Juvelyrikos ekspertė pasakoja, kaip teisingai rūpintis savo mylimiausiais papuošalais ir laikrodžiais, kad galėtumėte džiaugtis tinkama higiena ir švaros pojūčiu, rašoma pranešime spaudai.

Juvelyrinių dirbinių parduotuvių „Praba“ gemologė Dovilė Bakanauskaitė-Kairienė teigia, kad intensyvus koronaviruso plitimas skatina imtis visų įmanomų apsisaugojimo priemonių, tarp kurių – kruopšti papuošalų priežiūra.

„Nacionalinis sveikatos institutas (NIH) nustatė, kad koronavirusas buvo rastas ant plastiko ir nerūdijančio plieno, ir išgyveno iki 72 valandų. Šie tyrimai tik patvirtina, kad siekiant maksimaliai laikytis higienos reikalavimų, reikia taip pat atsakingai valyti ir papuošalus, nes išlieka tikimybė, kad šis virusas gali gyvuoti ir ant kitų paviršių“,– pasakoja D. Bakanauskaitė-Kairienė.

Dovilė Bakanauskaitė-Kairienė

Rankų dezinfekatorius kenkia papuošalams


Juvelyrikos ekspertė pritaria, kad šiuo įtemptu laikotarpiu rankų dezinfekavimo priemonės yra tikros pagalbininkės, tačiau pabrėžia, kad vertėtų nepamiršti, jog tai gali turėti neigiamos įtakos tam tikroms papuošalų rūšims.

„Rankų dezinfekavimo priemonėse esantis alkoholis gali išdžiovinti brangakmenius ir sukelti įvairių paviršiaus pažeidimų ar įtrūkimų, todėl šios sanitarinės priemonės vertėtų vengti ant įvairių organinių brangakmenių, pavyzdžiui, koralų ar perlų”, – sako D. Bakanauskaitė-Kairienė.

Gemologė akcentuoja, kad rankų dezinfekatoriai taip pat turi neigiamo poveikio akytiems akmenims, tokiems kaip opalai ar turkis. Ji taip pat priduria, kad abejojant dėl įvairių papuošalų nepalankios reakcijos į sanitarines priemones, vertėtų juos nusiimti prieš dezinfekuojant rankas, nes tai padės išvengti nemalonių pasekmių.

Tinkama papuošalų priežiūra


Anot juvelyrikos atstovės D. Bakanauskaitės-Kairienės, prieš plaunant rankas patariama nusiimti visus ant rankų esančius papuošalus ir juos kruopščiai nuplauti bei nuvalyti, nes įvairūs mikroorganizmai gali daugintis nežymiuose tarpeliuose ar po laikrodžio dirželiu.

„Papuošalams valyti naudokite švelnų muilą ir šiltą vandenį. Kalbant apie laikrodžius, tai galite daryti tik įsitikinę, kad jis yra atsparus vandeniui. Visgi, jeigu nerimaujate, kad vanduo gali sugadinti laikrodį ar turėti neigiamos įtakos aksesuarams, tuomet atsargiai ir kruopščiai nuvalykite juos servetėle, specialiomis priemonėmis, skirtomis valyti juvelyrinius dirbinius ir laikrodžius”, – komentuoja gemologė.

Papuošalų valymas

Kitas svarbus dalykas – atsakingas rankų dezinfekavimo priemonių naudojimas, nešiojant įvairius žiedus ar apyrankes. Sanitarinei priemonei patekus ant papuošalų paviršiaus, chemines medžiagas padės pašalinti muilas ir šilta vandens srovė. Visgi, ilgainiui pastebėjus aksesuarų paviršiaus pokyčius, vertėtų kreiptis į profesionalius juvelyrikus, kurie sutvarkys pažeidimus ir kruopščiai išvalys nešvarumus ultragarso papuošalų valymo vonelėje.

Rankų kremas – gali sukurti nešvarumų terpę


Daugelis moterų savo grožio rutinos negali įsivaizduoti be rankų kremo, kuris padeda puoselėti elastingą ir neišsausėjusią rankų odą. Visgi, juvelyrikos žinovė teigia, kad ši priemonė taip pat gali sudaryti palankią terpę bakterijoms plisti.

„Prieš tepantis rankas kremu, būtina nusiimti visus aksesuarus, kitu atveju šios priemonės likučiai liks ant žiedų, už brangakmenių ir akmenų, žiedo karūnėlių ar įvairiuose plyšiuose. O šis perteklius gali tapti puiki vieta bakterijoms kauptis”, – teigia D. Bakanauskaitė-Kairienė.

Svarbu pabrėžti, kad susikaupę nešvarumai taip pat gali pagreitinti papuošalų nusidėvėjimą ir turėti įtakos akmens įtvirtinimo atsilaisvinimui, dėl kurių akmenys gali iškristi.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)