Kaip teigia parduotuvių tinklo KIKA veterinarijos gydytoja ir farmacijos vadovė Kamilė Ausmanė, augintinių šėrimasis tai natūralus, nuo sezono, sveikatos būklės, mitybos bei kitų aplinkybių priklausantis procesas. Šunys ir katės paprastai šeriasi pavasarį ir rudenį, tačiau namuose auginami gyvūnai daugiau ar mažiau šeriasi nuolat. Pasitaiko atvejų, kad augintinis šeriasi ypač intensyviai, o kailis atauga itin prastos būklės arba odoje stebimi išplikę plotai. Pernelyg didelį gyvūno šėrimąsi gali sukelti stresas, parazitai ar sveikatos problemos, todėl būtina ieškoti efektyviausių priemonių, kaip padėti augintiniui.

Specializuoti pašarai. Susidūrus su intensyviu kailio praradimu, visų pirma, reikia atkreipti dėmesį į augintinio mitybą. Gali būti, kad augintinis su maistu negauna pakankamo kiekio visų būtinų maistinių medžiagų. Aukštos klasės pašarai užtikrina visavertę ir subalansuotą augintinio mitybą su visais reikalingais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Jei augintinis šeriamas žemesnių klasių pašarais arba namuose gaminamu maistu, gali būti, kad jam ims trūkti taip reikalingų maistinių medžiagų ir vitaminų. Siekiantiems puoselėti augintinio kailį reikėtų rinktis specializuotą pašarą pritaikytą baltakailių, juodakailių ar rudakailių šunų veislėms. Šis pašaras ne tik gali padėti užtikrinti gerą bendrą kailio būklę, bet ir išvengti daugelio problemų, tokių kaip ašarų ir seilių dėmės, spalvos intensyvumo praradimas ar kailio retėjimas.

Papildai ir vitaminai. Dažniausiai papildai būna kompleksiniai, t. y. sudaryti iš kelių skirtingų medžiagų. Siekiant pagerinti augintinio kailio būklę, sumažinti šėrimąsi ir skatinti kailio augimą svarbu atkreipti dėmesį, kad į vitaminų sudėtį būtų įtrauktos riebalų rūgštys. Pasak veterinarijos gydytojos Kamilės Ausmanės, riebalų rūgštys gerina plauko struktūrą, mažina kailio slinkimą, suteikia jam žvilgesio ir tankumo. Lašišų aliejuje esančios Omega-3 ir Omega-6 riebalų rūgštys ypač naudingos palaikant sveiką odos ir kailio būklę, jos gali padėti išvengti odos alergijų. Taip pat lašišų aliejus gali padėti stimuliuoti kolageno gamybą, kuris yra ypač svarbus odos elastingumui palaikyti. Ne ką mažiau svarbus kailio būklei yra ir B grupės vitaminas – biotinas. Dėl nepakankamo biotino kiekio augintinio kailis gali pradėti slinkti, išsausėti ir veltis, oda gali tapti jautri, o nagai – susilpnėti ir pradėti lūžinėti. Norint išvengti šių problemų, reikėtų kasdien papildyti šuns mitybos racioną pašaro papildu su biotinu, kuris yra svarbus susidarant keratinui ir plaukų proteino elementui.

Šampūnai ir kosmetika. Susiduriant su kailio retėjimo problemomis reikėtų atkreipti dėmesį į naudojamas kosmetikos priemones ir šampūnus. Gali būti, kad naudojamos netinkamos priemonės, kurios dirgina augintinio odą ir neigiamai veikia bendrą kailio būklę. Specializuotose gyvūnų prekių parduotuvėse galima rasti šampūnus būtent probleminei augintinio odai ir retėjančiam bei blizgesį paradusiam kailiui. Tokios kosmetinės priemonės savo sudėtyje turi daug veikliųjų medžiagų, tokių kaip keratinas, kuris drėkina plauką, suformuoja apsauginę plėvelę ir skatina plauko atsinaujinimą, natūralūs kviečių baltymai, taukmedžio sviestas, kurie drėkina, pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis, bei tinka net jautriai odai. Šampūną rinkitės atsižvelgdami į augintinio kailio tipą, spalvą, norimą pasiekti efektą. Siekiant geriausio rezultato rekomenduojama kartu naudoti kondicionierių.

Eteriniai aliejai. Kovoti su padidėjusiu augintinio odos niežėjimu, pleiskanojimu bei kailio slinkimu, gali pagelbėti eteriniai aliejai, saugiai paskirstomi ant probleminės vietos. Tam tinka levandų, pluoštinių bosvelijų arba mirų eterinis aliejus, praskiestas su augaliniu simondsijų, sviestmežio ar kitu pasirinktu aliejumi. Maudant augintinį, galima įmaišyti keletą lašų eterinio aliejaus į šampūną ir mišinį paskirstyti po kailį. Mišinį galima naudoti ne tik kovai su parazitais, odos problemoms spręsti, bet ir plauko augimui ir stiprinimui – tam puikiai tinka rozmarinų eterinis aliejus. Eterinius aliejus galite naudoti įvairiais būdais: paskirstant eterinius aliejus ant kailio ar odos, purškiant pasigamintą vandens ir eterinio aliejaus mišinį tiesiogiai ant kailio ar naudojant su kitomis kosmetikos priemonėmis.