Gėlių pasaulyje yra tikrų žvaigždžių – labai retų ir labai brangių gėlių, kurias gali įpirkti tik didžiausi turtuoliai.

1. Didysis lapenis neįkainojamas

Didysis lapenis, dar vadinamas nakties gražuole, yra vienas populiariausių kaktusų, kurio gimtinė – Centrinė Amerika ir Pietų Amerikos šiaurinė dalis. Nakties karalienė žydi labai retai ir tik naktį. Dažnai pumpurai brandinami ištisus metus, o pražydę džiugina labai trumpai – pateka saulė ir prašmatnus žiedas nuvysta.

Kinų kalboje yra šios gėlės pavadinimą reiškiantis hieroglifas, juo apibūdinamas greitai iškilęs, o paskui greitai nugrimzdęs į užmarštį žmogus – „valandos kalifas“.

2. Rožės „Džiuljeta“ – 3,9 mln. dolerių

Rožės – vienos mėgstamiausių visų laikų gėlių visose šalyse. Rožių rūšis „Džiuljeta“ pranoksta jas visas. Pirmą kartą šią rožių rūšį pristatė gėlių parodoje Čelsyje (Didžioji Britanija) 2006 m. garsus gėlių selekcininkas Davidas Austinas.

Prireikė 15 metų kruopštaus darbo ir beveik 4 mln. dolerių, kol pavyko išvesti šią rožių rūšį, taigi „Džiuljeta“ tapo brangiausia iš visų rožių rūšių. Dažnai „Džiuljetos“ rūšies rožės vadinamos rožėmis už tris milijonus (svarų), bet iš tiesų jų puokštę galima įsigyti už gerokai kuklesnę sumą.

Šių rožių žiedas – vidutinio dydžio, su persikų ir abrikosų spalvų žiedlapiais. Elegantiškos „Džiuljetos“ rūšies kvepia švelniai, kaip arbatinės rožės, jas dažnai renkasi vestuvinėms puokštėms.

3. Orchidėja „Shenzhen Nongke“ – 200 tūkst. dolerių

Yra daug įdomių, neįprastų orchidėjų rūšių, bet „Shenzhen Nongke“ – iš tiesų unikali. Šią rūšį išvedį kinų mokslininkai ir agronomai, tai vienintelė gėlė, sukurta išskirtinai žmogaus. Orchidėją pavadino universiteto, kuriame ją sukūrė, garbei.

Mokslininkai dirbo aštuonerius metus, kol sukūrė šią elegantišką trapią gėlę, žydinčią kas 4–5 metus.

2005 m. „Shenzhen Nongke“ tapo brangiausia aukcione parduota gėle – anoniminis pirkėjas įsigijo ją už 200 tūkst. JAV dolerių.

4. Auksinė Kinabalu orchidėja – 5 500 dolerių už žiedą

Tik 1987 m. atrastai Kinabalu orchidėja, dar vadinamai Rotšildo bateliu, gresia išnykimas. Kaltininkai – kontrabandininkai, kurie praktiškai sunaikino šias gėles gamtoje. Šiuo metu Kinabalu orchidėjų auga nedideliuose Nacionalinio Kinabalu parko Malaizijoje vietose.

Labai sudėtinga užauginti šios rūšies orchidėjas – kad jos pražystų, gali prireikti net 15 metų.

5. Daržinis krokas – 1300–1600 dolerių už svarą prieskonių iš šių gėlių

Tai violetinės gėlės su ryškiai geltonais kuokeliais. Iš šios gėlės džiovintų purkų gaminami šafrano prieskoniai. Norint gauti 500 g prieskonių, reikia išdžiovinti apie 80 tūkst. žiedų, kurių kiekviename yra tik trys purkos. 90 proc. šafrano surenkama Irane.

Daržinio kroko istorija prasidėjo prieš 3,5 tūkst. metų – tada jį jau augino įvairiuose žemynuose. Krokų žiedai užauga iki 5 cm aukščio ir 10 cm pločio. Prieskonio šafrano svaras kainuoja 1300–1600 dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)