Paklauskite L. Hutton, kaip ji sugeba atrodyti taip puikiai sulaukusi 76-erių, ir išgirsite mintinai žinomą patarimą apie kokybišką miegą, gausybę vandens ir tam tikrus kosmetinius produktus. Tačiau neilgai trukus kalba pakryps apie medžiokle ir rinkimu besiverčiančias gentis ir apie moterų vaidmenį tose bendruomenėse, rašo B. Holt.

„Privalu skirti laiko sau, rūpintis savimi it motina vaiku. Moterys visada yra tos, kurios rūpinasi“, – kalbėjo L. Holt žurnalistei tarsi senai draugei.

1973 metais L. Hutton pasirašė sutartį su „Revlon“. Jos vertė – 250 tūkst. dolerių už 20 dienų trukusį darbą. Tokia suma lig tol nebuvo sumokėta nė vienam modeliui, bet nuo tada moterims atsivėrė galimybės užsidirbti didelius pinigus tokiu pat būdu kaip sporto srityje pasižymėjusiems vyrams.

Kai grožio produktus tiekianti firma jos paslaugų atsisakė (tai įvyko, kai L. Hutton sukako 41-i, o keturiasdešimtmetį perkopusioms moteris, tuometinio įmonės viceprezidento įsitikinimu, dažytis nevalia), L. Hutton ėmė agituoti už tai, kad būtų samdoma daugiau vyresnio amžiaus modelių. Kovą, kurią pati pradėjo, moteris laimėjo: per pastarąjį dešimtmetį ji ėjo podiumu demonstruodama drabužius iš „Valentino“, „Bottega Veneta“ ir „Tom Ford“ kolekcijų.

Lauren Hutton

L. Hutton išmėgino ir aktorės amatą, taip pat įsteigė nuosavą kosmetikos liniją, tačiau, kitaip nei daugelį tokia veikla užsiimančių įžymybių, ją dažniau galima matyti ne prabangiuose viešbučiuose ar jachtose, o dardančią Kenijos keliais ar miegančią po žvaigždėmis.

Ankstyvieji L. Hutton gyvenimo metai prabėgo Pietų Karolinoje ir Floridoje. Jai teko prižiūrėti tris jaunesnes pusseseres, kai jų mama susirgo. Skaityti L. Hutton išmoko tik sulaukusi 11-os. Bėgant metams ji vis aiškiau suvokė, kad labiausiai trokšta keliauti. Sužinojusi, kad modeliams mokama po dolerį už minutę, L. Hutton sumetė, kad dirbdama šitokį darbą galėtų kuo puikiausiai apsirūpinti ir patenkinti nenumaldomą nuotykių troškimą. Taigi, L. Hutton atvyko į Niujorką ir pasirašė sutartį su legendine Eileen Ford.

Kelionės, nuotykiai ir prigimtinis smalsumas lėmė labai pažangias pažiūras. Pastaraisiais metais mados pramonėje randasi vis daugiau tolerancijos, tačiau kad grožis gali būti įvairus, L. Hutton žinojo jau seniai.

„Kitados maniau, kad egzistuoja išvaizda, kurią turime laikyti pavyzdine, bet pirmas dalykas, kurį pastebi keliaudamas, yra tas, kad esama įvairių dydžių ir figūrų gražių žmonių, kad jų yra visur – Tolimuosiuose ir Artimuosiuose Rytuose, Pietų Amerikoje. Grožis – labai įvairus“, – sakė L. Hutton.

Lauren Hutton

Kadangi turėjo tarpą tarp dantų ir nebuvo ypač aukšta (1,7 metro ūgio), L. Hutton negalėjo būti laikoma tipiniu supermodeliu, tačiau dėl ypatingo savo būdo ir neįprastos išvaizdos gana greitai tapo viena didžiausių to meto fotografų favoričių. Ypač glaudžius santykius L. Hutton užmezgė su Richardu Avedonu ir Irvingu Pennu.

