Ruoštis reikia visada

Baldų gaminimo įmonės „Pelėdos baldai“ direktorius Arūnas Vaitkevičius teigia, kad pavojus ir rizika versle yra visą laiką, bet ateinančiais metais krizės jis dar tikrai nemato.

„Pagal užsienio partnerius matau, kad bus priešingai – augimas, o ne kritimas ar sustojimas. Mūsų įmonėje jau visi kiti metai sudėlioti į priekį ir viskas suplanuota. Nežinau, kas turėtų įvykti, kad tokiose, kaip Skandinavijos, šalyse kažkas pasikeistų. Kiek teko su jais dirbti, viskas labai nuoseklu. Jeigu kažkas ir bus blogo, tai, manau, tikrai ne ateinančiais metais“, – įsitikinęs baldų gamintojas.

Jis taip pat sako, kad yra pergyvenęs ir prieš dešimtmetį buvusią krizę, todėl puikiai žino, kaip ji atrodo. Aišku, ekonomikos sulėtėjimo, krizės ar kitokių nesklandumų baimė, anot verslininko, yra visada ir apie tai nuolat pagalvoja, bet kažko panašaus kitais metais jis dar nemato.

„Visą laiką turi būti pasiruošęs tokiems atvejams, kad darbų gali sumažėti ir neteksi stabilių pajamų. Buvusią krizę pavyko išgyventi visai neblogai – skolų neturėjome, sumažėjo klientų, nes buvome tik Kėdainių rinkoje, bet tada pradėjome važinėti po parodas, jose dalyvauti. Galiausiai susirinkome dar daugiau klientų iš Vilniaus, Kauno. Dar ir dabar dirbame su tais klientais, kuriuos susiradome tuo metu“, – pasidžiaugia A. Vaitkevičius.

Į kitus metus – su optimizmu

Verslininko nuomone, šiuo metu ir ateinančiais metais ekonominės krizės leidžia vengti ir tai, kad dabar nėra tokios situacijos, kokia buvo su bankais, kai šie paskolas dalijo visiems į kairę ir į dešinę.

„Bankai taip lengvai paskolų dabar nedalina, turto vertė turi būti gerokai didesnė už suteikiamą paskolą. Nors būsto kainos iš tiesų yra nemažos, tačiau brangimas yra neišvengiamas ir taip tikriausiai bus ir toliau“, – svarsto A. Vaitkevičius.

Į kitus metus verslininkas žvelgia su optimistiškomis prognozėmis ir tikisi dar geresnių metų nei šiemet.

„Augimas tikrai turėtų būti. Naujų darbuotojų priimti neplanuojame, bet įrangą tikrai labai atnaujinsime, nes laimėjome Europos Sąjungos projektą regiono investicijoms. Tai leis dar labiau patobulinti gaminių kokybę ir jų pagaminimo greitį su tuo pačiu darbuotojų skaičiumi, įdiegsime naujų technologijų, kurios mums leis tapti dar konkurencingesniais“, – kitų metų planais dalijasi pašnekovas.

Geresnių laikų nesitiki

Verslininkas Andrius Diržys, rajono kaimiškose vietovėse turintis kelias parduotuves, pagerėjimo ar pablogėjimo iš kitų metų nesitiki. Tačiau pripažįsta, kad minimalios algos didėjimas ir kitų mokesčių pakeitimas įtakos jo verslui turės.

„Kaimuose žmonių mažėja, dėl to prekyba nedidėja. Be to, žmonės važiuoja apsipirkinėti į didžiuosius prekybos centrus, nes neva pas mus kainos yra didesnės nei ten, nors tai yra netiesa – ne visos prekės pas mus kainuoja daugiau nei didžiuosiuose prekybos centruose“, – apgailestauja smulkusis verslininkas.

Žvelgiant į ateinančius metus, jokių didelių pasikeitimų, pasak A. Diržio, neturėtų būti.

