Neinercinės ritės

Tai – turbūt pats populiariausias žvejybinių ričių tipas Lietuvoje. Su tokiomis „mėsmalėmis“ žvejoja tiek pradedantieji, tiek tikri meškeriojimo ąsai. Nepamainomos jos yra poledinėje žūklėje, kai meškeriojama dideliuose gyliuose. Su tokio tipo rite valą yra itin lengva išleisti ir surinkti.

Dažniausiai tokio tipo žūklėje naudojamos 500–2000 dydžio ritės. Kuo sunkesniais masalais meškeriojama, tuo galingesnės turi būti naudojamos ritės. Neinercinės ritės dydis nusako ne tik būgnelyje talpinamo valo skersmenį ir kiekį, bet ir dantračių bei pagrindinės pavaros mechanizmų dydį bei galią. Tiesa, šiais laikais net ir į pakankamai mažas rites sugebama įtalpinti galingus mechanizmus. Tačiau žvejojant itin sunkiais masalais ar jų sistemėlėmis pvz., „velniu“ Kuršių ir Kauno mariose, nereikėtų bijoti 1000 ar 2000 dydžio neinercinių ričių.

Maža multplikatorinė ritė

Ar reikalingas momentinis atgalinis stabdys?

Šiuolaikinėse neinercinėse ritėse momentinis atgalinės eigos stabdis – guolis yra būtinas atributas. Net ir pačiose pigiausiuose „mėsmalėse“ šiais laikais jį tikrai aptiksime. Bėda ta, kad žvejojant žiemą, minusinėje temperatūroje, ritės momentiniame guolyje esantys vandens ar jo kondensato lašeliai užšąla ir dėl to ritės atbulinės eigos mechanizmas „streikuoja“. Toks „brokas“ dažnai pasitaiko prastesnės konstrukcijos, pigesnėse ritėse. Todėl jei poledinei žūklei nenorite daug išlaidauti, o neinercinę ritę vis vien tenka pirkti – rinkitės ją be momentinio guolio.

Neinercinė 800 dydžio ritelė

Multiplikatorinės ritės

Šiais laikais, tarp Lietuvos meškeriotojų sparčiai kelia skinasi įvairiausio tipo multiplikatorinės ritės. Ne išimtis ir žvejyba nuo ledo dideliuose gyliuose. Ypač pastaraisiais metais tapo populiarios multiplikatorinės ritės su „kojelėmis“ – savotiškas neinercnės, inercinės ir tradicinės multiplikatorinės ritės hibridas. Jomis išties patogu iš didelių gylių traukti ežerines stinteles, seliavas, sykus. Jos taip pat turi nenuginčijamą privalumą prieš savo „seses“ neinercines rites. Valas multiplikatorinėse ritėse su „kojelėmis“ klojamas lygiagrečiai t.y., kaip inercinėse ritėse, ir dėl didelio būgnelio skersmens nesigarankščiuoja.

Multiplikatorinė ritė su kojele

Tačiau tokio tipo ritės turi ir trūkumų. Jų pagrindinis pavaros mechanizmas yra sukoncentruotas vienoje ritės korpuso pusėje, o tai sąlygoja visos konstrukcijos disbalansą. Todėl spiningauti, t.y., laikyti tokio tipo ritę rankoje, darant masalo „šokdinimo“ judesius, nėra labai patogu. Visai kas kita – stintų ar seliavų žūklė, kur meškerėlės su ritėmis dažniausiai guli ant stovelių.

Tradicinės konstrukcijos, mažų dydžių multiplikatorinės ritės, meškeriojant Lietuvos poledinės žūklės sąlygomis – sunkiai pritaikomos. Na, nebent jūs gaudote seliavines lydekas, didelius starkius ar vėgėles. Visais kitais atvejais jos yra per daug griozdiškos ir komplikuotos. Tačiau meškeriojant nuo ledo dideles žuvis Švedijoje ar Rusijoje – jos puikiai tiks.