nustatytų 60 proc., kuris negalės būti didesnis negu 1,5 MMA (šiuo metu nustatyta – 1 MMA). Darbdavys įsipareigotų išlaikyti darbo vietą bent 6 mėnesius.

Taip pat siūlyta nustatyti 90 proc. nuo darbuotojui priskaičiuoto darbo užmokesčio siekiančią subsidiją, bet ne daugiau nei 607 eurai, arba vienas MMA. Darbdaviai privalėtų išlaikyti darbo vietą bent 3 mėnesius.

Balsavimas dėl pataisų atidėtas iki kito Seimo posėdžio, kuris vyks balandžio 7 dieną.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)