„Gyvensime kaip ir anksčiau, tačiau apie didelius pelnus ar augimą kalbėti tikrai negalime – kaimuose žmonės išmiršta, jaunesnių nelieka. Apie kažkokį pagerėjimą turbūt daugiau gali kalbėti stambesni prekybininkai“, – sako pašnekovas.

Blogiems laikams, verslininko nuomone, kažkiek pinigų galima pasitaupyti, tačiau visų situacijų nenumatysi, todėl rizika išlieka visada.

Pagerėjimo nejaučia

Dviračiais Kėdainiuose prekiaujantis Ruslanas Linevas teigia, kad nuolatinį blogėjimą jis jaučia jau ne vienerius metus iš eilės.

„Pasidarėme labai tinginiai – tingim minti dviratuką. Aš asmeniškai minu kiekvieną dieną. Šiuo laikotarpiu daugiausiai esu sutikęs devynis dviratininkus, keli iš jų buvo paštininkai. Labai populiarūs tapo paspirtukai, žmonės paprasčiausiai tingi prakaituoti. Prieš penkerius metus gausiai dalindavau labdarą, nes man sekėsi verslas, o šiandien turiu dirbti nuo ryto iki vakaro, kad galėčiau išgyventi. Taigi, man asmeniškai šiuo metu yra blogiau, nors kiti verslai galbūt ir klesti“, – patirtimi dalijasi dviračių prekybininkas.

Visgi verslus vyras nesėdi rankų sudėjęs ir nesiskundžia, o imasi papildomų veiklų.

„Bandau teikti transporto paslaugas, nes turiu įvairiausios technikos, nuomoju automobilius, autoservisą atsidariau, bet, žinokite, niekur nėra labai gerai. Reikia labai didelių investicijų, kad galėtum kažką pradėti daryti. Gal dabar labai didelė konkurencija atsirado“, – svarsto R. Linevas ir pripažįsta, jog ketina pereiti gyventi į kaimą ir tęsti neseniai pradėtą dar vieną verslą – žuvų auginimą.

„Planuoju auginti kokią ekologišką avelę, viščiuką, nes visas maistas yra užterštas, bet yra žmonių, kurie uždirba pinigų ir jie nežiūri į kainą, o nori gero, kokybiško produkto. Kadangi mane, kaip žmogų, jau daug kas pažįsta, todėl galvoju galbūt tuo senatvėje pasinaudoti“, – atvirauja verslininkas.

Ekonominė krizė – geriausias laikotarpis verslui

Nors šiuo metu pašnekovas versle išgyvena ne patį geriausią laikotarpį, tačiau tuo, kad ateinančiais metais bus koks nors ekonominis nuosmukis, visiškai netiki.

„Turiu tokių draugų, pažįstamų, kurie sako nežinantys, kur tinkamai investuoti turimus pinigus, nes verslas jiems sekasi puikiai“, – sako R. Linevas.

Jis taip pat prisimena, kad prieš daugiau nei dešimtmetį vykusi ekonominė krizė jo verslui išėjo tik į naudą.

„Ekonominės krizės metu man buvo pati klestėjimo viršūnė, labai gerai sekėsi, nes tuo metu žmonės kaip tik pradėjo daugiau rinktis vakarietiškus dviračius. O aš Vakarų rinką jau gerai pažinojau, turėjau savo tiekėjus ir man beveik nebuvo konkurencijos. Pirkti dviračių žmonės pas mane važiuodavo iš visos Lietuvos. Per dieną parduodavau 20–30 dviračių“, – gerus laikus prisimena R. Linevas.

Tiesa, dabartinei prastai verslo situacijai įtakos turėjo ir per praėjusius metus įvykusi ne viena nelaimė.

„Buvo sudegintas sandėlys su 450 dviračių, išplėšti dviračių sandėliai Panevėžyje ir Kėdainiuose, iki šiol niekaip negaliu pakilti iš to dugno. Bandau griebtis ir vienos, ir kitos veiklos, bet kol kas pagerėjimo nėra“, – apgailestauja R. Linevas ir priduria, kad su užsienio verslininkais šiuo metu nebendradarbiauja, nes nėra poreikio – rinka persotinta.

A. Toropčinas: „Jei pas mus smegenyse bus krizė, tai ir bus krizė“

Sausus statybinius mišinius gaminančios ir platinančios įmonės „Sakret“ direktorius Aleksandras Toropčinas teigia, jog žiūrint pasauliniu mastu, galbūt situacija nėra tokia gera, kokia norėtųsi, kad būtų. Tačiau žvelgiant į situaciją iš vidaus, ji nėra bloga – atlyginimai augo sparčiau nei verslas būtų norėjęs uždirbti, kad juos galėtų mokėti.

„Dėl kitų metų galiu pasakyti, jei pas mus smegenyse bus krizė, tai ir bus krizė. Kita vertus, ta krizinė situacija mums patiems leidžia tapti šiek tiek labiau disciplinuotiems, pasitempti“, – kalba verslininkas.

Paklaustas, ar vis dėlto užklupus ekonominiam sunkmečiui įmonė būtų jam pasiruošusi, pašnekovas įsitikinęs, kad visi save gerbiantys verslininkai visada turi tam ruoštis.

„Aš manau, kad kitai krizei mes esame pasiruošę. Nepasiruošę būna tik tie, kurie galvoja, kad tada išsisukau, tai ir dabar išsisuksiu. Ne, taip nebus. Aš manau, kad visi normalūs, supratingi verslininkai visada ruošiasi tai krizei. Ji mums duoda tam tikrą spyrį į sėdimąją ir parodo, ar teisinga linkme eini ir ar teisingai vystai savo verslą“, – sako A. Toropčinas.

Įžvelgia teigiamų lietuvių pokyčių

Žvelgiant į bepraeinančius metus, verslininkas sako skųstis negalintis.

„Praėję metai mums buvo neblogi, bet metų pradžioje kai kurie produktai brango, o mes produkcijos negalime ženkliai pabranginti, todėl turėjome dengti iš savo lėšų, suktis iš padėties“, – teigia pašnekovas.

Pasidomėjus, ko tikisi iš 2020-ųjų, A. Toropčinas įvardija, jog svarbiausia – išlaikyti stabilumą.

„Daugiau žmonių kol kas priimti neplanuojame, atleisti taip pat – dirba tiek, kiek dirba. Dėl kitų metų nesakau, kad viskas bus labai gerai arba labai blogai, jeigu nebus kažkokių išorinių įvykių, kurie pakenktų mūsų prekybai, ateinantys metai turėtų būti panašūs į šiuos – svarbiausia išlaikyti stabilumą“, – teigė verslininkas.

Užsienio partneriai, anot A. Toropčino, taip pat nerodo jokių ženklų, jog ateinančiais metais gali įvykti kas nors blogo.

„Jeigu žiūrėtume į latvius ar estus, tai jų nuotaikos nėra blogos. Čia gal mūsų, lietuvių, kraujyje truputį yra toks negatyvas, kad visą laiką mėgstame pasunkinti patys sau gyvenimą, o kai kažko pasiekiame, tada džiaugiamės, nors galim džiaugtis ir be to pasisunkinimo“, – svarsto įmonės direktorius.

Tiesa, jis atkreipia dėmesį, kad pastaruoju metu Lietuvos žmonės, jų mąstymas ir veiksmai keičiasi į gera ir tai labai džiugina.

„Nepaisant to, kiek žmonės beuždirbtų, jiems pradeda rūpėti produkto kokybė, nebūtinai statybinio, bet apskritai. Tai yra gerai, kad mes suprantame ir mokomės, jog geriau pataupyti ir nusipirkti kokybišką produktą“, – apie teigiamus lietuvių pokyčius ir optimistinius ateinančius metus kalba A. Toropčinas.