Uhano mieste praėjusį mėnesį kilusi koronaviruso epidemija paskutiniais duomenimis jau pasiglemžė 490 žmonių gyvybę. Daugiau nei 24 tūkst. piliečių šiuo metu infekuoti. Nemažai šalių ir oro vežėjų riboja kelionių pasiūlą ir griežtina taisykles. Remiantis turizmo verslo duomenis renkančia ir analizuojančia įmone „Cirium“, nuo sausio 31 d. buvo atšaukta beveik 10 tūkst. skrydžių, nors Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kol kas nėra nurodžiusi, kad tokie apribojimai būtini, siekiant sukontroliuoti ligos plitimą.

Užsienio reikalų ministerija (URM) skelbia ir, atsižvelgdama į situaciją, nuolat atnaujina kelionių rekomendacijas vykstantiems į įvairias šalis. Su šiomis rekomendacijomis (jas galima rasti čia) pravartu susipažinti planuojant keliones į kitas šalis ar vykstant tranzitu per jose esančius oro uostus.

Apibendrintų rekomendacijų kelionėms į atskirus žemynus nėra, kadangi atskiruose jų regionuose ar valstybėse situacija gali būti labai skirtinga. Reikėtų vadovautis atskiroms šalims pritaikytomis rekomendacijomis.

Dėl sparčiai plintančio naujojo koronaviruso šiuo metu URM puslapyje rekomenduojama laikinai nevykti į Kiniją. Esantiems šioje šalyje rekomenduojama stebėti situaciją ir, padėčiai blogėjant, nelikti šalyje. Dėl kitų aplink Kiniją esančių šalių griežtų rekomendacijų nėra – specialistai siūlo susilaikyti nuo nebūtinų kelionių, pataria nevykti į miestus, kuriuose paskelbtas karantinas.

„Jei tik įmanoma – verta atidėti keliones visomis kryptimis, kuriomis URM rekomenduoja nevykti. Tačiau svarbu žinoti, jog URM teikia tik rekomendacijas, o kiekvienas asmuo, įvertinęs visas aplinkybes, savarankiškai priima sprendimą dėl savo vykimo ar nevykimo į vieną ar kitą šalį. Visais atvejais siūlytume prieš išvykstant parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir užregistruoti kelionę URM tinklalapyje, kad prireikus su piliečiu galėtų susisiekti konsuliniai pareigūnai“, – DELFI sakė URM atstovai.

Siekiama didinti keliautojų sąmoningumą

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ėmėsi laikinųjų papildomų atsargos priemonių koronaviruso grėsmei suvaldyti ir visuose trijuose Lietuvos oro uostuose konsultuoja Kinijoje keliavusius asmenis. Anot specialistų, šiuo metu didžiausias akcentas skiriamas konsultavimo svarbai ir keliautojų sąmoningumui didininti.

Užsikrėtusiųjų šiuo virusu simptomai – panašūs į gripo ir pneumonijos (plaučių uždegimo): vargina karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas. Svarbu suprasti, jog šie simptomai gali pasireikšti ir vėliau, po kelionės.

„Grįžtantiems ar grįžusiems iš Kinijos asmenims, kuriems pasireiškė į gripą panašūs simptomai, rekomenduojama kuo skubiau kreiptis bendruoju pagalbos telefonu 112 ir ne vykti į gydymo įstaigas. Telefonu specialistus reiktų informuoti apie pasireiškusius simptomus ir buvusias keliones bei vykdyti tolimesnius gydytojų nurodymus, o keliaujant orlaiviu – informuoti lėktuvo įgulą“, – komentuoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.


Kelionių organizatoriai į mirties nagus keliautojų tikrai nesiųstų

Svarstantiems, ar vykti į suplanuotą kelionę, ar likti namie, Rimvydas Širvinskas-Makalius neturi vienareikšmio atsakymo. Jis teigia, kad kelionės savaime yra tam tikra rizika ir pasaulyje yra kur kas didesnių pavojų, todėl siūlo vadovautis sveiku protu.

„Kaip kelionių organizatorius ir kaip verslininkas, galiu patikinti, kad ne tik aš bet ir kiti organizatoriai labai įdėmiai stebi visą situaciją. Jeigu kiltų pavojus, jeigu Užsienio reikalų ministerija nerekomenduotų keliauti ne tik į Kiniją, bet ir į kitas Azijos šalis, siūlytume alternatyvas ir į mirties nagus keliautojų tikrai nesiųstume. Mes neįkalbinėjame ten vykti, tiesiog pateikiame informaciją tokią, kokia ji yra. Aš remiuosi URM rekomendacijomis, bet žmogus pats turi priimti sprendimą, kaip elgtis“, - sako R. Širvinskas.

Šį sekmadienį į Tailando sostinę išvykstantis ir ketinąs ten praleisti pusantro mėnesio R. Širvinskas mano, kad didesnė tikimybė laimėti aukso puodą loterijoje nei turėti kontaktą su sergančiu žmogumi. Tuo tarpu URM rekomenduoja apsvarstyti poreikį vykti į Tailandą, ypač į turistų gausiai lankomas vietas.

