JAV akcijų rinkos kapitalizacija per kelias savaites sumažėjo maždaug trečdaliu.

Pastarosiomis savaitėmis investuotojai išpardavinėjo net tokį turtą, kaip JAV vyriausybės obligacijos ir auksas, kurie padidėjusio kintamumo rinkose laikotarpiais paprastai būna paklausūs, ir tai parodo, koks yra panikos biržose mastas, rašo JAV verslo dienraštis „The Wall Street Journal“.

Tačiau daugelius analitikų ir portfelių valdytojų įspėja, jog nei toks reikšmingas rinkų nuosmukis, nei neeilinės priemonės, kurių ėmėsi JAV federalinio rezervo sistema (FRS), dar nerodo, jog griūtis rinkoje artėja prie pabaigos.

Jie pažymi, jog istoriniu požiūriu akcijų rinkų smukimo mastas, palyginti su ankstesnėmis griūtimis, atrodo kuklus.

Pavyzdžiui, indeksas S&P 500 nuo vasarį pasiekto aukščiausio lygio smuko 32 procentais.

Tuo tarpu per 2008 metų finansų krizę indeksas krito 57 proc., o per 2000 metų „dotkomų“ krizę – 49 procentais.

„Galutinės koronaviruso pasekmės ekonomikai ir rinkoms šiuo metu yra itin neaiškios, nes mes dar daug ko nežinome apie tai, kaip klostysis padėtis toliau“, – pažymėjo leidinio cituojamas investicijų valdymo bendrovės „State Street Global Advisors“ pasaulinių investicijų direktorius Rickas Lacaille.

Geriau suprasti, kaip nukentėjo, pavyzdžiui, JAV ekonomika, investuotojai galės artimiausiomis dienomis, kuomet bus paskelbti pramonės ir paslaugų sektorių rodikliai, taip pat prašymų bedarbio pašalpai gauti duomenys.

Goldman Sachs“ ekspertai prognozuoja, jog S&P 500 nuo paskutinio aukščiausio lygio gali kristi 41 procentu.

Bank of America“ analitikai spėja, jog išpardavimas tęsis tol, kol šis rodiklis pasieks 1,8 tūkst. punktų žymą, ir o jo nuosmukis nuo vasarį pasiekto aukščiausio lygio tokiu atveju sudarys 47 procentus.

O „Credit Suisse Group“ ekspertai mano, jog šis indeksas iš viso kris 35 procentais.

Kai kurie iš didžiausių pasaulio investuotojų sako, jog tam, kad griūtis rinkoje pasibaigtų, reikia trijų dalykų: daugiau informacijos apie koronaviruso plitimo mastą, didelės vyriausybių paramos ir ryžtingesnių intervencijų į rinkas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)