„Galutinius skaičius turėsime kovo mėnesį, bet, pagal pirminius vertinimus, pernai buvo iš šešėlio ištraukta ne mažiau kaip 160 mln. eurų“, – pirmadienį sakė A. Stončaitis.

Pasak jo, šiemet daug dėmesio bus skiriama šešėlio ištraukimui iš statybų, medicinos paslaugų, prekybos automobiliais sektorių.

„Statybos ir remonto paslaugų sektorius, kurio rizika šešėlio įvairiais vertinimais gali būti 600-700 mln. eurų, taip pat gana didelis šešėlis prekyba automobiliais, jų dalimis. Kai kurių tyrėjų nuomone, vien prekybos automobilių detalėmis šešėlis gali būti šimtai milijonų eurų.

Lygiai taip pat kiekvienas susiduriame su netobula sistema pačios prekybos, apskaitos naudotais automobiliais. Tarp rizikingų veiklos sektorių (...) medicinos įvairiausių paslaugų nuėjimas galimai į šešėlį. (...) Tai odontologija. Nepriklausomų ekspertų vertinimu, šešėlyje gali būti daugiau nei pusė šioje srityje besidarbuojančių įmonių ar pagal kitas veiklos rūšis veikiančių piliečių“, – pirmadienį sakė A. Stončaitis.

Taip pat tarp prioritetinių sričių šiemet – šešėlio mažinimas maitinimo, atliekų tvarkymo, krovinių pervežimo sektoriuose.

Vyriausybei bus siūloma papildyti visų ministerijų veiklą reglamentuojančius teisės aktus, strateginius, metinius planus priemonėmis dėl šešėlio mažinimo. Bus siūloma, kad visi ministrai atsiskaitytų už veiklą šioje srityje.

Taip pat bus siūloma, kad nauji teisės aktai būtų vertinami dėl šešėlio mažinimo.

„Pribrendo laikas siūlymui, kad metodika būtų papildyta, kad nauji teisės aktai būtų vertinami ir per poveikį šešėliui“, – teigė Vyriausybės kancleris.

Pasak A. Stončaičio, Lietuvai tenka didelis spaudimas iš kaimyninių šalių dėl kontrabandos.
„Visos tarnybos fiksuoja tendenciją, kad Lietuvai ir šiuo metu yra didelis spaudimas kontrabandos srityje iš aplinkinių šalių. (...) Kontrabandos rinka labai greitai reaguoja į pokyčius“, – teigė jis.

Muitinės departamento generalinis direktorius Jonas Miškinis pažymėjo, kad šių metų pradžioje itin suaktyvėjo sulaikytų kontrabandinių cigarečių mastai – ligšioliniai rezultatai jau pasivijo praėjusių metų pirmo ketvirčio rezultatus.

„Per 2019 metus muitinės užkardyta žala sudarė 31 mln. eurų. Palyginti su 2018 metais, cigarečių sektoriuje buvo sulaikyta daugiau 31 proc. cigarečių. Vertinant šešėlį toje srityje cigarečių, tai tas šešėlis buvo apie 19 proc. 2019 metais.

Tačiau jau metų pabaigoje mes stebėjome tendenciją ir disponavome tam tikra informacija, kad kaimyninėse valstybėse yra susikaupusio tabako gaminių pertekliniai kiekiai, ir tai signalizavo, kad bus ketinama tuos kiekius įvežti į ES per Lenkijos ar Lietuvos postus. Ta prielaida pasitvirtino ir metų (šių. – ELTA) pradžioje tie sulaikymai buvo ganėtinai dideli. Praktiškai viršijome pirmo ketvirčio praėjusių metų sulaikymus. Bet tikimės, kad situaciją suvaldysime“, – sakė J. Miškinis.

Pasak Muitinės departamento vadovo, šiuo metu stebimas tam tikras kontrabandos suaktyvėjimas ir alkoholio rinkoje.

Bendrovės „Spinter tyrimai“ pernai atlikto tyrimo duomenimis, 2018 m. šešėlis sudarė 23,9 proc. BVP.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)