Goldman Sachs Group Inc.“ prognozuoja tiesioginius neigiamus ekonominius padarinius privačioms investicijoms ir žemės ūkio produkcijai, be to, per ateinančius mėnesius dar labiau sulėtės turizmas. Nuosmukį iš dalies kompensuos padidėjusios fiskalinės išlaidos, įskaitant kariuomenės dislokavimą, o tai reiškia teigiamą valdžios sektoriaus indėlį į BVP.

„Precedento neturintis dabartinių gaisrų mastas gali pridaryti kliūčių žemės ūkio produkcijai ir tarptautiniam turizmo eksportui, o precedento neturintys dūmų debesys aplink pagrindinius gyvenamuosius centrus gali reikšti didesnes išlaidas ir toms bendruomenėms, kurių gaisrai tiesiogiai nepalies“, – pažymėjo Andrew Boakas, „Goldman Sachs“ vyriausiasis ekonomistas Australijos reikalams.

Vien tik Naujajame Pietų Velse tebeliepsnoja daugiau nei 120 gaisrų. Vasara pietiniame pusrutulyje dar net neįsisiūbavo, tad žuvusiųjų skaičius (šiuo metu žuvusiais laikomi mažiausiai 25 žmonės) bei materialinė žala ir toliau gali augti. Prognozuojama, kad temperatūra kai kuriose pietryčių Australijos dalyse per kitas dvi paras pasieks pavojingai aukštą temperatūrą. Ketvirtadienį buvo evakuota viena Pietų Australijos bendruomenė.

Nuo sausio 2 d. ištisi Viktorijos rajonai buvo siaubiami gaisrų, kurie tęsis dar mažiausiai iki šeštadienio. Tikimasi „karštų, sausų, vėjuotų, pavojingų, dinamiškų oro sąlygų“, teigia valstijos policijos ir avarinių tarnybų ministrė Lisa Neville.

Visame pasaulyje platinami degančių koalų, aitriuose dūmuose skęstančių didmiesčių ir perkimštuose paplūdimiuose priebėgos ieškančių turistų vaizdai, grasinantys visiems laikams sugriauti Australijos reputaciją. Tai gali reikšti ilgalaikes pasekmes BVP augimui, kuris artimiausiu metu turėtų sumažėti 0,2–0,4 procentinio punkto.

Australijos centrinio banko veiksmai

Prekybininkų vertinimu, egzistuoja maždaug 50 proc. tikimybė, kad centrinis bankas per vasario 4 d. posėdį ketvirtadaliu sumažins palūkanų normas, o vyriausybės obligacijų pajamingumas trečiadienį nukrito iki žemiausio lygio per tris su puse savaitės, nors šiandien po truputį atsigauna. Australijos doleris per pirmąsias penkias naujųjų metų prekybos dienas nuosekliai krito ir tuo metu buvo silpniausia išsivysčiusių šalių valiuta. Jis irgi šiek tiek atsigavo ankstyvą ketvirtadienį, kai Sidnėjuje 10:02 val. buvo įvertintas 68,65 JAV centais.

Nors kai kurie pastarųjų savaičių rinkų pokyčiai atspindi bėgimą į saugų prieglobstį išaugus įtampai tarp JAV ir Irano, Australijos dolerio silpnumas, lyginant su kitomis valiutomis, liudija, kad gaisrai padarė ilgalaikį poveikį pažeidžiamam Australijos vartotojui.

Didžiausias šalies skolintojas – „Commonwealth Bank of Australia“ – teigia, kad dėl verslo sutrikimų ypač nukentės regioninė ekonomika ir turizmas. „CBA“ sako, kad jo PMI jau atspindi „kai kuriuos gaisrų padarinius, o pagrindiniai rodikliai, tokie kaip apgyvendinimo vietų paieškos, jau krenta“. Banko vertinimu, turizmas sudaro 3,1 proc. bendrojo vidaus produkto ir 5,2 proc. užimtumo.

Vyriausybė jau paskelbė skirsianti kompensacijas ugniagesiams savanoriams ir dislokuotai kariuomenei, įskaitant rezervo karius. Du milijardai Australijos dolerių (1,4 mlrd. JAV dolerių) bus pervesti į gaisro padarinių atlyginimo fondą.

Naujasis Pietų Velsas, labiausiai nuo katastrofos nukentėjusi valstija, ketvirtadienį pasižadėjo skirti dar vieną milijardą dolerių infrastruktūros atkūrimui. Vyriausybės išlaidos turėtų padėti kompensuoti dalį privačios veiklos nutraukimo.

Gaisrai visoje šalyje išdegino daugiau kaip 25 milijonus hektarų miško, nuniokojo apie 2000 namų ir atnešė mirtį maždaug milijardui vietinių gyvūnų.

Shane'as Oliveris, vyriausiasis Sidnėjaus „AMP Capital Investors Ltd.“ ekonomistas, teigia, kad ekonominio smūgio sulaukta tuo metu, kai augimas ir taip nusilpęs. „Kyla grėsmė, kad ketvirčio augimas bus beveik lygus nuliui ar netgi mažesnis“, – pažymėjo jis ir pridūrė, kad nors recesijos rizika išaugo, šalyje užfiksuotas 28 metų laikotarpis be dviejų iš eilės mažėjančių ketvirčių greičiausiai dar nepasibaigs.