Pasak bendrovės valdybos pirmininkės Dianos Dominienės, naujasis pavadinimas yra logiškas žingsnis, atspindintis vykstančius pokyčius – įmonė, kuri ilgą laiką specializavosi plėtoti biurų pastatus, žengiame į būsto rinką, taip pat rengiasi plėtoti didelius projektus Latvijoje ir Ukrainoje.

„Nė vienas rinkos dalyvis šiuo metu neturi suplanavęs tokių investicijų ir tiek butų, kiek mes. Norime, kad projektai būtų kokybiškai geresni, norime vystymo kartelę pakelti į aukštesnį lygį. Esame pasirengę ieškoti savo kliento, persiorientuoti iš biurų į daugiabučių plėtrą ir tikimės rinkoje išsikovoti pozicijas“, – antradienį spaudos konferencijoje sakė D. Dominienė.

Bendrovė per septynerius metus Lietuvoje planuoja 375 mln. eurų dydžio investicijas. Šiuo metu įmonė šalyje plėtoja 8 daugiabučių ir 5 biurų projektus.

„M.M.M. projektai“ skelbė šiemet į plėtros projektus planuojanti investuoti apie 73 mln. eurų (be PVM). Bendrovė pagrindines investicijas (53 mln. eurų) skirs sostinės biurų pastatų „Wave“, „S7“, „Freedom“ ir 15 tūkst. kv. m ploto biurų pastato greta Vingio parko Vilniuje statyboms, taip pat 15,4 tūkst. kv. m ploto parduotuvės Klaipėdoje plėtrai.

Tuo tarpu į daugiabučių projektus Vilniuje bendrovė planuoja investuoti 20 mln. eurų ir rinkai pasiūlyti apie 600 butų.

Anot D. Dominienės, Vilniuje konkurencija naujo būsto rinkoje šiuo metu yra itin didelė, todėl įmonė ketina išsiskirti projektų pasiūla – plėtoti numatyta visų klasių butus skirtingose Vilniaus vietose: centre, Žvėryne, Šnipiškėse, Baltupiuose, Burbiškėse, prie Vingio parko.

„Konkurencija didelė, bet visiems užteks vietos. Didieji vystytojai yra iškėlę kokybės kartelę. Mes stengsimės konkuruoti skirtingais projektais, geromis lokacijomis, kokybe ir kaina“, – kalbėjo ji.

Anot įmonės valdybos pirmininkės, bendrovė biurų projektams planuoja skolintis iš bankų, o daugiabučių plėtrai naudos savo kapitalą.

„Žinoma, skolinsimės – intensyviai dirbame su bankais dėl komercinių objektų finansavimo. Gyvenamųjų projektų finansavime naudosime savo kapitalą“, – sakė D. Dominienė.

2017-aisiais „M.M.M. projektai“ skelbė įsteigusi investicijų valdymo bendrovę „Tvarus Real Estate“, tačiau pasak D. Dominienės šiuo metu investuoti į plėtrą per fondus neplanuojama.

„Mes sėkmingai pardavėme dalį biurų projekto „S7“, todėl turime kapitalo ir ateityje planuojame panašią veiklą – išplėtoti ir parduoti. Kol kas su fondų veikla neplanuojame nieko toliau daryti. Priklausome didelei grupei, todėl turime tam tikrą užnugarį, kuris duoda finansinį stabilumą ir leidžia laisviau kvėpuoti“, – sakė ji.

Latvijos sostinėje Rygoje įmonė per aštuonerius metus planuoja investuoti 450 mln. eurų. Šalyje įmonė imsis biurų pastato, daugiabučių kvartalo ir daugiafunkcio projekto. Ukrainos sostinėje Kijeve bendrovė per šešerius metus planuoja investuoti 130 mln. eurų.

„Rygoje turėsime tris projektus – tai kvartaliniai, konversijos projektai. Ukrainoje taip pat numatytas konversijos projektas – 8 ha ploto teritorija netoli Kijevo centro. Teritorijoje bus ir gyvenamųjų, ir komercinių pastatų“, – spaudos konferencijoje sakė „M.M.M. projektų“ vadovas Aisvidas Sriebalius.

Pasak jo, Ukrainos sostinėje bendrovė mato didelį plėtros potencialą, todėl nusprendė neparduoti teritorijos, kurioje anksčiau „Vilniaus prekybos“ grupė planavo prekybos centro „Akropolis“ statybas.

„Sklypą turime dvylika metų. Kai jį įsigijome, planavome komercinės paskirties objektą, bet pasikeitus rinkos sąlygoms ir po Maidano įvykių, tos investicijos nusikeldavo. Bet atėjo laikas Kijevui: matome didelį potencialą tiek biurų poreikio, tiek gyventojų augimo skaičiaus prasme. Nusprendėme vystyti projektą, nes sklypo vieta labai patraukli – dešiniajam krante, prie pat Dniepro upės. Ten yra mažai modernių biurų, o gyventojų yra daug“, – kalbėjo jis.

Pagrindiniu iššūkiu plėtrai Kijeve A. Sriebalius įvardijo politinę situaciją.

Lietuvoje pagrindiniais iššūkiais jis įvardijo bankų skolinimą būsto įsigijimui bei teritorijų plėtrai pasirinkimą.

„Manau svarbiausia – bankų paskolos gyventojams, kad jų teikimas nenutrūktų. Tokia rizika yra, nes bankų koncentracija yra pakankamai didelė, konkurencija maža. Taip pat didėja atlyginimai, statybų kainos. Čia matome iššūkius. Matome rizikas naujų sklypų radimo prasme, nes Nacionalinės žemės tarnybos politika vis dar yra nenuspėjama“, – kalbėjo jis.

A. Sriebaliaus teigimu, bendrovė plečia komandą ir tikisi, kad ją sudarys 35 –40 darbuotojų.

„Plečiame darbuotojų komandą, šiuo metu ieškome pardavėjų. Kol kas problemų jų prisitraukiant nėra, nes darbuotojai mato, kad mes planuojame dideles investicijas ir patys ateina pas mus“, – sakė jis.

Registrų centro duomenimis, pagrindinis „M. M. M. projektų“ akcininkas yra Nerijus Numavičius, tiesiogiai ir per bendrovę „Tema holdings“ bei Kipro kompaniją „Bertona Holdings“ valdantis daugiau nei 87,6 proc. jos akcijų. Dar apie 7,77 proc. akcijų priklauso Mindaugo Marcinkevičiaus bendrovėms „Biruliškių projektas“, „Taikos projektas“ ir Estijos kompanijai „Attexo“, likusios – Vladui Numavičiui, Ignui Staškevičiui ir jo įmonei „Kalpa“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)