Gegužės mėnesio ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina Londono biržoje „ICE Futures“ nuo sesijos pradžios pakilo 0,85 JAV dolerio, arba 2,56 proc. iki 34,07 JAV dolerio už barelį.

O balandžio mėnesio ateities sandorių WTI rūšies naftos kaina Niujorko prekių biržoje (NYMEX) padidėjo 0,8 JAV dolerio, arba 2,54 proc., iki 32,3 JAV dolerio už barelį.

Ketvirtadienį „Brent“ atpigo 7,18 proc., o WTI – 4,49 JAV dolerio.

Saudo Arabijai gerokai sumažinus savo naftos kainas užsakovams ir paskelbus apie planus nuo balandžio mėnesio gerokai padidinti gavybą, naftos kainos šią savaitę krito daugiau kaip 20 procentų.

„Brent“ rinkoje stebimas vadinamasis super kontango efektas, kai artimiausių ateities sandorių naftos kaina yra daugiau nei 10 JAV dolerių mažesnė už kitų metų to pat mėnesio ateities sandorių kainą, rašo agentūra „Bloomberg“.

JAV banko „Goldman Sachs“ analitikų skaičiavimais, naftos pasiūlos perteklius rinkoje balandį dėl didėjančios gavybos ir smunkančios paklausos gali sudaryti apie 6 mln. barelių per dieną.

Be naftos kainų karo tarp Saudo Arabijos ir Rusijos, „juodojo aukso“ kainų smukimą skatina ir koronaviruso protrūkis, kuris, kaip vis labiau baiminamasi, gali įstumti pasaulio ekonomiką į recesiją.

Pasak analitikų, penktadienį naftos kainų pakilimą paskatino JAV surengti antskrydžiai prieš vieną proiranietišką grupuotę Irake, kuris priklauso Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC).

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (104)