Kada?

Tokia sistemėlė puikiai tinka tada, kai plėšriosios žuvys būna prisispaudusios prie dugno ir į bet kokį masalą, plaukiantį ar virpantį aukščiau jų, reaguoti nenori. Sakysite, kad panašiai veikia ir „Drop Shot“ sistema? Taip, bet vis dėlto pastarojoje silikoninis vilioklis būna pakilęs aukščiau nuo dugno. Tuo tarpu naudodami „Jig Rig“ sistemėlę, galime priversti masalą tiesiog „kuistis“ dugne.

„Jig Rig“ yra ypač efektyvus ginklas žvejojant ešerius vėlų rudenį ir žiemą tiek stovinčio, tiek tekančio tipo vandens telkiniuose.

Kur?

„Jig Rig“ sistemėlė puikiai veikia tose vandens telkinių vietose, kurių dugnas būna padengtas nedideliu dumblo sluoksniu. Žvejojant tokiose vietose „Jig Rig“, gaunamas savotiškas žieminio „velnio“ efektas: svarelis sukelia dumblo debesį, o jame „magiškai“ virpa jūsų vilioklis. Tačiau tai nereiškia, kad „Jig Rig“ negalite sėkmingai žvejoti ant žvirgždėto ar smėlėto dugno.

Kiek silpniau „Jig Rig“ pasirodo tose vietose, kur dugne „knibžda“ įvairiausi kliuviniai. Tokiu atveju verčiau naudoti „Drop Shot“ ar šoninio pavadėlio sistemėlę.

„Jig rig“ sistema

Įrankiai

Kažkokių ypatingų įrankių žvejojant šiuo būdu nereikia. Aš, asmeniškai, naudoju tą patį spiningą, su kuriuo žvejoju „Drop Shot“ sistema. Taigi, jeigu jūs turite kiek galingesnį ešerinį spiningą su jautria viršūnėle, skirtą užmesti bent jau 10 ar 15 gramų masalą – jis puikiai tiks. Ritė parenkama taip pat nedidelė, 2000–2500 dydžio, su 0,08–0,12 mm pintu valu.

Svarelio parinkimas

Kaip parinkti tinkamą svarelio svorį žvejojant „Jig Rig“? Vadovautis reikėtų ta pačia taisykle, kaip ir naudojant „Drop Shot“ ar šoninio pavadėlio sistemėles. Jei žūklavietėje naudojate 3 g galvakablį, sistemėlėse šis svoris turi būti bent jau dvigubai didesnis t.y., 6 gramai.

Masalo pasirinkimas

Žvejojant „Jig Rig“ sistemėle galima naudoti tiek kirmino, tiek žuvytės formą turinčius silikoninius masalus. Šiai sistemėlei puikiai tinka ir visokių lervų ar vėžiukų dirbtinės imitacijos. Tiesa, masalai su tvisterio tipo uodegėlėmis šiai sistemėlei yra kiek mažiau tinkami.

Masalų formos tinkamos „Jig Rig“ sistemai

Segtukas

Žvejojant „Jig Rig“ sistemėle segtukas turi būti pakankamai didelis, kad jame galėtų laisvai slankioti tiek kabliukas, tiek svarelio auselė.

Masalo vedimas

Jis labai panašus į masalo vedimą, naudojant „Drop Shot“ sistemėlę: masalas kažkiek patraukiamas ar „pašokdinamas“ per dugną ir po truputį, drebinant meškerės viršūnėlę, traukiamas arba laikomas vietoje.