Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT) antradienį pranešė nustačiusi 5,076 cento už kilovatvalandę rinkos kainą 2020-iesiems (šiems metams ji yra 4,348 cento, o 2018-iesiems – 3,613 cento už kWh).

„Esminės priežastys, lėmusios kainos augimą, yra didesnė apyvartinių taršos leidimų (ATL) kaina, dėl ko pabrango iš taršių gamybos šaltinių gaminama elektros energija, taip pat 2019 metų tam tikrais laikotarpiais vykę linijų pralaidumų arba gamybos pajėgumų apribojimai dėl gedimų, remontų, oro sąlygų ir kita“, – rašoma VERT pranešime.

Nustatyta prognozuojama elektros energijos rinkos kaina bus naudojama viešuosius interesus atitinkančių paslaugų (VIAP) biudžetui suformuoti ir apskaičiuoti visuomeninę elektros energijos kainą.

Elektros kainą galutiniam vartotojui sudaro elektros įsigijimo, perdavimo, skirstymo, visuomeninio tiekimo, sisteminių paslaugų bei VIAP kainos.

Taryba iki lapkričio 30 dienos nustatys visas elektros kainos dedamąsias ir patvirtins tarifus buitiniams vartotojams 2020-iesiems.

VERT spalio pradžioje jau patvirtino 23,68 proc. didesnę „Litgrid“ perdavimo paslaugos viršutinę kainos ribą 2020 metams – 0,814 cento už kilovatvalandę (šiemet – 0,658 cento riba).

Populiariausias „standartinis“ vienos laiko zonos tarifas šiemet yra 13 centų už kWh (su PVM) – 15 proc. didesnis nei pernai, kai elektra kainavo 11,3 cento už kWh.