Naujausioje „Swedbank“ ekonomikos apžvalgoje Lietuvos ekonomikos plėtros prognozės, palyginti su rugpjūčio pabaigoje skelbta apžvalga, išliko nepakeistos, tuo metu Estijos ir Latvijos – sumažintos.

Prognozuojama, kad Lietuvos BVP šiemet augs 3,7 procento. Estijos šių metų BVP prognozė sumažinta nuo 3,3 proc. iki 3,2 proc., Latvijos – nuo 2,8 proc. iki 2 procentų.

Lietuvos ekonomikos plėtra kitąmet turėtų sulėtėti iki 2 proc., tuo metu 2021 metais siekti 2,5 procento. Latvijai taip pat prognozuojamas atitinkamai 2 proc. ir 2,5 proc. BVP augimas (prognozės nepakeistos), Estijos ekonomika turėtų augti 2,1 proc. (rugpjūčio prognozė – 2,3 proc.) ir 2,5 proc. (prognozė nepakeista).

Pasak „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio, nepaisant silpnų eksporto rinkų, šiemet Lietuvos prekių ir paslaugų eksportas vis dar augs daugiau nei 8 proc., tačiau daugėja ženklų, kad jau kitąmet šis augimas išsikvėps.

„Prognozuojame, kad vidaus paklausa galėtų ir toliau sparčiai augti, bet ją užgniaužti gali ne išorinės problemos, o pagalių kaišiojimas į savo ratus. Niekur nepasiteisinę nauji eksperimentiniai mokesčiai bei apskritai nestabili ir neprognozuojama mokesčių politika gali slopinti įmonių apetitą investicijoms, stabdyti būsto rinką bei vartojimą apskritai“, – pranešime sakė N. Mačiulis.

„Neigiamas tendencijas darbo rinkoje jau pastebime – ir jas reikia slopinti, o ne stiprinti“, − pridūrė jis.

„Swedbank“ prognozuoja, kad vidaus vartojimo augimas Lietuvoje, pernai siekęs 3,7 proc., šiemet sulėtės iki 3,6 proc., o 2020 metais – iki 2,8 procento. Tuo metu Vyriausybės vartojimas, pernai ūgtelėjęs vos 0,5 proc., šiemet turėtų padidėti 2 proc., o kitąmet – 2,2 procento.

Bendrojo pagrindinio kapitalo formavimas (investicijos), pernai padidėjęs 8,4 proc., šiemet turėtų augti 8,5 proc., tačiau jau kitąmet jo augimo tempai turėtų sumažėti iki 4 procentų.

Lietuvos eksportas šiemet turėtų augti 8,1 proc., o 2020 metais – 2,7 proc., importas – atitinkamai 7,6 proc. ir 3,5 procento.

Naujausiais „Swedbank“ vertinimais, vidutinė metinė infliacija Lietuvoje šiemet bus 2,4 proc., o 2020 metais – 2,5 proc. (rugpjūčio prognozės – po 2,5 proc.). Latvijoje infliacija turėtų būti atitinkamai 2,9 proc. ir 2,4 proc. (prognozės nepakeistos), Estijoje – 2,4 proc. ir 2,3 proc. (rugpjūčio prognozės – po 2,3 proc.).

Anot „Swedbank“ ekonomistų, nedarbo lygis Lietuvoje šiemet ir 2020 metais sudarys po 6,2 proc. (rugpjūčio prognozės – atitinkamai 5,7 proc. ir 6 proc.). Latvijoje nedarbas turėtų būti atitinkamai 6,5 ir 6,6 proc. (prognozės nepakeistos), Estijoje – 4,9 proc. ir 5,1 proc. (prognozės nepakeistos).

Tikėtinas vidutinio darbo užmokesčio augimas Lietuvoje – 8,3 proc. šiemet ir 6,1 proc. kitąmet, Latvijoje – atitinkamai 7,6 proc. ir 6 proc., Estijoje – 7,5 proc. ir 6,5 procento.