Daugiau nei 50 metų Anne Tyler rašo apie paprastą gyvenimą, „mažuosius žmones“ ir jų likimus, kurie niekuo nesiskiria nuo mūsiškių. Pagrindinės veikėjos Vilos gyvenimas irgi paprastas. Jame tėra keli esminiai momentai: 1967 m. ji – moksleivė, bandanti susidoroti su netikėtu motinos dingimu, 1977 m. – studentė, kuriai ką tik pasipiršo, 1997 m. – jauna našlė, bandanti vėl atsitiesti po staiga sugriuvusio savo gyvenimo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Bet 2017-aisiais viską pakeičia netikėtas skambutis iš Baltimorės, ir Vila, pati gerai nesuprasdama, kodėl, skrenda per visą šalį pas moterį, kurios beveik nepažįsta. Rūpintis mergaite, kuri nėra jos anūkė. Skrenda išsiaiškinti, dėl ko verta gyventi. Tai didelė problema mano amžiuje, sako Vila. Šis impulsyvus sprendimas nuveda ją į tą nepažįstamą miestą, pas svetimus žmones, ir čia ji atranda ramybę ir pilnatvę.

„Laikrodžio šokis“ – nepaprastai subtiliai papasakota vieno gyvenimo istorija. Nedrąsaus, paprasto gyvenimo moters, kuri dažniausiai elgėsi taip, kaip iš jos buvo tikimasi ir kaip buvo patogiausia, tačiau galiausiai rado savyje jėgų pasielgti taip, kaip svarbu jai pačiai. Tai istorija apie viltį ir pasikeitimą, apie savęs atradimą ir visada egzistuojantį antrąjį šansą. Skaitydamas jautiesi, lyg grįžtum namo, kur tavęs laukia.

Anne Tyler. Laikrodžio šokis. Iš anglų kalbos vertė Rūta Tumėnaitė. Viršelio dailininkė Ilona Kukenytė. Vilnius: Tyto alba, 2019.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją