Kas yra juoko raukšlės? Kas jas paskatina?

Juoko raukšlės yra vertikalios linijos, kurios eina nuo šnervių iki lūpų, o kartais tęsiasi iki smakro. Šios odos deformacijos yra labai dažnos. Plastikos chirurgas paaiškino, kad raukšlės būna dviejų tipų: nosies-lūpų raukšlė ir nosies-lūpų klostė.

Jis paaiškino, kad nosies-lūpų raukšlė – tai linija, kuri yra matoma tarp viršutinės lūpos ir skruosto, o klostė – oda ar audinys, kabantis virš tos raukšlės. Abiejų tipų odos deformacijos atsiranda laikui bėgant nuo senėjimo ir (arba) kitų gyvenimo būdo veiksnių.

„Pažiūrėję į mokyklos baigimo nuotraukų vinjetę nosies-lūpų raukšles ko gero pamatysite pusės klasės draugų veiduose – taigi, jos nebūtinai yra senėjimo ženklas, – sako D. Shaferis. – Tačiau šios raukšlės su amžiumi gilėja, taip pat jos gilėja priaugus svorio, sumažėjus dantų ar atsiradus dantų problemoms, kai dantys nebeprilaiko virš jų esančių audinių.“

Būdas, kaip jų atsikratyti, priklauso nuo to, ar raukšlės dinamiškos (tos, kurios matomos tik dirbant raumenims), ar statiškos (kurios matomos net kai veido raumenys nejuda).

„Labiausiai reikia naikinti statines raukšles, nes su laiku jų atsikratyti vis sunkiau, – sako C. Bae. – Mimikos raukšlės, išryškėjančios tik kai juokiatės, yra dinamiškos raukšlės, o jei raukšlė matosi net kai nesijuokiate, kai veidas ramus – tada tai statiška raukšlė. Jos gana dažnos, nes mes visą laiką judiname raumenis aplink akis ir lūpas – kai mirksime, šypsomės, kai reaguojame mimikomis.“

Kokie gyvenimo būdo veiksniai skatina juoko raukšlių susidarymą?

Sumažinti gilių raukšlių formavimąsi galima įvairiais būdais – tiesiog reikia nedidelių kasdienio gyvenimo pokyčių.

Rekomenduojama pradėti nuo teigiamų įpročių formavimo – pavyzdžiui, tam, kad oda būtų sveika, reikėtų įprasti reguliariai išsimiegoti, saikingai vartoti alkoholį ir gerti užtektinai vandens.

Pabrėžiama priemonių nuo saulės svarbą – veidą apsauginiu kremu reikėtų tepti kasdien. „Kasdien naudojant apsaugą nuo saulės, odoje išlieka natūralus kolagenas, o tai savo ruožtu užkerta kelią raukšlių gilėjimui“, – paaiškino ji.

Ir galiausiai, rūkymas įvardijamas kaip vienas pagrindinių išorinių veiksnių, paskatinančių raukšlių aplink burną susidarymą ir gilėjimą. Taigi, mesti rūkyti reikėtų ne tik dėl sveikatos, bet ir dėl grožio.

Ar galima mimikos raukšles išlyginti be adatų?

Nors šveitimas tiesiogiai nepanaikina mimikos raukšlių, tačiau aplygina apskritai viso veido odą.

C. Bae rekomenduoja kasdien švelniai nušveisti odą prausikliu su šiurkščiomis dalelėmis ar cheminėmis šveitimo efektą užtikrinančiomis medžiagomis arba bet kokiu išoriškai naudojamu produktu su AHA (alfa hidroksido) rūgštimis. D. Shaferis pritaria ir siūlo naudoti priemones su glikolio, pieno arba salicilo rūgštimi.

Moteris, veidas, raukšlės

Užpildai

Visi trys specialistai nurodė, kad dažniausiai mimikos raukšlių aplink burną korekcijai naudojami užpildai, bet plastikos chirurgas pabrėžia, jog labai svarbu rasti sertifikuotą ekspertą, puikiai išmanantį veido anatomijos niuansus.

„Jei raukšlė užpildoma per daug, oda gal ir bus lygi, bet veidas toje vietoje atrodys lyg patinęs – aplink lūpas tai atrodo keistai, – sako jis. – Todėl aš taikau konservatyvų būdą: suleidžiame vieną švirkštą, palaukiame, kol išsivaikščios, ir tada po kokios savaitės vėl įvertiname – žiūrime į paciento reakciją, ir nusprendžiame, ar procedūrą reikia kartoti.“

M. Rabach patinka užpildai dėl praktiškai iškart matomo teigiamo rezultato. „Užpildai gaminami iš hialurono rūgšties – natūraliai po oda randamos cukraus molekulės, – sako ji. – Kitaip nei botoksas, kurio poveikis pasireiškia tik po kokios savaitės, užpildai raukšlę išlygina iškart. “

Botoksas

Kai mes šypsomės ar juokiamės, veide juda ne tik burna – akys taip pat pagyvėja, ir judant šiems raumenims formuojasi raukšlės. Raukšlių korekcijai šioje zonoje visi trys ekspertai rekomenduoja rinktis botoksą. „Su laiku tai tarsi išlyginti susiglamžiusį popieriaus lapą, – sako C. Bae. – Toks pat veiksmų mechanizmas kaip lyginant raukšles kitose veido srityse.“

M. Rabach sako, kad botoksą dažniausiai naudoja viršutinėje veido dalyje – tarp antakių, kaktoje ir apie akis. Rezultatai ims ryškėti po savaitės, o poveikis trunka nuo trijų iki šešių mėnesių, priklausomai nuo to, kaip greit organizmas asimiliuoja botoksą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)