Kodėl ruduo ir šlapia muselė?

Tomas Aidietis apie žūklę šlapia musele rudenį pasakoja: „Rudenį kiršliai renkasi kiek gilesnes ir ramesnes upės vietas, nei kitais metų laikais. Taip, kiršlius mūsuose labai populiaru gaudyti su nimfos tipo dirbtinėmis muselėmis, tačiau lėtesnėje srovėje jos ne taip gražiai „žaidžia“ kaip greitoje. Todėl rudenį kiršlius tikra vertai bandyti suvilioti su šlapio tipo dirbtinėmis muselėmis. Dar daugiau – tokio tipo muselės puikiai imituoja besiritančias apsiuvų lervas, kurias ypač mėgsta rankioti rudeniniai kiršliai“.

Masalo vedimo technika

Žinomas Lietuvos muselininkas įvardija pagrindines masalo vedimo taisykles, žvejojant šlapio tipo muselėmis: „Kuo upės srovė žvejojimo vietoje yra lėtesnė, tuo muselę galima mesti didesniu kampu. Tai reiškia, kad tėkmei esant ypač lėtai, valą metame vos ne skersai upės. Kuo srovė yra greitesnė, tuo metimo kampas turi būti mažesnis. Taip pat reikia stengtis muselę vandenyje vesti taip, kad ji nerėžtų vandens paviršiaus ir kuo natūraliau dreifuotų su upės srove“.

Rudeninė kiršlių žūklė

Pavadėlio svarba

Tomas taip pat rekomenduoja atkreipti dėmesį į pavadėlio skersmenį: „Vanduo rudenį dažniausiai būna nuskaidrėjęs, muselės taip pat naudojamos nedidelės. Todėl tokiai žvejybai tikrai užtenka 0,12 – 0,14 mm siekiančių pavadėlių. Kai žvejojame labai mažomis musytėmis, galima naudoti net 0,10 mm skersmens pasaitėlius, bet ir masalų praradimas bus gerokai didesnis“.

Rudeninis kiršlys

Rudeninės muselės ir jų dydžiai

Dirbtinių muselių rišėjas taip pat pabrėžia šių masalų dydžių ir modelių svarbą: „Jei vasaros antroje pusėje dažniausiai mano naudojamų šlapių muselių kabliukų dydžiai siekia 12 numerį, tai vėlyvą rudenį dažniausiai jie būna 14 – 16 nr. Mano mėgstamiausios rudeninės muselės kiršliams būtų: „Red Tag“, „Yelow Tag“, kelios įdomesniais pavadinimais –„RS2“ ir „VD40“, tai pat „Coch –y – bonddu“.

Tomo mėgstamos muselės rudeninei kiršlių žūklei

Tokie patarimai būtų iš Tomo Aidiečio lūpų. O kas norite daugiau sužinoti apie šlapias museles, jų rišimą ir naudojimą galite pasiskaityti čia.