Spėjama, kad WADA vykdomasis komitetas pritars savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

Dėl tokios griežtos bausmės rusų sportininkai nebegalėtų dalyvauti kitų metų Tokijo olimpinėse žaidynėse ir 2022 metų Pekino žiemos olimpinėse žaidynėse.

Be to, Rusijos vyriausybės pareigūnams nebūtų leista stebėti jokių svarbių sporto renginių, o pati šalis netektų teisės rengti turnyrus ar net dalyvauti konkursuose dėl jų rengimo.

Remiantis siūlomomis sankcijomis, atskiriems Rusijos sportininkams būtų leista varžytis kitų metų Olimpinėse žaidynėse, jeigu jiems pavyktų įrodyti, kad jie neturi nieko bendra su tuo, kas, WADA nuomone, yra valstybės finansuojama dopingo sistema.

Pateikti visus Maskvos laboratorijos duomenis buvo vienas pagrindinių reikalavimų, iškeltų Rusijai, kai 2018 metų rugsėjį jai galiojusi ankstesnį suspendavimą kontroversišku sprendimu panaikino WADA.

Rusijos antidopingo agentūra (RUSADA) anksčiau buvo suspenduota beveik trejiems metams pasirodžius įrodymams, kad Rusijoje buvo vykdoma plataus masto valstybės remiama dopingo programa.

Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) prezidentas Thomas Bachas atsisakė spėlioti, kokia bus WADA posėdžio baigtis, tačiau paprašė „aiškiai“ paaiškinti, kaip galėtų būti paveikti sporto renginiai.

„Negaliu spėlioti, – ketvirtadienį sakė T. Bachas po TOK vykdomosios valdybos posėdžio. – Nežinau galimo WADA sprendimo detalių.“

„Tikiuosi, kad bus aiški WADA pozicija dėl renginių, kuriuos paveiks šis sprendimas, taip pat, kad bus aišku, kodėl jis bus ar nebus taikomas.“

„Tai yra WADA ir ypač CRC (Atitikties vertinimo komiteto) rankose“, – pridūrė Th. Bachas, pabrėždamas, kad sprendimas bus privalomas TOK, kaip „Pasaulio antidopingo kodekso signatarui“.

„Puolimas prieš sportą“

WADA prezidentas Craigas Reedie šeštadienį paskelbė pranešimą Olimpiniame viršūnių susitikime, kurio dalyviai „griežtai pasmerkė asmenis, atsakingus už manipuliavimą Maskvos laboratorijos duomenimis“.

„Buvo sutarta, kad tai buvo puolimas prieš sportą ir kad šie veiksmai turėtų nulemti griežčiausias sankcijas atsakingiems asmenims“, – pažymima TOK pareiškime.

„Dalyviai pabrėžė, kad pagaliau reikia įvykdyti visišką teisingumą, kad kaltieji būtų tinkamai nubausti, o nekaltieji – visapusiškai apsaugoti“, – priduriama jame.

TOK paprašė Rusijos valdžios institucijų pateikti „nuodugniai patvirtintus pirminius duomenis“.

Buvęs WADA prezidentas Dickas Poundas, pirmininkavęs komisijai, kuri 2015 metais išsakė rimtus kaltinimus dėl valstybės finansuojamos dopingo sistemos Rusijoje, teigė, kad Maskva šį kartą nuėjo „per toli“.

„TOK yra šiek tiek pavargęs nuo to, ką darė Rusija, todėl manau, kad TOK daugiau dėmesio skirs naujesniems sportininkams“, – naujienų agentūrai AFP sakė D. Poundas.

„Didžioji dalis dalykų, kuriuos dabar nagrinėjame, įvyko 2011–2015 metais. Praėjo daug metų ir daugelis tų sportininkų nebesivaržo. Atėjo naujoji atletų karta; daugelis jų nuolat tikrinami“, – nurodė buvęs TOK vadovas.

D. Poundas pripažino Rusijos, surengusios 2014 metų Žiemos olimpines žaidynes ir 2018 metų Pasaulio futbolo čempionatą, įtakingą vaidmenį sporto pasaulyje „daugeliu lygių“.

„Kalbant apie rungtynes, tai yra didelė, svarbi šalis. Kaip ir Kinija bei Jungtinės Valstijos, ji yra tarp sporto milžinių, todėl jaučiama jos įtaka“, – sakė jis.

„Ta įtaka pasireiškia ir tuo, kad Rusija rengia ir nori rengti daugybę varžybų tarptautinėms federacijoms, ypač toms, kurios neturi daug savų pinigų, todėl ji daro didelę įtaką tarptautinėms federacijoms“, – pridūrė jis.

„Ir ji gana strategiškai stengėsi užtikrinti, kad rusai užimtų postus tarptautinėse federacijose. Taigi, ji daro poveikį ir iš vidaus, ir iš išorės“, – paaiškino D. Poundas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)