Socialiniame tinkle „Facebook“ pasipiktinimą išreiškusi vairuotoja pasakojo, jog specialistų pagalbos prireikė tada, kai sekmadienį jau po vidurnakčio Vilniaus Vakariniame aplinkkelyje pastebėjo ant kelio gulintį sužalotą gyvūną.

„Pravažiavus viaduką Pilaitės link pamačiau dvi žibančias akis. Partrenkta lapė – gyva, iš paskutinių jėgų bandė kabintis priekinėmis letenomis kelkraščio link. Perstačiau mašiną priešais ją, kad jos dar kartą niekas nesužalotų ir skambinau į Bendrąjį pagalbos centrą (BPC). 112 linijos dispečerė nuramino, išsiaiškino tikslią mano vietą ir patikino, kad praneš medžiotojams, kurie atvažiuos jos pasiimti“, – prisiminimais iš sekmadienio nakties dalinosi Neringa.

Pasiūlė pasirūpinti pačiai

Vilnietė pasakojo, jog BPC darbuotoja padėkojo, kad vairuotoja neliko abejinga ir paprašė likti įvykio vietoje bei laukti pagalbos. Po maždaug 5 minučių Neringa sulaukė skambučio iš Aplinkos apsaugos departamento (AAD).

„Budintysis darbuotojas liepė paaiškinti kas nutiko. Atsakiau, kad žvėris sužeistas, kvėpuoja, juda, prikaupęs jėgų tįsia save per asfaltą. Pasimečiau, kai darbuotojas man atšovė: „Na, jeigu jūs tokia geraširdė ir geranoriška, vežkite į veterinariją, aišku, tai kainuos pinigų ir reikės žvėrį globoti“. Sumišusi specialistui priminiau apie jo pareigas ir patikinau, kad lauksiu, kol atvažiuos jo iškviestas medžiotojas, tačiau jis atrėžė, kad pranešti medžiotojams jis negali“, – pokalbį su Aplinkos apsaugos departamento darbuotoju atpasakojo pagalbos laukusi vairuotoja.

Neringa pasakojo, jog AAD darbuotojas paaiškino, jog gyvūną nuo kelio gali bandyti patraukti pati arba tai padarys „Grinda“ darbuotojai, tačiau tik tada, kai žvėris nugaiš. Mergina pasakojo, jog pro šalį važiuojantys automobilių vairuotojai stojo ir siūlė pagalbą, tačiau ši nebuvo tokia, kokios reikėjo iš tiesų.

Briedis Vilniaus kelyje

Bandė patraukti į šalikelę

„Galiausiai sustojo vaikinas su kuriuo nusprendėme patys bandyti lapę patraukti nuo kelio ir paguldyti kelkraštyje. Lapė ėmė bandyti nuo mūsų slinktis toliau. Galiausiai lapės kančios baigėsi, nes vienas važiavęs žioplys jos nepamatė. Galbūt ir mūsų nematė. Girdėjau visus iki vieno trakštelėjimus ir mačiau abejingą vairuotojo žvilgsnį, kai išlipęs iš automobilio pamatė, kad pervažiavo gyvūną. Jis numojo ranka, sėdo atgal į automobilį ir nuvažiavo“, – nemalonią akimirką prisiminė Neringa.

Vilnietė pasakojo, kad po įvykio, anksčiau sustojęs ir šalia buvęs vairuotojas, gyvūną patraukė į šalikelę, mat kelyje gulintis žvėries kūnas galėjo kelti pavojų kitiems vairuotojams.

Skirtingos zonos

Aplinkos apsaugos departamento Administravimo departamento Bendrųjų reikalų ir informacinių technologijų skyriaus vyr. specialistė Ieva Krikštopaitytė paaiškino, kad tai, kas pasirūpins nutrenktu gyvūnų, priklauso nuo vietos, kur jis nutrenktas, ir jo būklės.

I. Krikštopaitytė paaiškino, jog jei laukinis gyvūnas susidūrė su transporto priemone medžioklės plotui priklausančiame kelyje, jo kančias nutraukti kviečiami konkretaus medžioklės ploto naudotojai. Jei laukinis gyvūnas susidūrė su transporto priemone kitur ir yra dar gyvas, tuomet pranešama Gyvūnų globėjų asociacijai, kuri atvykusi turi įvertinti, ar nutraukti gyvūno kančias ar pasirūpinti juo ir išvežti gydymui. Tuo atveju jei laukinis gyvūnas susidūrė su transporto priemone ne medžioklės plote ir yra jau nebegyvas, juo pasirūpinti kviečiami bendrovės UAB „Grinda“ specialistai.

„Tolimesni veiksmai su sužeistu gyvūnu dažniausiai priklauso nuo to, kuri gyvūno kūno dalis buvo kliudyta. Priklausomai nuo sužalojimo, priimamas sprendimas mėginti gydyti arba nutraukti gyvūno kančias. Atkreipiame dėmesį, kad automobiliui partrenkus laukinį gyvūną dažniausiai sužalojimai būna nepagydomi, kadangi dažnai tokio susidūrimo metu gyvūnai patiria stuburo ar galinės kūno dalies sužalojimus, o tokius sužalojimus ypatingai sunku išgydyti ir tikimybė, kad gyvūnas išgyvens ir galės toliau gyventi gamtoje – labai maža“, – paaiškino specialistė.

Rūpinsis, kad situacija nepasikartotų

Susidūrus su laukiniu žvėrimi, jį pasiimti griežtai draudžiama. Tai patvirtino ir AAD specialistė, kuri priminė, kad už tai numatyta administracinė atsakomybė – įspėjimas arba piniginė bauda nuo 30 iki 90 eurų. Specialistė patvirtino, kad šiuo atveju AAD darbuotojas nesiėmė reikiamų veiksmų, todėl įmonė stengsis, kad tokie atvejai ateityje nesikartotų.

„Šiuo konkrečiu atveju gyvūnas su transporto priemone susidūrė ne medžioklės ploto vienete ir, kaip nurodė pranešėja, buvo dar gyvas. Tačiau atsakingas pareigūnas, kaip paaiškėjo, nesikreipė į Gyvūnų globėjų asociaciją. Dėl to AAD atsiprašo ir užtikrina, kad ši situacija bus įvertinta atliekamo tarnybinės veiklos patikrinimo metu. Taip pat užtikriname, kad imsimės visų priemonių, kad ateityje tai nepasikartotų“, – pranešė I. Krikštopaitytė.

Specialistė taip pat priminė, kad transporto priemone partrenkus bet kokį laukinį gyvūną, nepriklausomai nuo jo dydžio ir nuo to, ar jis vis dar gyvas, ar ne, būtina informuoti Aplinkos apsaugos departamento Pranešimų priėmimo skyrių (telefonu 8 5 273 2995) arba pateikti informaciją Bendrajam pagalbos centrui numeriu 112. Tai galima padaryti bet kuriuo paros metu.

„Teikiant informaciją reikia nurodyti kiek įmanoma tikslesnę vietą ir apibūdinti gyvūno būklę. Savo ruožtu, gavęs informaciją AAD Pranešimų priėmimo skyriaus budintis pareigūnas priims sprendimą, ką toliau daryti: kviesti medžiotojus, Gyvūnų globėjų asociaciją ar bendrovės UAB „Grinda“ specialistus“, – sakė specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (120)