„Svarbu žiūrėti į priekį, esu atsakingas už finansus, šalies ekonomiką, turiu galvoti apie ateitį. Turime padaryti viską, kad pandemijai pasibaigus (o ji pasibaigs), ekonomika staigiai atšoktų į viršų“, – spaudos konferencijoje sakė jis.

V. Šapoka dėstė, kad paketas bus skirtas tiek dėl viruso COVID-19 karantino visiškai sustojusiam verslui, tiek verslui, kuris patiria sunkumų, tiek verslui, kuris šiuo metu mato naujas galimybes, nori investuoti.

„Kiekvienas verslas gali šiandien kreiptis į savo finansų įstaigą – ar tai kredito įstaiga, ar bankas, ar kitas finansų tarpininkas. Kreipkitės tiesiai į jį, informaciją jiems esame perdavę“, – sakė finansų ministras.

Jis nurodė, kad dabartinis režimas vadinasi „greičiau, lanksčiau, daugiau“.

„Tai reiškia, kad trumpinami visi terminai, naujos schemos tvirtinamos nedelsiant.

Lanksčiau reiškia, kad plečiama apyvartinių lėšų sąvoka, įtraukiamos papildomos finansavimo veiklos, nebelieka regioninių apribojimų ir skirtumų, priemonės prieinamos tiek smulkiam, tiek stambiam verslui.

Daugiau reiškia, kad sumos yra įspūdingos. Tikrai yra galimybės verslui susitvarkyti ir likvidumo problemas, ir ieškoti naujų investavimo sprendimų, plėsti klientų ratą, jei karantino akivaizdoje matome naujų nišų“, – pasakojo V. Šapoka.

Ministras dar teigė, kad bankai ir kiti finansų tarpininkai jau yra informuoti apie paketą, o visą informaciją bus galima netrukus rasti įmonės „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) tinklapyje.

„Svarbus akcentas – paramos mechanizmas galioja tik atsakingam verslui, kuris rūpinasi savo darbuotojais ir savo partneriais. Tik veikdami solidariai, sugebėsime išgelbėti ekonomiką ir greitai pastatyti ją ant kojų“, – pridūrė V. Šapoka.

Skolinsis bendrai

V. Šapoka dar sakė, kad euro zonos finansų ministrai antradienį turėtų pritarti bendro finansinės pagalbos fondo naudojimui, siekiant sušvelninti koronaviruso pandemijos žalą ekonomikai.

„Europos stabilumo mechanizmas turi potencialo šiuo metu pasiskolinti bendrai 400 mlrd. eurų. Lietuva palaiko šią iniciatyvą. Manau, kad sutarimą vieną ar kitą šiandien mes surasime“, – sakė V. Šapoka.

Ministras pripažino, kad ne visos šalys priėmė šitą pasiūlymą su dideliu džiaugsmu, bet sakė tikįs, jog solidarumo vardan kompromisas bus pasiektas.

ES finansų ministrai bendro skolinimosi iniciatyvas telekonferencijoje aptars antradienio vakarą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (188)