Ankstesnė programos apimtis, kurią Vyriausybė apsvarstė pasitarime praėjusį trečiadienį, siekė 524,4 mln. eurų.

Be to, 30,8 mln. eurų įšaldytų lėšų, anksčiau priskirtų vietinės reikšmės keliams, Susisiekimo ministerija dabar siūlo perkelti tiksliniams projektams finansuoti – jiems numatoma 154,8 mln. eurų (anksčiau – 145 mln. eurų).

Tarp tikslinių projektų yra valstybinės ir vietinės reikšmės kelių asfaltavimas, automagistralės Vilnius-Klaipėda ruožo prie Kauno „Megos“, Baltijos prospekto Klaipėdoje ir Liepkalnio sankryžos Vilniuje rekonstravimas.

Tokiu būdu savivaldybių vietinės reikšmės keliams skiriamos lėšos padidėja iki 114,4 mln. eurų (anksčiau buvo numatyta 64,1 mln. eurų).

Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas, Jonavos meras Mindaugas Sinkevičius sveikino ministerijos sprendimą.

„Mes gavome tarpinį variantą, išsigandome to, ką jame radome, buvo gąsdinantis mažėjimas savivaldybių vietiniams keliams. Pasikalbėjus šiandien, matome, kad situacija pasikeitė 180 laipsnių, galime kukliai pasidžiaugti dėl 2 procentų padidėjimo“, – antradienį po susitikimo su ministru Jaroslavu Narkevičiumi sakė M. Sinkevičius.

Tačiau jis apgailestavo, kad ministerija nepranešė galutinių skaičių, kaip lėšos bus paskirstomos konkrečioms savivaldybėms.

J. Narkevičius antradienį sakė, kad savivaldybių keliams skirta suma šiemet didėja apie 2 mln. eurų, arba 2 procentais.

„Skiriamas finansavimas finansine išraiška būtų 114 mln. eurų, savivaldybės galės panaudoti savo kelių reikmėms realizuoti. Didėjimas yra apie 2 mln. eurų“, – žurnalistams po posėdžio sakė J. Narkevičius.

Pasak jo, išanalizavus gebėjimus atlikti darbus ir poreikį, savivaldybėms bus skirta didesnė suma, nes jos gali lėšas įsisavinti ir įgyvendinti žmonėms svarbius projektus.

J. Narkevičiaus teigimu, padidėjimą pajus visos savivaldybės, tačiau dėl papildomų 2 proc. galės konkuruoti tautinių mažumų, žiedinės savivaldybės.

„Ne tik Vilniaus ir Trakų rajonas, patenka daug kitų rajonų“, – tikino jis.

Dėl per mažo finansavimo keliams anksčiau piktinosi ne tik Savivaldybių asociacija, bet ir Šiaulių regiono plėtros taryba ir Ukmergės savivaldybė.

J. Narkevičius antradienį pabrėžė, kad ministerija pastaruoju metu perskirstė prioritetus ir įšaldė lėšas kitiems projektams, kuriems metų pradžioje nereikia tiek lėšų, bei žadėjo grįžti prie šio klausimo metų viduryje.

2020 metų programoje lieka įšaldyta 142 mln. eurų lėšų – šie pinigai galės būti panaudojami suderinus su Finansų ministerija.

Lėšos įšaldytos Seimo sprendimu, šiuos pinigus skyrus vaiko pinigų ir kitų socialinių išmokų didinimui. Kelių direkcija anksčiau teigė, jog dėl to bus išasfaltuota apie 230 kilometrų žvyrkelių mažiau nei planuota.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)