Norint atsakyti, iš pradžių reikėtų gauti sąžiningus atsakymus į keletą kitų, ne mažiau svarbių klausimų.

Kokiu tikslu?

Pirmiausia, kodėl naujasis lyderis keitė buvusią vadovų komanda, ar tikrai buvo būtina tai daryti? Jei bendrovės veiklos rezultatai netenkina savininkų, jei reikia skubiai įgyvendinti sudėtingus pokyčius, pakeisti strateginę kryptį ar valdymo modelį, keisti organizacinę kultūrą, o esami pavieniai vadovai ar visa jų komanda neturi tam reikiamų kompetencijų, jų asmeninės vertybės nėra tinkamos, kas tuomet belieka?

O jeigu senieji vadovai dar ir priešinasi būtiniems pokyčiams – galbūt nujausdami, kad nepajėgs jų įgyvendinti, galbūt inertiškai nebesugebėdami atsižvelgti į pokyčius rinkoje ir suteikti impulso įmonei nuolat keistis arba nebegalintys keistis, tobulėti patys, iškvėpę paskutinius lyderystės likučius?

Šiuos žmones reikia nedelsiant keisti kitais vadovais. Ir tai yra pirmas labai rimtas naujai paskirto vadovo (angl. CEO – Chief Executive Officer) darbas. Jis privalo suburti tinkamą komandą, kuri galės tvariai įgyvendinti su savininkais suderintą organizacijos viziją ir pasiekti tikslus. Būtų puiku, jei prieš priimdamas sprendimą tapti organizacijos vadovu, jis sutartų su verslo savininkais dėl galimybės daryti pokyčius komandoje.

Į ką keičiama komanda?

Tolimesnis klausimas – kas gi tie naujieji komandos nariai, kuo jie geresni už buvusius? Jei tai išsilavinę, kompetentingi, savo profesinėje veikloje pasiekę didelių laimėjimų ir vertybiškai organizacijai tinkantys profesionalai, kuriuos vadovas gerai pažįsta, žino jų galimybes ir jais pasitiki, nes yra kartu dirbęs ar mokęsis, tuomet – puiku. Tokiu atveju tikimybė, kad naujai paskirtas žmogus nepasiteisins, yra labai maža.

Be to, geri vadovai turi savybę visur telkti talentingus savo sričių specialistus, įtikinti juos ta vizija, kuria patys vadovaujasi, ir skatinti jos siekti. Ši aksioma vienodai veikia į abi puses – su geru vadovu ne vieną pūdą druskos suvalgę specialistai juo pasitikės susidūrę su bet kokiais iššūkiais ir kitoje darbovietėje ar vykdydami kitą projektą, juos bus lengviau pritraukti į naują komandą.

Jei tai pirmą kartą bendriems tikslams siekti surinktas aukšto lygio profesionalų būrys – tikėtina, kad taip pat bus pasiektas efektyvus rezultatas, tačiau tam prireiks daugiau laiko: tiek vadovų paieškai, tiek asmenybių „chemijos“ suderinimui iki vieningos komandos lygio.

Deja, tačiau dažnu atveju kiekviena uždelsta diena be reikalingų sprendimų gali būti per brangi, o perspektyvi įmonė virsti pokyčių potencialą švaistančiu milžinu molinėmis kojomis, galiausiai nebegalinčiu sustabdyti riedėjimo žemyn konkurenciniame lauke.

Kaip įvertinsime?

Trečias klausimas – kaip sekasi naujajai komandai siekti su savininkais suderintų tikslų? Jei, vertinant ne emociniu pagrindu, o vadovaujantis tvariais argumentais ir faktais, organizacijos veiklos tendencijos ir rezultatai yra teigiami, tai rodo, kad viskas klostosi gerai.

Vadovaujančiai komandai turi būti suformuojami tiek ilgalaikiai, tiek tarpiniai tikslai, kurie leistų objektyviai nustatyti, kokiame kelyje organizacija yra ir kaip efektyviai jos vadovams pavyksta įdiegti reikalingus pokyčius.

Tikroji problema

Taigi, tikroji problema dažniausiai glūdi ne tame, kad naujai paskirtas vadovas buria savo komandą. Vadovas privalo turėti tokią teisę. Labai blogai būna tuomet, kai paskiriamas netinkamas vadovas ir jam suteikiama galimybė suburti savo komandą. Esu tikras, kad posakis „koks vadovas, tokia ir jo komanda“ yra labai teisingas.

Tik geri vadovai samdo gerus darbuotojus ir dirbdami kartu jie pasiekia puikių rezultatų. Efektyviam pokyčių įgyvendinimui dažnai reikalingi aukštų specifinių kompetencijų darbuotojai. Dėl jų rinkoje vyksta arši konkurencija, todėl geras, kompetentingas ir profesinėje veikloje vardą užsitarnavęs vadovas ne vienam tokiam specialistui gali tapti viena pagrindinių priežasčių rinktis dirbti jo komandoje.

Tad samdykime gerus vadovus, leiskime jiems dirbti savo darbą, užtikrinkime konkurencingą rinkoje atlygio paketą ir vertinkime jų veiklos rezultatus pagal objektyvius kriterijus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)