„Delfi“ skaitytojas Svajūnas pasakojo esąs pasipiktinęs dėl kaukių trūkumo vaistinėse.

„Susirgau angina ir noriu apsaugoti šeimyną nuo savęs paprasčiausia kauke. Man nereikia mandros FFP2 ar geresnės kaukės nuo koronaviruso, ar pan. Tiesiog paprasčiausios kaukės.

Vaistinėje pasakė, kad neturi net paprasčiausių. Ką jūs darote, kad aš, paprastas mokesčių mokėtojas ir klientas, galėčiau nusipirkti 1 vnt. elementariausio leidimo kaukės?

Nes klausimas kyla ne veltui – lyg ir ne vakar ta koronaviruso panika prasidėjo. Tas pats su dezinfekciniu skysčiu. Kai baigėsi, tada pradedam galvoti apie gaminimą.

Iš anksto nieko nepavyko numatyti – čia aplaidumas ar kas?“ – klausė Svajūnas.

„Benu“ vaistinių tinklą valdančios bendrovės „Tamro Lietuva“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas patarė, kaip galima elgtis tokiu atveju, kad artimiesiems pavyktų neužsikrėsti ir neturint kaukės.

„Labai apgailestaujame, kad dėl masinio medicininių kaukių pirkimo sergantieji dabar neturi galimybės jų įsigyti. Deja, su tokia situacija susiduria didžioji dauguma Europos Sąjungos valstybių. Pasaulio sveikatos organizacija jau anksčiau atkreipė dėmesį į dėl perteklinio medicininių kaukių pirkimo atsiradusį jų trūkumą.

Savo ruožtu mes dedame visas pastangas, siekdami kuo greičiau rasti tiekėją ir į savo vaistines pristatyti medicininių kaukių ir respiratorių.

Medicininės kaukės skirtos sergantiesiems, kad į aplinką kartu su kosulio ir čiaudulio metu išskiriamu sekretu neplatintų ir virusų. Labai sveikintinas ir teisingas paciento noras tokiu būdu apsaugoti šeimą.

Kol vaistinės ieško galimybių atstatyti medicininių kaukių tiekimą, pacientams vaistininkai pirmiausiai rekomenduoja laikytis kruopščios asmens higienos: dažnai plauti rankas muilu, naudotis tik savo rankšluosčiais, higienos priemonėmis, stalo įrankiais.

Nors šeimoje tai sunku, tačiau reikėtų vengti bet kokio artimo kontakto su sveikais šeimos nariais, dažnai vėdinti patalpas, laikytis kosulio ir čiaudėjimo etiketo – tai daryti į vienkartinę nosinaitę ar alkūnės linkį.

Dažniau namuose valykite ir įvairius paviršius, jei yra galimybė, dezinfekcinėmis priemonėmis. Tikimės, kad šios priemonės padės pacientui apsaugoti nuo užsikrėtimo savo artimuosius“, – komentavo M. Urbas.

Sveikatos ministro Aurelijaus Verygos patarėja Lina Bušinskaitė apgailestavo, kad dėl panikos staigiai neliko kitiems iš tiesų reikalingų priemonių.

„Deja, tenka pripažinti, kad žmonės pasidavė panikai, neįsiklausė į mūsų raginimus nepirkti priemonių, kurios nėra reikalingos sveikam žmogui ir nuo naujojo COVID-19 viruso neapsaugo. Išties, masinė panika lemia tai, kad pasiūla tokiomis sąlygomis nepatenkina paklausos. Taip, girdime ir jaučiame tą nerimą visuomenėje.

Savo ruožtu, verslas ieško būdų, kaip užtikrinti, kad reikalingų priemonių kuo greičiau atsirastų. Tačiau čia labai svarbu suprasti tai, kad kiekvienas mūsų turime būti sąmoningi ir, jeigu esame sveiki, nepulti įsigyti kaukių, kurios mūsų neapsaugos, galbūt liks net nepanaudotos, kai tuo metu išties yra reikalingos kitiems.

Juk dabar daugėja sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, kas taip pat svariai prisideda prie tokių priemonių, kaip medicininės kaukės, poreikio augimo.

Didžiosioms šalies ligoninėms, kurios yra pritaikytos užkrečiamosiomis ligomis sergantiems pacientams, t. y., tos, į kurias, esant reikalui, gali būti vežami žmonės su įtariama COVID-19, pagal pateiktą poreikį, papildomai buvo pristatyta asmens apsaugos priemonių.

Tam buvo aktyvuotas Valstybės saugos civilinių priemonių rezervas. Jeigu reikės, tai bus daroma ir ateityje. Tad nereikėtų nerimauti, situacija valdoma.

Taip pat jau šiandien organizuojamas susitikimas su apsaugos priemonių gamintojais, importuotojais, su kuriais bus kalbama apie galimybes. Be to, svarbu akcentuoti tai, kad, jei gydymo įstaigose kažkokių priemonių išties trūksta, apie tai jų vadovus turėtų informuoti personalas, o jau vadovai turėtų kreiptis į SAM.

Tokia yra schema ir ji turi veikti tam, kad nevyktų chaosas, kad nebūtų atvejų, kad vienas ar kitas medikas neturi chalato ar respiratoriaus ir dėl to ieško sprendimų ne įstaigos viduje, ne su įstaigos administracija, bet atskirai kreipiasi į kažkokias institucijas, kelia paniką, kad kažko trūksta.

Tad prašome ir gydymo įstaigų administracijų glaudaus bendradarbiavimo su savo darbuotojais, kad jie būtų priemonėmis aprūpinti ir žinotų, kur kreiptis, jei kažko trūksta.

Kalbant apie dezinfekcinį skystį – sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga susitiko su verslo ir atsakingų institucijų atstovais, kreipėsi į gamintojus, galinčius gaminti dezinfekcinį skystį, ragindamas teikti pasiūlymus ir taip prisidėti prie valstybinio užsakymo.

Lygiagrečiai sprendžiamas ir klausimas, kaip sutrumpinti leidimų išdavimą, kad dezinfekcinį skystį gamintojai galėtų kuo greičiau galėtų pradėti gaminti ir kitiems vartotojams. Šiuo metu tokio leidimo išdavimas užtrunka iki 4 mėnesių.

Tikimasi, kad šį terminą išimties tvarka bus galima sutrumpinti ir nedelsiant pradėti jį tiekti į rinką“, – sakė L. Bušinskaitė.