Svarbiausia – užkirsti plitimo kelią

Laidoje profesorius ne vieną kartą pabrėžė karantino svarbą šiuo laikotarpiu bei daugiau papasakojo apie tai, kaip svarbu save izoliuoti.

„Infekcija plinta, jeigu yra infekcijos šaltinis, perdavimo keliai ir taip pat žmogus, nesirgęs, imlus individas. Kol kas mes veikiame į perdavimo kelius, nes nuo infekcijos šaltinio nėra jokių vaistų. Mes galime tik stabdyti perdavimo kelius, o imlių žmonių imuniteto irgi negalime pakelti. Svarbiausia – užkirsti plitimo kelią“, – laidoje pabrėžė profesorius.

A.Ambrozaičio teigimu, žmonės būna pavojingi dar tuomet, kai patys visai nejaučia simptomų. O tie žmonės, kurie yra išrašomi iš ligoninės, jie dar gali būti pavojingi aplinkiniams.

Medicininės pirštinės

„Mes visi viruso nešiotojais tikrai negalime būti. Ką reiškia viruso nešiojimas? Kalbėkime apie tuos žmones, kurie yra inkubacinio laikotarpio pabaigoje, keletą dienų iki atsirandant simptomatikai, jie jau gali būti pavojingi aplinkiniams, nors dar nejaučia simptomų.

Tie žmonės, kurie yra išrašomi iš ligoninės, kurie pasveiksta, jie dar kurį laiką gali išskirti virusą, jų testai gali būti teigiami, bet vėlgi šioje vietoje taip pat mums padeda saviizoliacija“, – sako pašnekovas.

Ką reiškia persirgti?

Anot jo, labai svarbu plėsti tyrimus.

„Pats efektyviausias viruso perdavimo kelias yra tada, kai atsiranda simptomai – kosulys, čiaudulys, gerklės skausmas, išskyros iš nosiaryklės, bet jeigu nėra tų simptomų, jeigu nemažas atstumas, tada tas žmogus yra mažiau pavojingas, bet šiuo metu pati geriausia taktika – tirti“, – kalbėjo profesorius.

Pasaulyje plinta koronavirusas

Daugelis šiomis dienomis sako, kad persirgus šiuo virusu, jis visuomenėje nebebus toks pavojingas, tačiau taip sakyti, anot infektologo, nėra humaniška.

„Ką reiškia persirgti? Vienas dalykas – vaikai, paaugliai ar jauni žmonės greičiausia persirgs lengva forma (apie 90 proc.). Bet tie žmonės, kurie yra vyresni, jiems yra didesnė tikimybė sirgti sunkiau. Gali būti, kad jiems prireiks dirbtinio plaučių aparato, jie uždus, bus virusinė pneumonija. Būtų žiauru sakyti, kad tegul dabar mes nieko nedarome, visi persergame – natūrali atranka, tegul senoliai miršta, o mes, jaunimas, čia išliksime, o po to kursime gerovę. Manau, tai nėra humaniška, tokios kalbos neatitinka mūsų moralinių principų“.

Virusas Lietuvoje plis

Paklausus, ar virusas plis, profesorius tuo net neabejoja.

„Kiekvieną dieną turėsime naujų atvejų. Be galo daug žmonių grįžo keltais, traukiniais, lėktuvais iš įvairių šalių. Aš esu tikras, kad ne visi laikysis karantino, bus visokių pažeidimų, nes ne visi supranta, kai kurie galvos tik apie save. Visokių žmonių yra, bet nebus šimtai, tūkstančiai, kaip Italijoje ar kitur. Manau, kad mums pavyks sėkmingiau suvaldyti virusą, nei, pavyzdžiui, Italijoje. Italams, deja, nepavyko to padaryti.

Mes gana anksti ėmėmės drastiškų priemonių, įvedėme karantiną. Manau, tos priemonės buvo efektyvios. Buvome viena pirmųjų šalių, kurios ėmėsi tokių griežtų priemonių“, – sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)