Kelionės, žinoma, darė įtaką L. Hutton darbui. „Paryžiuje pirmą kartą lankiausi su I. Pennu. Jis turėjo fotografuoti Paryžiaus kolekcijas. Buvau paprašyta apsivilkti natūralaus leopardo kailio paltą. Suglumau, nes atsisakyti negalėjau (buvau vos 24-erių), bet jau buvau apsilankius Afrikoje ir žinojau, kad leopardai nyksta šviesos greičiu. Pasakiau tai I. Pennui ir jis nutarė nefotografuoti. Tada apie tai išgirdo Diana Vreeland ir įvedė „Vogue“ naują taisyklę – nefotografuoti [drabužių iš] leopardo kailio. Gerokai vėliau ji man papasakojo, kad aptarė tą temą su draugais Vašingtone ir po kelių metų jų iniciatyva Jungtinėse Valstijose buvo įvestas tai draudžiantis įstatymas“, – prisiminė L. Hutton.

Tai, žinoma, buvo kampanijos pavadinimo vertas žingsnis, ir taip buvo pramintas takas, kuriuo šiandieną eina tokie socialiai aktyvūs modeliai kaip Natalija Vodianova ir Arizona Muse.

Paskutinis L. Hutton pasirodymas ant podiumo įvyko pernai liepą. Buvo demonstruojama „Valentino“ mados namų kolekcija. L. Hutton pražingsniavo su žalia suknele ir paltu, skleisdama aplink amžiui nepavaldžios, prabangios deivės aurą. „Kai į mane kreipėsi, pamaniau: „Kodėl gi ne?“ Buvo neapsakomai įdomu. Aplinkui sukiojosi galybė neįtikėtinai aukštų ir laibų modelių. Buvo daug afrikiečių ir tai – nuostabu“, – sakė L. Hutton.

Tada L. Hutton ne tik praėjo podiumu bet ir nukrito (tikrai!), bet taip gracingai, kaip tik ji tesugeba. „Batai buvo netinkamo dydžio, ir kaip tik tą akimirką, kai atsidūriau priešais žurnalistus – visą šimtą fotografų ir televizijos kamerų – pasisukau ir nugriuvau. Vyras iš publikos ir nuostabus modelis Kiki [Willems] puolė mane kelti, o aš sėdėjau ant grindų ir juokiausi“, – pasakojo L. Hutton. Tas incidentas, be abejo, išplito socialiniuose tinkluose.

Lauren Hutton

Naujausių technologijų L. Hutton vengia kaip įmanydama. Nuo 1961-ųjų ji neturėjo televizoriaus. Tiesa, dabar jau turi, bet įsigijo tik prieš penkerius metus. Visas būrys žmonių mėgino įkalbėti L. Hutton užsivesti „Instagram“ paskyrą, bet tai, kaip telefonai ėda mūsų laiką, ją tiesiog kraupina. „Išmokau rašyti žinutes, ir antras dalykas, kurį suvokiau, buvo tas, kad trys valandos ištirps akimirksniu. Tai sukėlė tikrą šoką“, – yra sakiusi L. Hutton.

Po „Valentino“ šou L. Hutton su savo agentu nuėjo papietauti į supermodelių mėgstamą Paryžiaus restoraną „Le Voltaire“. „Kai išėjau iš restorano, pamačiau priešais stovintį juodą visureigį. Užpakalinės jo durys buvo atlapotos. Spėkite, kas sėdėjo automobilio viduje. Tai buvo Harvey Weinsteinas. Visi galvojo, kad jis kalėjime, bet jis ne kalėjime, aišku. Manau jis ten sėdėjo todėl, kad tai buvo modelių lankoma vieta. Tas žmogus nepataisomas“, – konstatavo L. Hutton ir nusipurtė nuo minties apie tą vyrą.

L. Hutton yra pasakojusi apie trumpą susitikimą su H. Weinsteinu, dėvinčiu įžymųjį savo chalatą. „Jis apsižvalgė ir uždarė duris. Manyje sukilo pasipriešinimas. Žinojau, kad trenksiu. Gali būti, kad jis tai suprato, kai pažvelgė į mane“, – pasakojo L. Hutton.

Jai ligi šiol darosi neramu, pagalvojus apie seksualinės prievartos kultūrą, pavertusią aukomis šitokią galybę moterų. „Tai ypač glumina, nes vyrai kažkodėl tiki, kad visada yra trokštami, nors taip nėra. Jie sako, kad viskas vyksta abipusius susitarimu ir jokios prievartos nėra“, – piktinosi modelis.

