Prancūzijos tyrimų grupės „Ifop“ atlikto tyrimo duomenimis, 21 proc. šių moterų sakė patyrusios tokį smurtą per pastaruosius 12 mėnesių. Daugiau kaip 40 proc. jų yra jaunesnės nei 30 metų.

Iš viso buvo apklaustos 5 tūkst. moterų Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Didžiojoje Britanijoje ir Ispanijoje.

Daugiau kaip 10 proc. visų respondenčių (9 proc. Prancūzijoje, 15 proc. Ispanijoje) sakė turėjusios „nepageidaujamų“ lytinių santykių darbovietėje. Pasak tyrimų autorių, šis skaičius atskleidžia, kad „galbūt egzistuoja pilkoji zona“, kai sutikimas lytiškai santykiauti yra „išspaudžiamas esant pavaldumui, bauginimui ar manipuliavimui“.

Be to, 9 proc. apklaustųjų sakė, kad bet kartą yra patyrusios kolegos „spaudimą“ atlikti „seksualinio pobūdžio aktą“, tokį kaip seksas mainais į darbą ar paaukštinimą. Apie 18 proc. moterų buvo nederamai liečiamos, priverstinai apkabintos ar pabučiuotos, nors to nepageidavo.

Seksualinį smurtą, tokį kaip švilpimas, gestai, grubūs komentarai ar geidulingi žvilgsniai, patyrė 46 proc. moterų, o Vokietijoje – net 56 procentai.

Pasak pranešimo autorių, „labai maža dalis priekabiavimo darbo vietoje aukų įveikia tylos sieną“ ir apie tai prabyla.

Vos 13 proc. moterų, kurios buvo nederamai liečiamos, ir 16 proc. moterų, kurios buvo spaudžiamos turėti lytinių santykių, kam nors dėl to pasiskundė – pavyzdžiui, aukštesnes pareigas einančiam asmeniui ar profsąjungos atstovui – kad problema būtų sprendžiama viduje.

„Ifop“ atliko tyrimą šių metų balandį, remdamasi internetinio klausimyno rezultatais. Tyrimą užsakė Jeano-Jaureso fondas ir Europos pažangiųjų tyrimų fondas (FEPS).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)