Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma ir toliau sudarys rekordinius 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe, – 0,25 procento.

Palūkanų norma, naudojantis indėlių galimybe, tebesudarys minus 0,5 proc., nors rinkose buvo plačiai tikėtasi, jog ši norma bus sumažinta.

Tačiau ECB nusprendė gerokai padidinti itin pigių paskolų teikimo bankams programos – vadinamųjų tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų (TITRO) – apimtį.

Euro zonos centrinis bankas pažadėjo nuo 2020 metų birželio iki 2021 metų liepos taikyti „kur kas palankesnes“ paskolų sąlygas ir skatinti bankus teikti paskolas įmonėms ir namų ūkiams, kad būtų išvengta kreditavimo krizės tuo metu, kai dėl viruso sutrinka tarptautinių tiekimo grandinių veikimas, vis labiau plinta krizė pasaulio kelionių sektoriuje ir vis daugiau žmonių yra priversti likti namuose.

Bankams bus pirmą kartą pasiūlytos tokios mažos palūkanų normos, kurios tam tikrais atvejais „gali būti net 25 baziniais punktais mažesnės“ už indėlių palūkanų normą, o tai reikš, jog bankams bus mokama už tai, kad jie skolintų realiajai ekonomikai.

„Šiomis priemonėmis bus remiamas bankų skolinimas labiausiai nukentėjusiesiems nuo koronaviruso plitimo, visų pirma mažosioms ir vidutinėms įmonėms“, – pažymima ECB paskelbtame pranešime.

Be to, ECB nusprendė vyriausybių ir bendrovių obligacijų pirkimui šiemet išleisti papildomus 120 mlrd. eurų.

Pagal šią kiekybinio skatinimo programą euro zonos centrinis bankas kas mėnesį jau perka obligacijų už 20 mlrd. eurų.

Koronavirusas visame pasaulyje jau pasiglemžė per 4,7 tūkst. gyvybių ir pakurstė nuogąstavimus dėl pasaulinės recesijos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją