Pagal dalinę prekybos sutartį, Vašingtonas įsipareigojo atšaukti dalį kiniškoms prekėms taikomų muitų, o Pekinas žada įsigyti daugiau amerikietiškos žemės ūkio produkcijos.

Tiesa, daug klausimų vis dar lieka neišspręsti.

„Tai jau gera pradžia“, – televizijai CNBC po susitikimo su Baltųjų rūmų pareigūnais sakė JAV prekybos rūmų vadovas užsienio reikalams Myronas Brilliantas.

Ketvirtadienį D. Trumpas paskelbė, kad JAV ir Kinija jau artėja prie susitarimo.

„Esame LABAI arti DIDELIO SUSITARIMO su Kinija. Jie to nori, mes taip pat!“ – tviteryje rašė D. Trumpas.

Vis dėlto ankstesni susitarimai jau žlugo, o iki aiškaus dokumento publikavimo investuotojai neskuba džiaugtis.

Žiniasklaidos teigimu, JAV įsipareigojo perpus sumažinti muitų tarifus maždaug 350 mlrd. dolerių vertės kiniškoms prekėms. Dalis šių muitų tarifų siekia net 25 proc.

Tiesa, susitarime nėra sprendžiami sudėtingi klausimai, kurie ir sukėlė prekybos karą, tarp jų – Kinijos subsidijos kai kurioms ūkio šakoms.

„To neturėtume vadinti prekybos sutartimi, – tviteryje rašė Tarptautinių santykių tarybos narė Jennifer Hillman. – Tai yra pirkimo–pardavimo sutartis, kuri beveik niekaip nesprendžia JAV ir likusio pasaulio prieštaravimų dėl Kinijos prekybos praktikų.“

D. Trumpas ne kartą skelbė apie pažangą derybose dėl prekybos karo užbaigimo. Prekybos kare abi pusės įvedė muitus prekėms, kurių vertė siekia net 450 mlrd. dolerių. Spalį JAV prezidentas pareiškė, kad abi pusės sutarė dėl dalinio prekybos susitarimo, tačiau derybos buvo ir vėl įstrigusios.

Jei susitarti nepavyktų, Vašingtonas grasino gruodžio 15 d. įvesti muitus 150 mlrd. dolerių vertės kiniškų prekių importui. Šie muitai būtų įvedami kasdienėms prekėms, kaip išmanieji telefonai, knygos vaikams, avalynė ir drabužiai. Muitai tokioms prekėms yra itin didelės reikšmės, nes JAV ekonomika yra varoma vidaus vartojimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)