Valstybinė naftos gamintoja „Saudi Aramco“ padidino bendrus pajėgumus iki daugiau nei 11 mln. barelių per parą, teigia šaltiniai, susipažinę su situacija. Ši naujiena paskatino žaliavinės naftos kainas Londono prekyboje nukristi 1,8 proc., nes aiškėja, jog karalystės pastangos įveikti skaudžiausią gamybos sutrikdymą per visą istoriją padės išvengti pasaulinės tiekimo krizės.

Šių metų rugsėjį įvykdytos raketų ir bepiločių skraidyklių atakos privertė suabejoti Saudo Arabijos, kaip stabilumo garanto pasaulinėse energijos rinkose, vaidmeniu ir jos gebėjimu įtikinti investuotojus pirkti akcijų per „Aramco“ planuojamą pradinį viešąjį akcijų platinimą (IPO).

Jungtinės Valstijos apkaltino Iraną dėl įvykdytų atakų, naujausios serijos bombardavimų ir išpuolių prieš vamzdynus nuo šių metų gegužės. Iranas paneigė atsakomybę už naujausias atakas, ją prisiėmė Teherano palaikomi Saudo Arabijos pietinės kaiamynės Jemeno husių sukilėliai.

Rugsėjo 14 d. išpuoliai padarė didelės žalos naftą perdirbančioms gamykloms Abkaike ir Churaiso naftos telkiniui ir pakurstė naftos kainų šuolį. Tikslūs smūgiai prakiurdė bokštus ir cisternas, kuriose iš žaliavinės naftos desorbuojamos priemaišos, vanduo ir gamtinės dujos ir ruošiama nafta eksportui. Trūkusiuose vamzdynuose kilo gaisras, kuris apsvilino įrangą ir kurį teko valandų valandas gesinti.

Nuo tada „Aramco“ visomis išgalėmis stengiasi atkurti pajėgumus ir tuo pačiu išlaikyti įprastą tiekimą vartotojams, naudodama atsargas ir didindama gavybą kituose telkiniuose. Įmonė jau atnaujino gamybą Abkaike ir Churaise iki lygio, fiksuoto iki išpuolių, teigė šaltiniai, susipažinę su „Aramco“ trečiadienį Dahrane pramonės analitikams pristatyta prezentacija, artėjant kitą mėnesį suplanuotam pradiniam viešajam akcijų platinimui. „Aramco“ atstovas situacijos nekomentavo.

Saudo Arabija jau kelis dešimtmečius garsėja kaip „kompensuojanti tiekėja“ pasaulio rinkose, išlaikydama rezervinius gamybos pajėgumus, kurie leistų karalystei padidinti naftos tiekimą, esant galimam tiekimo trūkumui. Nuo 2017 metų ji paprastai naftos išpumpuoja žemiau lygio, dėl kurio susitarė su Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir sąjungininkėmis, stengiantis apriboti perteklines pasaulines atsargas.
„Aramco“ visomis išgalėmis stengiasi atkurti pajėgumus

Šiuo metu Abkaiko perdirbimo pajėgumai gali pagaminti 4,9 mln. barelių per parą, o Churaiso – iki 1,3 mln. barelių, teigia šaltiniai. Anot „Aramco“, visas pajėgumas normaliomis aplinkybėmis Abkaike siekia 5,5 mln. barelių žaliavinės naftos per parą ir apie 1,5 mln. barelių – Churaise.

Nepaisant „Aramco“ pastangų padrąsinti rinką, ir toliau spėliojama, esą gali prireikti mėnesių, kad būtų atitaisyta didelė atakų pridaryta žala. Bendrovė pažadėjo atstatyti visus gamybos praradimus iki mėnesio pabaigos ir iki tada atnaujinti pajėgumus iki 11 mln. barelių per parą. Visas 12 mln. barelių pajėgumas nebus atstatytas iki lapkričio, rugsėjo 17 dieną pranešė bendrovė.

Vargu ar „Aramco“ visiškai atstatys 5,7 mln. barelių per parą prarastą gamybą iki lapkričio pabaigos, pirmadienį rašė vyriausioji naftos analitikė ir viena iš Londone įsikūrusios konsultacinės įmonės „Energy Aspects Ltd.‘ steigėjų Amrita Sen. „Mes nesitikime visiško Saudo Arabijos rezervinio pajėgumo atstatymo iki maždaug kitų metų, ir manome, kad „Aramco“, mėgindama atnaujinti veiklą Abkaike, pereis nuo lengvesnės prie sunkesnės žaliavinės naftos rūšies“, – rašė A. Sen.

Apie 2,5 mln.–3 mln. barelių per parą sutrikdytos gamybos atstatyta panaudojant Churaiso telkinį ir esančius rezervinius pajėgumus, sakė analitikė.

„Aramco“ visomis išgalėmis stengiasi atkurti pajėgumus
Saudo Arabijos etano ir suskystintų dujų gamyba didžiąja dalimi atstatyta, pranešė oficiali naujienų agentūra „Saudi Press Agency“, cituodama šalies energetikos ministrą princą Abdulazizą bin Salmaną. Etano gamyba siekia 900 mln. kubinių pėdų per parą, palyginti su 940 mln. vidaus paklausa, tuo tarpu suskystintų gamtinių dujų gamyba sudaro 880 000 barelių per parą, palyginti su 792 000 barelių per parą paklausa.

Gamyba Saudo Arabijoje sutrikdyta kaip tik tuo metu, kai naftos rinka susiduria su tokiais iššūkiais kaip tiekimo trikdžiai viso pasaulio mastu ir nerimas dėl paklausos augimo. Sankcijos sustabdė eksportą iš Irano, o smunkanti naftos gavyba Venesueloje kelia ekonominės krizės grėsmes.

Saudo Arabija ir Jungtinė Karalystė ragina tarptautinę visuomenę duoti atsaką į agresiją, dėl kurios galiausiai yra atsakingas Iranas. Vos prieš kelias dienas pranešta, kad su Jungtinės Karalystės vėliava plaukiojantis tanklaivis „Stena Impero“ išplaukė iš Irano Bandar Abaso uosto, kur jis buvo sulaikytas ilgiau nei du mėnesius.