KT šią bylą nagrinėjo pagal 30 Seimo narių grupės prašymą ištirti, ar Pensijų kaupimo įstatymo nuostata „Nuo 2019 m. sausio 1 d. kas trejus metus pilnamečiai asmenys, kurie įtraukimo į pensijų kaupimą metų sausio 1 dieną yra jaunesni kaip 40 metų amžiaus ir Lietuvos Respublikos apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir socialinio draudimo išmokų gavėjų registre yra duomenys apie jų draustumą įtraukimo į pensijų kaupimą metų sausio 2 dieną, įtraukiami į pensijų kaupimą“ neprieštarauja Konstitucijai.

Kaip skelbiama Seimo narių grupės prašyme, 2019 m. įsigaliojusi tvarka, pagal kurią į pensijų kaupimą automatiškai įtraukiami jaunesni kaip 40 metų amžiaus asmenys, neproporcingai varžo pensijų kaupime nedalyvaujančių asmenų laisvę patiems savarankiškai priimti sprendimą, ar pradėti dalyvauti pensijų kaupime, taip pat savarankiškai nuspręsti, kaip jiems disponuoti gaunamomis pajamomis, t. y. ar mokėti pensijų kaupimo dalyvių įmoką.

Be to, anot parlamentarų, pensijų kaupimo sistemos dalyviai gali nedalyvauti pensijų kaupime tik aktyviais veiksmais to atsisakę, priešingu atveju jie yra įtraukiami į pensijų kaupimą. Todėl taip galimai pažeidžiami konstituciniai sutarčių laisvės ir vartotojų teisių apsaugos principai.

Seimo narių grupė prašyme taip pat pažymi, kad pagal ginčijamą tvarką automatiškai įtraukiant į pensijų kaupimą tik asmenis iki 40 metų sudaromos prielaidos diskriminuoti dėl amžiaus, nes nustatant, kuriems asmenims yra ekonomiškai tikslinga papildomai kaupti senatvės pensijai, vienintelis kriterijus yra asmens amžius, o jo pajamų dydis ir kiti aspektai nevertinami. Taip, parlamentarų teigimu, pažeidžiamas asmenų lygiateisiškumo principas.

Parlamentinė opozicija 2018 m. liepos 26 d. kreipėsi į KT dėl Seimo patvirtintos pensijų reformos. Kreipimąsi pasirašė 30 Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų, Liberalų sąjūdžio ir Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijų ir Mišrios Seimo narių grupės narių.

DELFI primena, kad nuo 2019 m. sausio 1-osios įsigaliojus pensijų reformai automatiškai į papildomos pensijos kaupimą buvo įtraukti visi Lietuvoje gyvenantys, jaunesni nei 40 metų asmenys. Visi įtrauktieji galėjo pasirinkti iš kelių variantų: pasilikti priskirtame pensijų fonde, pakeisti priskirtą pensijų fondą arba iš viso pasitraukti iš kaupimo.

Iš pensijų kaupimo iki šių metų birželio 30 dienos gali pasitraukti tik tie gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvavo ir į kaupimą pirmą kartą įtraukiami šiemet. Jau esantys pensijų kaupimo dalyviai iš kaupimo pasitraukti negali.

Įtraukimas į kaupimo sistemą kartojamas kas 3-ejus metus, bet ne daugiau nei tris kartus, iki asmeniui sueis 40 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (132)