Dėl šeštadienį įsigaliosiančio draudimo pastaraisiais mėnesiais padaugėjo į aborigenams anangams priklausančioje žemėje esantį Uluru kopiančių žmonių.

„Atvykau tik pasižiūrėti, bet šiandien paskutinė diena, kai galima [kopti į Uluru], todėl nusprendžiau pabandyti“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas lenkų turistas.

29 metų vyras mano, jog „teisinga tai sustabdyti“ iš pagarbos anangams, bet sakė dėl tokios vienkartinės progos penktadienį vis tiek kops į kalną, jei bus leista tai daryti.

Anksti penktadienį prie Uluru laukė šimtai žmonių, nes saugumo sumetimais dėl stipraus vėjo pareigūnai iš pradžių kopti neleido. Galiausiai 10 val. vietos laiku Uluru–Kata Čiutos nacionalinio parko prižiūrėtojai leido pradėti kopimą.

Nepaisant būsimo draudimo, turistai vis tiek kviečiami lankytis Uluru–Kata Čiutos nacionaliniame parke, kur gali apžiūrėti monolitą iš apačios, apeiti jį ir kultūros centre sužinoti apie su juo susijusį autochtonų paveldą.

Per 12 mėnesių iki 2019-ųjų birželio parke apsilankė daugiau kaip 395 tūkst. žmonių – maždaug 20 proc. daugiau nei ankstesniais metais, pranešė Australijos parkų administracija.

Maždaug 13 proc. lankytojų kopė į Uluru, nurodo parko pareigūnai.

Uluru turi didelę dvasinę ir kultūrinę reikšmę Australijos aborigenams, kurių ryšys su šia vietove trunka jau dešimtis tūkstančių metų.

Parko žemės savininkai seniai ragina žmones nekopti į Uluru dėl jo kultūrinės reikšmės, taip pat – siekiant apsaugoti jį nuo tolesnės žalos aplinkai ir užtikrinti lankytojų saugumą.

Kopti Uluru smiltainio šlaitais nėra lengva; kopdami į monolitą žuvo mažiausiai 35 žmonės.

Monolitas yra 348 m aukščio, o vasarą oro temperatūra jo apylinkėse dažnai siekia 45 Celsijaus laipsnius.

Šeštadienį sueis 34 metai, kai šis parko objektas buvo sugrąžintas tradiciniams savininkams.

Uluru
Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją