Mokėjimų valdymo paslaugas teikiančios bendrovės „Sergel“ vadovė Toma Matutytė teigia, jog norint sąskaitas apmokėti laiku pakaks žinoti penkis paprastus žingsnius.

1. Susidarykite aiškų planą. „Sąskaitos apmokamos daug lengviau, kai finansų valdymas yra planuojamas ir to plano laikomasi nuolat. Pasiteiravus žmonių, kodėl jie vėluoja apmokėti sąskaitas, tarkim, už mobilųjį ryšį, daugelis atsako, kad paprasčiausiai pamiršta, kada tai reikia padaryti. Tad, jei norite už sąskaitas atsiskaityti laiku, siūlyčiau pradėti nuo aiškaus išlaidų išsidėliojimo.

Paklauskite savęs, kokias sąskaitas turiu apmokėti kas mėnesį. Kokia yra tam numatyta suma? Kada apmokate sąskaitas už komunalinius mokesčius, mobiliojo ryšio paslaugas, automobilio lizingą, būsto paskolą ir pan.? Jei turite pakankamai lėšų, daug paprasčiau visas sąskaitas apmokėti vienu prisėdimu, tačiau jei tai per daug skausminga finansiškai, tuomet mokėjimus išskirstykite laike grupėmis“, – pataria T. Matutytė.

2. Optimizuokite procesus. Tokia maža detalė kaip automatinis įmokų nuskaitymas iš banko sąskaitos, gali padėti sąskaitas apmokėti sistemingiau. Pasak T. Matutytės, automatizuotas sąskaitų apmokėjimas yra tinkamas išlaidoms, kurios nesikeičia kiekvieną mėnesį: „Sąskaitos už telefoną, gyvybės draudimą, būsto paskolą, internetą ar televiziją gali būti apmokamos automatiškai nuskaitant tam tikrą sumą. Jums tereikia prisijungus prie savo banko paskyros nurodyti įmokos gavėją, sumą, kurią norite pervesti, ir datą, kada nuo kortelės lėšos bus nuskaitomos automatiškai. Tačiau tokiu atveju reikėtų nepamiršti užtikrinti, jog banko sąskaitoje tuo laikotarpių turėtumėte pakankamą kiekį pinigų periodinėms įmokoms.“

3. Sumažinkite sąskaitų kiekį. Specialistė pastebi, jog apmokėjimo procesą taip pat gali supaprastinti sąskaitų kiekio sumažinimas. Juk mobiliojo ryšio, interneto ir televizijos paslaugas galima rinktis iš to paties tiekėjo – tokiu atveju jus pasieks viena sąskaita vietoje trijų. Sąskaitų kiekį sumažinti gali ir išankstinis apmokėjimas.

Jei turite atliekamų lėšų, už tam tikras paslaugas galite sumokėti į priekį, pavyzdžiui, už fiksuotas gyvybės draudimo įmokas. Tokiu atveju jūsų kas mėnesį gaunamų sąskaitų kiekis sumažės dar viena sąskaita. T. Matutytė pastebi, jog šis išankstinis įmokų apmokėjimas – geras sprendimas ir atostogaujantiems.

4. Naudokitės jums patogiais įrankiais. „Šimtu procentų išnaudokite sąskaitų apmokėjimo įrankius, kurie išties palengvins procesą. Vienas paprasčiausių būdų, kuris padeda sąskaitas apmokėti laiku – tai priminimai mobiliajame telefone.

Tačiau svarbu pasirinkti tinkamą laiką tam, jog ekrane pamatę priminimą galėtumėte nieko nedelsdami sėsti ir apmokėti visas sąskaitas. O kad nepamirštumėte nei vienos, sudarykite sąskaitų sąrašą“, – įžvalgomis dalinasi „Sergel“ vadovė.

T. Matutytė pastebi, jog tie, kurie savo laiką planuoja naudodamiesi elektroniniais ar popieriniais kalendoriais, sąskaitų apmokėjimo terminus ar priminimus gali žymėtis juose. Taip pat rekomenduojama naudotis įvairiomis mobiliosiomis aplikacijomis, kurios sukurtos ne tik tam, kad padėtų laiku atlikti mokėjimus, bet ir supaprastintų visą asmeninio biudžeto tvarkymą. Vienos populiariausių rinkoje – „YNAB“, „Prism“, Spendee“.

5. Nepamirškite patogumo. Specialistė pabrėžia, jog ne ką mažiau svarbu pasirinkti ne tik jums asmeniškai patogią priminimo formą, bet ir patį sąskaitų apmokėjimo būdą. „Vis daugėja tų, kurie sąskaitas apmoka internetu. Mokėdami internetu ir naudodami lėšų pavedimų ruošinius ne tik sutaupoma laiko, bet ir galima nedelsiant pasiekti kitą naudingą informaciją apie sąskaitą, pavyzdžiui, ankstesnių mokėjimų mokėjimo datas ir pervestą sumą.

Tačiau jei mieliau norite fiziškai atvykti į prekybos centrą ar pašto skyrių ir mokėjimus atlikti ten – taip ir darykite. Sąskaitas apmokėsite laiku tuomet, kai tai darysite jums patogiausiu būdu“, – sako T. Matutytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)