Profesoriaus teigimu, šioje krizinėje situacijoje buvo dalykų, kuriuos būtų galima daryti kitaip.

„Aš feisbuke ne kartą citavau garsų ledo ritulininką Wayne Gretzky, šio buvo paklausę, kodėl yra toks didis, o jis atsakė, kad čiuoždavo ten, kur ritulys bus, o ne ten, kur būdavo. Kitaip tariant, aš jau kelias savaites feisbuke rašau, kad baikime tuos skrydžius į įvairias šalis, tačiau jie vyko iki paskutinės minutės. Žmonės, kurie neturi atsakomybės, bet nori išgelbėti savo likusius pinigus, skraidydavo paslidinėti ir galvodavo, kad nieko nenutiks. Aš manau, kad reikėjo riboti žmonių parsivežimo mastą. Natūralu, kad dabar būtų žymiai lengviau kovoti, jeigu sienos būtų „užklijuotos“, praleidžiamos tik maisto prekės, bet ne pusgalviai turistai, kurie nesuka galvos ir galvoja, kad čia juos vis tiek parskraidins „Spartanas“, – tikino R.Kuodis.

Raimondas Kuodis

R. Kuodis pabrėžė, kad Lietuvai, kaip ir daugeliui kitų Europos šalių, reikia griežtų sprendimų, ką ir padarė viena iš Rytų šalių – Kinija.

„Kinija po savaitės ar kitos bus išsilaisvinusi nuo šio dalyko, nes ėmėsi gana ryžtingų priemonių, suvaldė tai, naujų atvejų ten beveik nėra. Manau, kad klausimas bus išspręstas. Vakarų demokratijos pernelyg minkštos tokiems reikalams. Mes matėme, kaip keitėsi britų premjero pozicija: tai jis sugalvojo, kad leis visiems persirgti ir įgyti imunitetą, bet dabar jau susiėmė, uždarinėja metro ir mokyklas, o tai jau gerokai per vėlu. Aš bijau scenarijaus, kad jeigu kokios Vakarų valstybės išskys ir pasiduos, tai tas „išmuš“ paskatas kitoms šalims“, – kalbėjo jis.

Keli žingsniai į priekį

Profesoriaus teigimu, Lietuvoje labai trūksta ne tik drąsių idėjų, bet ir žingsnių į ateitį.

„Šioje šalyje mąstyti kelis žingsnius į priekį gali labai nedaug žmonių. Dauguma žiūri tik savo nosies atstumu“, – tikino pašnekovas.

Paklausus, ar bent laikinai turime elgtis taip, kaip Rytų valstybė, R. Kuodis tam pritarė.

„Iš principo – taip. Tai būtų padaryta dėl mūsų gerovės“, – pridūrė jis.

„Tikros žmonių teisės baigiasi ten, kur prasideda kitų žmonių teisės nesusirgti nuo idiotų. Kai mes tai suvoksime, pradėsime žymiai geriau gyventi, ypač tokiais kriziniais laikais, o dabar daug bereikšmių kalbų ir interpretacijų“, – sako R. Kuodis.

Mokėsime pinigus bedarbiams

Pašnekovas taip pat svarstė, kad gali grėsti ir gana niūrūs scenarijai.

„Jeigu gyvenimas netaps normalus, turėsime krūvą bedarbių, kuriems mokėsime pinigus dėl to, kad jie bedarbiai. Aš nesu prieš tai, bet mes suvokime: jeigu pasiūlą smarkiai sumažinsime, kad ir kiek pumpuosime pinigų į ekonomiką, ta pasiūla turbūt nepadidės, pradės didėti kainos. Natūralu, kad daugiau pinigų varžysis dėl mažesnės pasiūlos. Įsivaizduokite, kad žmonės nustoja gaminti maistą, visi tampa bedarbiais, ir mes jiems mokame pinigus. Maisto nėra, bet pinigų yra. Tai ką žmonės darys? Natūralu, kad varžysis dėl to maisto. Žinoma, atviroje ekonomikoje galima importuoti, bet jeigu visame pasaulyje taip nutiks, nebebus ko importuoti“, – kalbėjo jis.

Laidos pabaigoje pridūrė, kad dabar labiausiai reikia išmanumo, greitos reakcijos ir nestandartinių priemonių.

„Reikia susitelkti, breinstorminti ir kažką su tuo daryti“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (176)