„Kaip keliautojas ir kelionių ekspertas, aš vadovaujuosi sveiku protu, stengiuosi jo neprarasti, nepasiduoti visam dabar vykstančiam sąmyšiui ir mėginu realiai suvokti visą situaciją. Pavyzdžiui, Tailande iki šios dienos yra užfiksuota 25 susirgimo atvejai, kai ten oficialiai gyvena beveik 70 milijonų žmonių. Vadinasi, maždaug 3 milijonams tenka vienas susirgimo atvejis. Net jei tas susirgimų skaičių augtų, o aš tikiu, kad jis augs, nes ligos ciklas dar nėra pasibaigęs, tikimybė susirgti yra neįtikėtinai maža. Azijoje yra kur kas pavojingesnių dalykų nei koronavirusas. Pavyzdžiui, netinkamai save saugodami galite patekti į motorolerio avariją arba nuskęsti. Ir reiktų nepamiršti, kad 98 žmonės iš 100 pasveiksta“, – teigia pašnekovas.

Rimvydas Širvinskas - Makalius

Žinomas keliautojas džiaugiasi informacijos apie virusą gausa žiniasklaidoje ir kad iškart buvo imtasi labai drąsių priemonių, o ne laukiama.

„Žinodami, kaip saugotis, mes ir patys prisidedame prie ligos neplatinimo, todėl mes turėtume pasitikėti PSO rekomendacijomis, kurios vis atnaujinamos. Jei planuojate keliones į Tailandą, Filipinus, Balį ir kitas valstybes aplinkui Kiniją, tiesiog pasidomėkite vietos turizmo organizacijų pranešimais apie realią situacija šalyje ir tuomet priimkite sprendimą, ar pasisaugoti, ar nepraleisti ilgai lauktų atostogų.“

Atsargos priemonių ėmėsi ir oro uostai, ir oro linijų bendrovės

Lietuvos oro uostai laikinąsias papildomas atsargos priemones planuoja, kol tęsis nepalanki epidemiologinė situacija. Tokių priemonių, kurių ėmėsi NVSC, šiuo metu dar nerekomenduoja nei PSO, nei Europos ligų prevencijos ir kontrolės centras. Jas Lietuva vykdo savanoriškai, atsižvelgdama į kitų valstybių taikomas priemones bei epidemiologinę situaciją.

Trys Europos oro uostai vykdo tiesioginius skrydžius į Uhaną iš didesnių miestų, tokių, kaip Londonas, Roma ir Paryžius. Londono Hiltoru oro uostas 4 terminale paskyrė atskirą zoną, skirtą keleiviams, atvykstantiems iš Uhano, tikrinti. Taip pat informuoja keleivius apie viruso simptomus.

Europos Sąjungos aviacijos saugos agentūra (EASA) oro linijoms rekomendavo įgulas, skrendančias į / iš paveiktų šalių, aprūpinti universaliais apsaugos priemonių rinkiniais.

Kinijos civilinės aviacijos administracija aviakompanijoms paskelbė informaciją, kad keleiviams, planuojantiems keliones į Kiniją, gali būti leidžiami skrydžių pokyčiai ar pinigų grąžinimas už skrydžių bilietus. Kiekviena aviakompanija turi savo taisykles ir sąlygas, kokiais atvejais šie pokyčiai yra galimi. Apie galimus Skrydžių planų pokyčius keliautojams jau paskelbė šios oro linijų bendrovės: „Turkish Airlines“, „Wizz Air“,„Ryanair“, „SAS“, „Finnair“, „Lufthansa“, „AirFrance“, „Singapore Air“, „Air China“, „Aeroflot“, „LOT Polish Airlines“.

Istorija rodo, kad virusai riboja keliautojų pasirinkimą

Pasak oro transporto bendrovės „Ryanair Holdings Plc“, kelionių po Europos šalis paklausa gali neįtikėtinai išaugti, jei iš Kinijos išplitusio koronaviruso epidemija ir toliau nesiliaus: atostogas žmonės, esą, stengsis praleisti kuo arčiau namų.

Sprendžiant iš tendencijų, išryškėjusių 2003 metais, kai kelionių į Aziją apmažėjo dėl sunkaus ūmaus respiracinio sindromo (SŪRS) protrūkio, žmonės gali mėginti pakeisti keliavimo prioritetus, mano „Ryanair“ vyr. finansininkas Neilas Sorahanas.

„Žmonės buvo linkę nenutolti nuo namų, – pirmadienį „Bloomberg“ televizijai sakė N. Sorahanas. – Atostogas jie leido Europoje, užuot rinkęsi toli nuo namų, pavyzdžiui, Azijoje ar kur kitur esančias šalis.“

Nuo SŪRS, išplitusio į 26-ias šalis, mirė apie 800 žmonių iš maždaug 8 tūkst. užsikrėtusiųjų, skelbia PSO. „Fitch Group“ prognozuoja, kad užsitęsusi koronaviruso epidemija padarys įtakos Tailando turizmo sektoriui, pakoreguodama ne vien kelionių iš Kinijos, bet ir iš kitų šalių statistiką.

Sveikatos apsaugos ministerija keliautojams pateikia pagrindines rekomendacijas dėl higienos:

• dažnai plauti rankas su muilu, dezinfekuoti jas rankų dezinfektantais ar alkoholio pagrindu pagamintomis servetėlėmis;

• kosint ir čiaudint uždengti burną ir nosį sulenkta alkūne ar servetėle, kurią panaudojus reikia nedelsiant išmesti ir nusiplauti rankas;

• vengti kontakto su visais, kurie karščiuoja, kosėja, sloguoja.

Daugiau informacijos su nuorodomis į išsamias LR SAM, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas galima rasti čia, URM tinklalapyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)