Nuspręsta laikinai sustabdyti Kauno miesto centrinio pašto pastatų komplekso, esančio Laisvės alėjoje Kaune, ir Klaipėdos miesto centrinio pašto pastatų komplekso, esančio Liepų gatvėje Klaipėdoje, pardavimo procedūras ir atšaukti šiuo metu vykdomus šių nekilnojamojo turto objektų aukcionus, kol bus gautos Tarpinstitucinės darbo grupės išvados dėl šių pastatų, pranešė „Lietuvos pašto“ Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė.

Vilniaus centrinio pašto aukcionas turi įvykti iki šios savaitės pabaigos. Centrinio Klaipėdos pašto aukcionas turėjo vykti gruodžio 16-17 dienomis, o Kauno pašto pastato – gruodžio 18-19 dienomis.
Bendrovė „Lietuvos paštas“ anksčiau norėjo parduoti šiuos pastatus, nes jų išlaikymas yra brangus, tačiau pastatai įrašyti į kultūros vertybių registrą ir politikai bei paveldosaugininkai pasisako už jų išsaugojimą visuomenės reikmėms.

ELTA rašė, jog susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius spalį atšaukė ankstesnę AB „Lietuvos paštas“ valdybą, o kaip vienas iš motyvų buvo minimas sprendimas parduoti istorinius pašto pastatus trijuose miestuose.

Komentuodama bendrovės valdybos sprendimą sustabdyti pašto pastatų aukcionus Susisiekimo ministerija Eltai pranešė, kad į tiesioginę AB „Lietuvos paštas“ ūkinę veiklą bei sprendimų priėmimą nesikiša.

Susisiekimo ministerijos, kaip akcininkės, o taip pat ir valstybės pagrindiniai lūkesčiai yra nustatyti anksčiau bendrovei pateiktame lūkesčių rašte. Tikrieji bendrovės savininkai yra Lietuvos mokesčių mokėtojai, todėl svarbu, kad ir bendrovės sprendimai dėl jos turto, kuris turi didelę visuomeninę ir kultūrinę reikšmę, derėtų su valstybės ir visuomenės interesais“, - sakoma ministerijos komentare Eltai.

Ministerija taip pat teigia, kad „visuomenė įvairiomis socialinėmis formomis ir akcijomis yra išreiškusi aiškią poziciją, kad bendrovė ankstesnės valdybos sprendimai dėl didžiųjų miestų centrinių pašto pastatų pardavimo buvo skuboti, todėl šiame etape yra svarbiausia, jog bendrovė „Lietuvos paštas“ atsakingai peržiūrėtų visas galimybes dėl šių pastatų pritaikymo bei išsaugojimo, ir tik tada priimtų atitinkamus sprendimus“.

Susisiekimo ministerijos požiūriu, iki šiol buvo panaudotos ne visos galimybės pritaikyti veiklai centrinius pašto pastatus.

Ministerija nurodo, jos teigimu, konkretų sėkmingo sprendimo Biržuose pavyzdį, kai bendrovei nusprendus parduoti centrinio pašto pastatą Biržuose, šį turtą įsigijo savivaldybė ir šiame pastate buvo įkurtas muziejus.

Susisiekimo ministerijos inicijuota darbo grupė šiuo metu aiškinasi valstybės, savivaldybių institucijų, visuomenės organizacijų poreikius ir idėjas dėl pašto pastatų panaudojimo, kuriuos pateiks bendrovei „Lietuvos paštas“ kaip rekomendacijas.

Komentare apie naujosios „Lietuvos pašto“ bendrovės valdybos sprendimus Susisiekimo ministerija teigia, kad pasitiki valdyba ir jos narių kompetencijomis, todėl valdybos priimtus sprendimus dėl Kauno ir Klaipėdos centrinių pastatų pardavimo procedūrų nutraukimo vertina kaip papildomai suteiktą galimybę valstybės ar savivaldos institucijoms pasinaudoti pirmumo teise pastatams įsigyti ar pasiūlymams dėl pastatų panaudojimo galimai veiklai pateikti.