Tačiau prieš ryždamiesi išmesti visas dezinfekuojančias priemones ir pasilikti tik actą bei šluostę, susipažinkite su ekspertų iš JAV Aplinkos apsaugos agentūros (Environmental Protection Agency – EPA) nuomone apie acto kaip dezinfekuojančios priemonės savybes. Tinklalapyje womenshealthmag.com raginama neignoruoti šių patarimų, jei iš tiesų norite, kad namai ir maistas būtų apsaugoti nuo patogeninių mikroorganizmų.

Štai ką reikėtų žinoti, prieš naudojant actą namų valymui ir dezinfekavimui.

Taigi, ar actas iš tiesų veiksmingai dezinfekuoja?

Trumpas atsakymas būtų „taip“, tačiau ne viskas taip paprasta. „Actas iš tiesų turi dezinfekuojančių aktyviųjų medžiagų, – sako medicinos daktaras, infekcinių ligų ekspertas Alanas Taege‘as iš Klivlando klinikos. – Actas sudarytas iš acto rūgšties, kuri turi savybę naikinti bakterijas ir virusus.“
Tačiau, kaip pažymi dr. A. Taege, „dauguma komercinių dezinfekuojančių priemonių, ko gero, būtų veiksmingesnės“.

Mokslinių duomenų apie acto kaip dezinfekuojančios priemonės veiksmingumą nėra daug, tačiau yra keletas tyrimų, įrodančių, kad actas pasižymi antibakterinėmis savybėmis, ypač gerai naikina bakterijas maisto ruošimo metu. Vienas nedidelio masto tyrimas parodė, kad balzaminis actas ar salotų užpilas su actu iš tiesų turi tokį poveikį (ir sumažina bakterijų, tokių kaip Salmonella, kiekį) – jei maistas jame marinuojamas ne mažiau nei 15 min.

Valymo priemonės

Viename nedidelio masto tyrime buvo tikrinamas cheminių ir natūralių valymo priemonių veiksmingumas. Paaiškėjo, kad 6 proc. acto rūgštis pasižymi antimikrobiniu poveikiu ir sunaikina Staphylococcus aureus bei E. coli bakterijas, tačiau ne taip veiksmingai kaip cheminės priemonės, pvz., „Clorox“ ir „Lysol“.

Ir tam, kad actas įveiktų bakterijas, reikia, kad ant paviršiaus jis būtų bent pusvalandį.

Kitas tyrimas parodė, kad 6 proc. acto rūgštis per pusvalandį veiksmingai sunaikino M. tuberculosis bakteriją. Negana to, 2010 m. atlikto tyrimo išvadose teigiama, kad 10 proc. salyklo acto veiksmingai naikina gripo virusus.

Nors šie rezultatai daug žadantys, vis dėlto reikėtų atlikti daugiau tyrimų, ir išsiaiškinti išsamiau, kokių rūšių actas ir kokio rūgštingumo veiksmingiausiai sunaikina didžiausią kiekį bakterijų.
Taip pat svarbu pažymėti, kad actas nėra įtrauktas į Aplinkos apsaugos agentūros sertifikuotų dezinfekuojančių priemonių sąrašą. Apskritai actą dezinfekavimo tikslams geriausia naudoti gaminant maistą, o ne valant paviršius arba plaunant žaizdas ar gydant organizmo infekcijas, jei vietoje jo galite naudoti cheminę valymo priemonę.

Bet aš neturiu nieko kito! Kokios rūšies actą geriausia naudoti kaip dezinfekavimo priemonę?

„Dažniausiai naudojamas yra baltasis actas“, – sako dr. A. Taege‘as.

Taip yra todėl, kad baltojo acto rūgštingumas didžiausias – nuo 4 iki 7 proc. acto rūgšties, o sidro ar vyno acto rūgštingumas mažesnis – 5-6 proc. acto rūgšties. Vis dėlto mažesnio rūgštingumo actas nėra neveiksmingas. „Kitų rūšių actas taip pat gali būti veiksmingas, nes jų sudėtyje taip pat yra acto rūgšties“, – pridūrė jis. Tiesiog poveikis gali būti silpnesnis.

Actas valymui

JAV Nacionalinis sanitarijos fondas pataria: jei norite pasigaminti natūralaus dezinfekuojančio skysčio namuose, sumaišykite actą su vandeniu santykiu 1:1.

Acto valikliu galima valyti stiklinius paviršius, langus, sienas, spinteles, grindis, kriaukles, viryklę ir kavos aparatą. Tačiau jo negalima naudoti tokiems paviršiams, kaip natūralus akmuo, vaškuotas paviršius, ketus arba aliuminis.

Be to, acto tirpalo valikliu nėra veiksminga valyti paviršius, kur didelė maisto užteršimo rizika, pavyzdžiui, pjaustymo lenteles ir šaldytuvo stalčius bei lentynas.

Šiuos paviršius JAV Nacionalinis sanitarijos fondas rekomenduoja valyti baliklio tirpalu.

Svarbu! Niekada nemaišykite acto su balikliu arba vandenilio peroksidu, nes gautas tirpalas skleidžia toksiškus garus.

Kokias dezinfekuojančias priemones naudoti vietoje acto?

Tyrimai parodo, kad veiksmingiau yra naudoti įprastas komercines dezinfekavimo priemones ir etanolį. Be to, JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai teigia, kad atskiesti buitiniai baliklio tirpalai ir alkoholio tirpalai, kuriuose yra bent 70 proc. alkoholio, veiksmingai naikina virusus.

Išvada: nors nepakenks, jei bakterijoms naikinti naudosite acto tirpalą, vis dėlto cheminės priemonės yra ištirtos nuodugniau ir yra įrodyta, kad jos daug veiksmingiau naikina įvairias bakterijas ir virusus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)