„Pagrindinė fintech idėja – rasti tinkamiausią būdą kooperacijai tarp regionų. (...) Organizuojamo forumo indėlis yra svarbus randant balansą tarp inovacijų ir rizikos valdymo“, – trečiadienį spaudos konferencijoje apie 17+1 Fintech forumą sakė jis.

Pasak Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininko Vito Vasiliausko, organizuojamas forumas bus svarbus žingsnis ir ekonominei kooperacijai.

„Tai bus naujas puslapis kooperacijoje. (…) Mes kalbame ir apie skaitmeninį fintech koordinacijos centrą, kuris svariai prisidės prie geresnės kooperacijos daugelyje fintech laukų. (…) Kalbant apie diskusijas, svarbu yra tiek galimybės, tiek rizikos. Ypatingai svarbus rizikų valdymas, todėl svarbu, kad turime forumą tarp Centrinių bankų, finansų ministro ir todėl galime pasakyti, kad taip paliečiame skirtingus aspektus, temas, susijusias su fintech. Manau, kad tai gali būti glaudesnės ekonominės kooperacijos tarp regionų pradžia“, – sakė jis.

Finansų ministras ir LB valdybos pirmininkas sutiko, kad tiek Kinija, tiek Lietuva susiduria su bendrais finansinių technologijų iššūkiais.

„Rizikos valdymo standartai panašūs visur. Bet mūsų diskusijos tikslas – susikoncentruoti ties bendrais iššūkiais, idėjų keitimusi bei kaip su kylančiais iššūkiais kovoti. Yra daug rizikų – pinigų plovimas, kibernetika – ir tos rizikos peržengia valstybių sienas. Reikėtų kelti klausimą dėl bendrai sutariamų tarptautinių sprendimų, kaip su tais iššūkiais kovoti. (...) 21 amžiuje būtų puiku turėti bendrus standartus, kas liečia minėtas rizikas“, – teigė finansų ministras.

Trečiadienį Vilniuje pirmą kartą vyksta 17+1 Fintech forumas, kuriame dalyvauja Kinijos ir 17 Vidurio bei Rytų Europos (VREŠ) šalių Finansų ministerijų ir Centrinių bankų atstovai.

Forumo metu diskutuojama, kaip fintech inovacijos gali būti panaudojamos, skatinant ekonomikos plėtrą ir prekybą su Kinija, taip pat ieškoma būdų, kaip suvaldyti su finansinių inovacijų plėtra susijusias rizikas. Pasak finansų ministro V. Šapokos, VREŠ ir Kinija yra svarbios prekybos partnerės, o augantis e. komercijos potencialas ir tokios inovacijos, kaip blokų grandinės technologija, dirbtinis intelektas, debesų kompiuterija ir kt., gali ir turi būti panaudojamos tarptautinei prekybai palengvinti.

17+1 Fintech koordinatorių tinklas, sudarytas iš VREŠ bei Kinijos finansų ministerijų ir Centrinių bankų atstovų, veiks kaip diskusijų platforma. Tinklas įgalins politikos formuotojų ir reguliatorių apsikeitimą naujausia informacija, leis įvertinti sektoriaus teikiamas galimybes, užtikrins bendradarbiavimą, skatins šalyse diegti pažangiausias technologijas ir efektyviau valdyti rizikas.
17+1 Fintech forumas pirmą kartą į Lietuvą pritraukė itin didelę verslo delegaciją iš Kinijos. Kartu su šalies centrinio banko vicepirmininku Hexin Zhu bei Kinijos užsienio reikalų ministerijos 17+1 sekretoriato vadove Yuzhen Huo į Lietuvą atvyko didžiausios Kinijos fintech įmonių asociacijos atstovai ir tokie rinkos dalyviai, kaip Huifu Payments, Epay Limited, 9F International bei kiti.

Tikimasi, kad 17+1 Fintech koordinatorių tinklo veikla ne tik prisidės prie fintech srities plėtros, bet tuo pačiu skatins ekonominį augimą, prekybą bei turistų srautus tarp regionų. Keitimasis gerąja praktika leis valstybėse diegti pažangiausias technologijas ir inovacijas įvairiuose sektoriuose (ne tik finansinių paslaugų), taip pat padės geriau suprasti ir valdyti atskirų valstybių sienas peržengiančias rizikas, su kuriomis susiduria fintech sektorius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją