„Valstybė apgavo mamas, esančias vaiko priežiūros atostogose. Spręskite patys tai daug ar mažas – 28,9%. Kaip ir trečdalis jūsų pajamų, susirgus vaikui, ar Jums skirtų medikamentams, skanesniam maistui ligoniui ir t. t. Esu šokiruota, valstybės tarnautojai rėkė per visur, kad niekas niekam nesumažės, girdėjosi kalbų, kad net esą padidės, bet štai jums rezultatai, kurie kalba už save.

Neseniai grįžau į darbą po vienerių metų vaiko priežiūros atostogų (išmoka buvo paskaičiuota 2018 m.). Susirgus vienam iš trijų mano ikimokyklinukų vaikų, paėmiau savaitėlei nedarbingumą. Staigmena ištiko gavus išmoką už vaiko slaugą. Priminsiu, ji skaičiuojama: einamasis mėnesis atmetamas ir skaičiuojamos prieš tai buvusių 3 mėnesių pajamos. Staigmena – pasirodo, vaiko priežiūros išmoka nebuvo indeksuota.

Mes, mamos, išėjusios vaikų auginti iki 2019 m., popieriuje gauname 28,9% mažiau nei eilinis pilietis. Vadinasi mūsų draudžiamosios pajamos visoms būsimoms išmokoms yra 28,9% mažesnės. Noriu priminti, kad dar antrus metus gausiu 40% išmoką pagal senąją tvarką. Taigi suma sumarum valstybė mane apgaudinės netoli 2 metus ateityje, neprimokėdama 28,9%. Taip išeina, kad nei aš, nei mano vaikai nebegalime sirgti, nes draudžiamosios pajamos paskaičiuotos pagal senąją tvarką, o išmokos skaičiuojamos ir mokamos pagal naująją tvarką su kitais procentais. Vietoj 85% mokama 65,94% susirgus vaikui“, – skundėsi moteris.

Situaciją pakomentavo SADM atstovė spaudai Eglė Samoškaitė: „Ligos išmoka prižiūrint vaiką sudaro 65,94 proc. nuo 3 mėnesių prieš vaiko ligą turėtų draudžiamųjų pajamų, kai neskaičiuojamas einamasis ir prieš tai buvęs mėnuo. Ligos išmoka prižiūrint vaiką gali būti mokama ne ilgiau nei 14 kalendorinių dienų. Kol moteris nėra pradirbusi 3 mėnesių, jos draudžiamosiomis pajamomis laikoma prieš tai gauta vaiko priežiūros išmoka – nuo jos ir skaičiuojama ligos išmoka.

Kaip galima suprasti iš laiško, moteris yra pasirinkusi vaiko priežiūros išmoką gauti dvejus metus. Kadangi vaiko priežiūros atostogų ji išėjo 2018 m., tai pirmaisiais vaiko auginimo metais jai mokėta 70 proc. išmoka nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“, o antraisiais vaiko priežiūros metais ji dirba ir gauna 40 proc. išmoką nuo buvusio atlyginimo „ant popieriaus“. Visos išmokos jai paskirtos ir mokamos nieko nekeičiant.

Įgijusi nedarbingumą vaiko slaugai mama gauna 65,94 proc. ligos išmoką, kuri skaičiuojama nuo ankstesnės vaiko priežiūros išmokos, ir dar gauna 40 proc. dydžio vaiko priežiūros išmoką, kuri mokama iki vaikui sueina dveji metai.

Kadangi ligos išmoka priklauso nuo 3 mėnesius prieš ligą turėtų draudžiamųjų pajamų (kai neskaičiuojamas einamasis ir prieš tai buvęs mėnuo), tai ji nuolat kinta: pavyzdžiui, pradirbusi bent trejetą mėnesių ir gaudama darbo užmokestį, iš kurio būtų paskirta ligos išmoka, o kartu dar gaudama antrųjų vaiko auginimo metų vaiko priežiūros išmoką, mama gaus žymiai didesnę ligos išmoką nei kita mama, kuri dirbdama tiek pat gauna tik darbo užmokestį.

Skaitytojos teiginys, kad „valstybė mane apgaudinės 2 metus ateityje“ yra klaidingas, nes ligos visuomet išmoka priklauso nuo draudžiamųjų pajamų – šiuo atveju išmoka neabejotinai didės, jei mama šalia antrųjų metų vaiko priežiūros išmokos toliau gaus ir darbo užmokestį.

Be to, šeima gali pasirinkti, kad vaiką ligos metu prižiūrėtų ir ligos išmoką gautų vaiko tėtis arba draudžiamųjų pajamų turintys (dirbantys) seneliai“, – komentavo atstovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)