„Krizės nematau, – Paryžiuje kalbėjo ekonomistas. – Matau rimtą sulėtėjimą. Šio sulėtėjimo metu bus daug bankroto atvejų“.

Jis teigė, kad tokių besivystančių šalių, kaip Argentinos, situacija bus ypač sunki, tačiau Europa ir Amerika to paties nepatirs. 2001-ųjų Nobelio ekonomikos mokslų premijos laureatas kalbėjo, kad yra susirūpinęs dėl JAV ir euro zonos centrinių bankų palūkanų normų mažinimo ir likvidumo injekcijų į ekonomiką. „Manau, kad iš to naudos mažai. Prarandama amunicija, jei situacija pablogėtų“, – teigė jis.

J. Stiglitzas pabrėžė, kad problemų patiria trys pagrindinės ekonomikos – Kinija, euro zona ir JAV. Vokietija ir jos euro zonos partnerės patiria spaudimą dėl savo ekonomikų stimuliavimo, kol JAV „turi problemą, vardu D. Trumpas“. „Tai – ne vien prekybos karas. Jis laipsniškai pakėlė politinio nestabilumo ir chaoso lygį, dėl kurio sulėtėjo ekonominis augimas“, – kalbėjo J. Stiglitzas.

Ekonomistas teigė palaikantis progresyvaus kapitalizmo sistemą, kurioje vyriausybės turėtų daugiau galios ekonomikos valdyme ir reguliuotų rinkas.

Jis gyrė prancūzų iniciatyvą pradėti pasaulinį pokalbį dėl mokesčių skyrimo skaitmeninėms bendrovėms. „Žmonės pagaliau galės suprasti, kad yra neteisinga, kai turtingiausios pasaulio bendrovės nemoka mokesčių“, – teigė J. Stiglitzas, anksčiau trejus metus dirbęs Pasaulio banko vyriausiuoju ekonomistu ir JAV prezidento Billo Clintono vyriausiuoju ekonomikos patarėju.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)