Ji užsiminė apie vyrus, mėginusius ją merginti, kai Bobo Williamsono, sulaukus 21-ų sutikto partnerio ir kelionių draugo, nebuvo šalia. „Štai kokie įžūlūs yra vyrai, štai kaip tvirtai jie įsitikinę, kad privalai su jais permiegoti“, – sakė L. Hutton.

Moteris įsitikinusi, kad santykiai su B. Williamsonu (mirusiu 1997-aisiais) apsaugojo nuo daug ko, ko 7-ajame dešimtmetyje gal ir nebūtų pavykę išvengti. Dabar L. Hutton apie jį gali pasakyti daug gero, tačiau po partnerio mirties paaiškėjo, kad jis netinkamai elgėsi su jos uždarbiu ir nusuko net 30 mln. dolerių.

Lauren Hutton

Naujausias L. Hutton projektas – „StriVectin“ ambasadorės pareigos. „Jie, matyt, labai drąsūs ir labai sumanūs, kad 76-erių metų damą pasirinko kaip savo reklamos veidą, – juokėsi L. Hutton. – Lig tol nebuvau išmėginusi retinolio, tačiau S.T.A.R naktinis aliejus – šis tas nepaprasto. Dar naudoju drėkinamąją priemonę. Ja tepu didžiąsias raukšles, dėl kurių darausi panaši į Afrikos dramblį.“

Gražiai senti L. Hutton visada rūpėjo labiau nei padėti sau dirbtinėmis priemonėmis ir plastinėmis operacijomis. Kažkada ją suviliojo botulino toksinas, tačiau dabar ji renkasi raukšles. „Pagunda pasukti tuo keliu yra labai didelė. Nuolatos išrandama kas nors naujo, pavyzdžiui, riebalų nusiurbimas ar dar kas, bet man vis tiek geriau turėti tokį veidą, kuris jau ima panėšėti į Afrikos dramblio užpakalį. Aplinkui matau siaubingą galybę moterų, kurios man kraupios, nes yra tokios lygios, kad atrodo kaip netikros“, – sakė L. Hutton.

„Grožis yra sveikata. Reikia save tobulinti ir stengtis atrodyti sveikai, užuot maskavus“, – mano L. Hutton.

2000-aisiais L. Hutton patyrė automobilio katastrofą ir jos gyvybė buvo pakibusi ant plauko. Jai buvo lūžusios ranka, koja ir perdurti plaučiai. Dvi su puse savaitės moteris pragulėjo komoje. „Iš pradžių buvo manyta, kad aš neišgyvensiu. Tada buvo galvota, kad nevaikščiosiu. Mane aplankė keturiolika draugų – nė neįsivaizdavau, kad pažįstu šitokią galybę žmonių. Manau, jiems buvo pasakyta, kad eina su manimi atsisveikinti“, – pasakojo L. Hutton.

Tačiau po metų, kai teko filmuotis reklaminiame klipe, L. Hutton vėl užsėdo ant dviračio. „Man pasiūlė 350 tūkst. dolerių, taigi, žinojau, kad turiu susiimti. Iškenčiau septynias operacijas – kaklo ir nugaros, bet stengiuosi neinkšti.“

Kokiems dar žygiams ryšis L. Hutton? Pastaruoju metu jai teko rūpintis 96-erių metų motina, tačiau ji svajoja nuvykti prie pietinės Ramiojo vandenyno dalies. Ji taip pat trokšta padaryti ką nors esmingo, keičiančio pasaulį, kaip kad daro Greta Thunberg (ją L. Hutton įvardijo kaip savo įkvėpimo šaltinį).

„Sudaryčiau sutartį kad ir šimtui metų, jei tik galėčiau. Labiausiai norėčiau vėl savimi didžiuotis. Norėčiau būti naudinga. Aukoju pinigus WWF ir labdaros organizacijoms, kurių veiklai pritariu. Juk turi būti kažkas, ką padaryti tikrai verta“, – svarstė L. Hutton. Sprendžiant iš ligšiolinio jos gyvenimo, toks dalykas tikrai atsiras.

Lauren Hutton
Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)