„Pasaulyje yra buvusi ne viena krizė ir beveik visų pamokos yra tai, kad nereikėtų reguliuoti bent jau maisto kainų, ypač tų, kurias importuoji, nes dažnai valstybės reguliavimas nespėja su pasaulinėmis kainomis, su aplinkinių šalių kainomis, ir dažniausia blogybė – deficitas. Dažniausiai tos kainos palenda po rinkos kainomis. Čia būtų didžiausias pavojus, nes kaina yra atspindys, ko reikia žmonėms“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ekonomika šiandien“ sakė ekonomistas.

Jis akcentavo, kad, esant didelei tam tikrų prekių paklausai, tai natūraliai skatina didinti pasiūlą.
„Kadangi kyla visų medicininių prekių kainos, kiek verslų persiorientuoja prie to, kad gamintų tokias prekes ar tiektų tam tikras paslaugas. Taip, yra solidarumas, bet neatmeskime ir to, kad egzistuoja piniginis motyvas – pinigai verčia žmones gaminti tai, ko reikia“, – tikino T. Povilauskas.

„Manau, kad reiktų labai atsargiai vertinti kainų reguliavimą“, – pridūrė jis.

Pasak ekonomisto, kainų reguliavimas gali lemti tuščias lentynas, kurios tik didins gyventojų paniką.

„Mes gyvename laisvojoje rinkoje, mes labai daug prekių įsivežame į Lietuvą, daug eksportuojame. Jei mes apribosime kainas Lietuvoje, pavyzdžiui, svogūnų kainas, grikių, tai ukrainiečiai, rusai mums grikių nebeparduos. Iškart lentynose atsiras grikių trūkumas, matysime tuščias lentynas. Kas darosi, kai yra tuščios lentynos? Žmonės dar labiau panikuoja“, – tikino T. Povilauskas.

Pasak jo, be siūlomo kainų reguliavimo, įmanomas kitas drastiškas variantas – reguliuoti prekių kiekį, kurį gali įsigyti gyventojai. Taip būtų sumažintas perpardavinėtojų skaičius, teigė jis.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis praėjusią savaitę sakė, kad jei tiekėjai nuspręs pakeisti savo politiką keliant kainas, valdžia gali pasinaudoti galimybe riboti būtiniausių maisto produktų kainas.

Taip pat ELTA primena, kad Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Emanuelis Zingeris įregistravo įstatymo projektą dėl kainų ribojimo ekstremalių situacijų metu.

Įstatymo projektu siūloma nustatyti, kad, paskelbus valstybės lygio ekstremalią situaciją Vyriausybė galėtų nustatyti būtiniausių gyventojams maisto produktų, vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių sąrašą ir laikinai reguliuoti jų kainas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)