Tačiau “Olimpija” gretose prieš kelias savaites įvyko vienas esminis pasikeitimas - prie komandos vairo sugrįžo garsusis slovėnų treneris Zmago Sagadinas.

“Žalgirio” ir “Olimpija” rungtynės šįvakar Sporto halėje prasidės įprastu laiku - 20 val. 45 min.

Svarbus kiekvienas taškas

Šio vakaro dvikova labai svarbi abiem komandoms. Namuose pergalingai rungtyniaujantis “Žalgiris” nenorėtų vėl pralaimėti “Olimpija” ekipai ir ypač - savų žiūrovų akivaizdoje. Be to, vieta TOP-16 varžybose, nors ir atrodo ranka pasiekiama, žalgiriečiams vis dėlto dar nėra garantuota.

“Olimpija”, kuriai sezono pradžia buvo tarsi slogus sapnas, dar neprarado vilčių patekti į antrąjį etapą. Tačiau norint pasiekti šį tikslą, slovėnų klubui yra brangus kiekvienas taškas.

“Žalgiris” po pirmojo Eurolygos rato turi penkias pergales bei du pralaimėjimus ir A grupėje kartu Vitorijos “Tau Ceramica” (Ispanija) bei Trevizo “Benetton” (Italija) dalijasi 1-3 vietas.

“Olimpija”, laimėjusi tik du mačus iš septynių, yra septinta, tačiau nuo penktosios vietos, kuri garantuos kelialapį į TOP-16 varžybas, ją skiria tik viena pergalė.

“Svarbiausia, ne kaip sužais varžovai, o mes patys. Jeigu susikaupsime ir nusiteiksime kovai, manau, viskas bus gerai, - kalbėjo “Žalgirio” treneris asistentas Gintaras Krapikas. - Sugrįžęs Z.Sagadinas padėjo komandai iškovoti dvi pergales, bet mes jaučiamės mačo favoritais ir nežadame lengvai dalyti taškų varžovams”.

“Olimpija” pasikeitė

“Olimpija”, kurią sezono pradžioje treniravo kroatas Pinas Grdovičius, pralaimėjo keturis kartus iš eilės ir komandos strategui teko užleisti vietą. Klubo vadovai iš pradžių bandė prikalbinti buvusį “Olimpija” ir Vilniaus “Lietuvos ryto” trenerį Tomą Mahoričių, bet derybos nepavyko. Tačiau Liublianos klubui tai išėjo tik į gera, nes į komandą sugrįžo griežtu valdymu garsėjantis Z.Sagadinas, pasiekęs su “Olimpija” geriausių rezultatų.

Z.Sagadino sugrįžimas buvo pažymėtas dviejomis pergalėmis Eurolygoje - prieš Atėnų AEK (Graikija) ir Bolonijos “Climamio” (Italija). Tik po to “Olimpija” išvykoje turėjo pripažinti “Benetton” pranašumą.

Gyva Slovėnijos krepšinio legenda vadinamas Z.Sagadinas, treniravęs ir Šarūną Jasikevičių, ir Mindaugą Žukauską, įsitikinęs, kad jo komanda yra pajėgi įveikti “Žalgirį”, jeigu tik kovos visas 40 minučių.

“Prisimenu, kad “Olimpija” pralaimėjo “Žalgiriui” per kelias paskutiniąsias minutes. Bet dabar ne laikas žvalgytis atgal. Mes jau nesame tokia pati komanda, kokia buvome pirmosiose Eurolygos rungtynėse. Jeigu sustabdysime “Žalgirio” metikus, žaisime agresyviai po krepšiu, protingai pulsime, mes galime įveikti varžovus jų aikštėje. Ankstesnių metų kovos įrodė, kad, kaunantis visas 40 minučių, “Žalgirį” galima nugalėti”, - kalbėjo Z.Sagadinas.

Lyderiai - legionieriai

Šio sezono “Olimpija” lyderiai - trys gynėjai iš JAV, Izraelio ir Suomijos. Jimmy Oliveris, Yotamas Halperinas ir Teemu Ranniko aikštėje praleidžia 32-37 minutes ir yra rezultatyviausi komandos žaidėjai.

36 metų 195 cm ūgio J.Oliveris veteranu gali vadintis tik dėl amžiaus, bet ne dėl žaidimo. Jis vidutiniškai pelno po 14,7 taško ir jo sustabdymas yra didžiausias galvosūkis visiems varžovams. Į “Žalgirio” krepšį Liublianoje jis įmetė beveik dvigubą savo taškų normą - 26.

Naudingiausias “Olimpija” legionierius yra jaunasis Izraelio krepšinio talentas Y.Halperinas. 21 metų 193 cm ūgio gynėjas vidutiniškai pelno po 14,5 taško, atlieka po 4,4 rezultatyvaus perdavimo, perima po 2,4 kamuolio ir tiek pat kartų suklysta.

25 metų 188 cm ūgio ne krepšinio šalies atstovas suomis T.Ranniko pelno po 13 taškų, atlieka po 3,4 rezultatyvaus perdavimo ir išprovokuoja po 4,5 pražangos.

“Olimpija” vidutiniškai įmeta 77,3 taško, praleidžia - 81,3. Šiuo atžvilgiu “Žalgirio” rodikliai geresni - 72,7 ir 70,4. Tačiau “Olimpija” taikliau atakuoja, pataikydama 53,5 proc. dvitaškių, 34,6 proc. tritaškių ir 73 proc. baudų. “Žalgiris” dvitaškius meta 48,4 proc. taiklumu, tritaškius - 32 proc., baudas - 71,8 proc.

Kauno ekipa geriau kovoja dėl kamuolio, atkovodama jį 35 kartus per rungtynes, Liublianos krepšininkai jį sugriebia 27 kartus.