1. Norite stabilumo – rinkitės katamarano konstrukciją

Jeigu norite drąsiai stovėti valtyje plaukdami ežere ar lėtos tėkmės upėje, rinkitės katamarano konstrukciją turinčias laives (taip valtis vadina aukštaičiai). Tokia konstrukciją, kada pripučiami bortai supa kietą dugną, turi dauguma rinkoje esančių pripučiamų valčių. Jos yra išties stabilios esant didesnei bangai ir pakankamai tvirtos. Tiesa, jos ne tokios manevringos mažose erdvėse pvz., mažose upėse. Jei pripučiamos valtys pagamintos ne iš gumos, o kelių sluoksnių „PVC“ medžiagos, jos bus gan atsparios trinčiai ir temperatūrų kaitoms.

Pripučiama PVC valtis kietu dugnu

2. Esate tikras žvejas keliauninkas – yra tam specialiai sukurtos baidarės

Pastaraisiais metais visame pasaulyje ypač populiarėja žvejyba iš tam specialiai pritaikytų kajakų – baidarių. Jose sėdima aukščiau nei įprastose baidarėse, o kai kuriose modeliuose galima net stovėti. Be to, tokiuose meškeriotojams specialiai pritaikytuose kajakuose yra įvairiausių aksesuarų: patogių kėdžių, meškerių laikiklių, daiktadėžių.

Kai kurie žvejybai skirtų baidarių modeliai net turi vandens dviračio pedalus! Tokios baidarės yra pagamintos iš suspausto polietileno, todėl nebijo nei smūgių, nei temperatūrų perkritimų taip, kaip iš stiklo pluošto pagamintos baidarės. Priklausomai nuo modifikacijų, galima pasirinkti labiau „ežerinius“, „upinius“ arba universalius žvejybinių baidarių modelius.

Žvejybinė baidarė

3. Tik su kuprine?

Jeigu mėgstate organizuoti žygius tiek sausuma, tiek vandeniu, jums puikiai tiks mažos pripučiamos kelioninės valtelės ir baidarės. Jos sveria nedaug, greitai prisipučia ir susipakuoja. Tokios plaukiojimo priemonės ypač tinkamos mažose upėse. Tarp kitko puikias tokio tipo valteles gamina aistringas keliautojas, lietuvis Alvydas Brazdėnas.

Kelioninė baidarė

4. Norite susilieti su gamta?

Norite pasijusti tikra gamtos dalimi, tarsi būtumėt vandenyje plaukiojanti antis? Rinkitės „tube“ tipo plaukiojimo priemonę, lietuviškiau „ančiuką – irklakojį“. Tiesa, kad juo galėtumėte plaukioti, teks įsigyti ir bridkelnes. Vieni „ančiukų“ modeliai yra skirti irtis tik kojomis t.y. užsidėjus ląstus, kiti – turi irklus. Daugmaž visi „irklakojai“, esant reikalui, nesunkiai panešami ant pečių Tokio tipo plaukiojimo priemonės tikrai nėra skirtos tolimoms kelionėms ežerais ar upėmis, tačiau buvimas iki pusės vandenyje sukuria tikrą susiliejimo su gamta jausmą.

„Tube“ tipo plaukiojimo priemonė

5. O kaip medis, metalas, stiklo pluoštas?

Paklausite, o kaip įvairios valtys ir baidarės, pagamintos iš medžio, faneros, stiklo pluošto, aliuminio? Visos jos „reikalauja“ nemenkos priežiūros, išimtis – iš aliuminio pagamintos valtys. Taip pat, visų išvardintų valčių konstrukcija „linkus“ siūbuoti, tad stovėti tokio tipo valtyse esant didesnei bangai nėra itin smagu. Žinoma, jeigu turite sodybą prie ežero, galite sentimentų vardan rinktis irklinę medinę valtį, tačiau ja bus smagu tik pasiplaukioti. Be to, tokią valtį teks dažnai pakartotinai impregnuoti įvairiomis dervomis ir alyvomis, lopyti atsiradusius medyje plyšius.

Kita medžiaga – stiklo pluoštas – yra jautrus smūgiams bei temperatūrų kaitoms. Todėl netyčia įskėlę tokia valtį ar baidarę, nenustebkite, ypač po žiemos, ją rasti „suplėšytą“ – vanduo per įskilimą pateks į valties korpusą ir šaldamas jį suskaldys.