Remiantis prognozių konsensusu, indėlių palūkanų norma bus sumažinta 10 bazinių punktų iki minus 0,5 procento. Panašaus sumažinimo tikimasi ir gruodį. Pagrindinių refinansavimo operacijų palūkanų norma išliks lygi 0 proc., o palūkanų norma, naudojantis ribinio skolinimosi galimybe – 0,25 procento.

Tuo tarpu „Goldman Sachs“ analitikai mano, kad indėlių palūkanų norma bus sumažinta iškart 20 bazinių punktų. Jų nuomone, tai apkarpys vidutinį Europos bankų pelną vienai akcijai maždaug 6 procentais.

Siekdamas sušvelninti neigiamą neigiamos palūkanų normos poveikį bankų pelnui, ECB gali įdiegti sistemą, pagal kurią indėliai, mažesni už tam tikrą sumą, bus atleidžiami nuo neigiamos palūkanų normos. Šis metodas taikomas Šveicarijoje, Danijoje ir Japonijoje, kur indėlių palūkanos taip pat nesiekia nulio. „Goldman Sachs“ analitikų vertinimu, tai kompensuotų iki trečdalio bankų prarasto pelno.

Taip pat centrinis bankas greičiausiai paskelbs apie valstybės ir įmonių obligacijų pirkimo programą, skirtą dar labiau stimuliuotų Europos ekonomiką, prognozuoja analitikai. Visgi kai kurie ECB Valdančiosios tarybos nariai buvo atsargūs šiuo klausimu, išreikšdami abejones dėl tokių agresyvių skatinamųjų priemonių poreikio.

Apskritai, ekspertai tikisi, kad kiekybinio palengvinimo programa bus įvesta spalio mėnesį vieneriems metams, o turto įsigijimo apimtys per mėnesį sudarys 30 mlrd. eurų. Tuo pat metu „Bloomberg Economics“ analitikai mano, kad norint įgyvendinti tokios apimties programą, reikės pakeisti ECB taisykles dėl atskirų euro zonos šalių įsigytų obligacijų dalies apribojimų.

Be to, ECB paskelbs atnaujintas bendros valiutos bloko makroekonomines prognozes. Manoma, kad bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo ir vartotojų kainų prognozės sumažės. Anksčiau centrinio banko vadovas vadovas Mario Draghis (Marijus Dragis) yra atkreipęs dėmesį į blogėjančią ekonominę situaciją pasaulyje, ypač euro zonoje.

Šios dienos posėdis yra priešpaskutinis M. Draghiui centrinio banko vadovo poste. Banko vairą netrukus perims Christine Lagarde (Kristin Lagard), anksčiau ėjusi Tarptautinio valiutos fondo vadovės pareigas.

Kiek anksčiau Ch. Lagarde ragino euro zonos šalis, kurios turi galimybę padidinti vyriausybės išlaidas ir taip padėti ekonomikai, tai padaryti. Toks raginimas sutampa su daugelio ekspertų nuomone, kad vien pinigų politikos priemonių nepakaks paremti ekonomiką nuosmukio atveju.

ECB ataskaita po posėdžio bus paskelbta ketvirtadienį, 14.45 val. Lietuvos laiku. Tradicinė M. Draghio spaudos konferencija turėtų prasidėti 15.30 val. Lietuvos laiku.