Galvakablio forma ir svoris

Tautine galvakablio forma tikrai galėtumėme laikyti rutulį. Turbūt 90% Lietuvos meškeriotojų „apginkluoja“ savo silikoninius masalus kabliais, turinčiais tokią „galvos“ formą. Tačiau „rutulys“ – tikrai ne pats geriausias pasirinkimas, kai norime, kad masalas kuo lėčiau leistųsi į dugną. Tokiu atveju daug geriau rinktis kulkos, regbio kamuolio ar net savotiško lygintuvo formos „galvą“ turintį kablį.

Apie kiek galima mažesnį galvakablio svorį daug nekalbėsiu. Kai norime ypač sulėtinti masalo sklendimo laiką, reikia rinktis tokį galvakablio svorį, kad vos vos galėtumėme „jausti“ telkinio dugną.

Galvakablių formos. „A“ - tipas pasiekia dugną greičiausiai

Valo storis

Storas valas taip pat gali mums padėti prailginti dirbtinio masalo sklendimą vandens storymėje. Tačiau storesnio skersmens pagrindinis valas mažins visos meškerės jautrumą, ypač tada, kai žvejojame nedideliais masalais. Išeitis būtų naudoti tik kelių metrų, storesnio skersmens atkarpą tarp pagrindimo valo ir pavadėlio. Tokios gyslelės intarpo pakaks kiek sulėtinti masalo sklendimą, bet per daug „neapkraus“ visos meškerės.

Svoris dugne

Tokiu principu pagrįstos tiek šoninio pavadėlio su svareliu, tiek „dropshot“ tipo spiningo sistemėlės. Pagrindinis svoris, reikalingas masalo užmetimui ir nugramzdinimui, yra sukoncentruotas pagrindinio valo gale, o masalas – pririštas aukščiau. Taip mes galime laikydami vienoje vietoje ar pamažu traukdami dugnu svarelį, išlaikyti dirbtiną vilioklį ilgai plazdenantį vandens storymėje.

Schema. Lėtas masalo traukimas

Masalo forma

Ilgą, kirmino uodegą primenančią „galūnę“ turintis guminukas leisis į dugną lėčiau ir vandens storymėje žais daug ilgiau už vilioklį su kanopos formos uodega. Plati plonos skardos vartiklė – leisis į dugną taip pat lėčiau už siaurą savo „sesę“. Į tai būtina atkreipti dėmesį renkantis „flegmatiškus“ rudeniniams plėšrūnams skirtus masalus.