Saugaus eismo žinovai akcentuoja, kad nors ir dažnai mėgstama vaikus sodinti į priekinę sėdynę, pastaroji laikoma pati nesaugiausia. Tai paaiškinama tuo, kad atsiradus kliūčiai, vairuotojas instinktyviai mėgina apsaugoti save ir suka į šoną, didžiausią pavojų sukeldamas šalia sėdinčiam keleiviui.

Tad saugiausiai vaikui – nesvarbu, kokio jis amžiaus – už vairuotojo. Tačiau svarbi ne tik sėdėjimo automobilyje vieta.

135 centimetrai

Tai, ar vaikui reikalinga speciali kėdutė, ar ne, sufleruoja jo ūgis. Mat būtent ūgis lemia, ar automobilio saugos diržas užsisegus neina per kaklą. Tad Kelių eismo taisyklės (KET) nurodo, kad jei vaiko ūgis nesiekia 135 centimetrų, speciali kėdutė jam būtina.

Specialistai akcentuoja, kad nebūtinai reikalinga visa kėdutė, turinti ir sėdimą dalį, ir atlošą. Jei vaikas vyresnis ir aukštesnis, gali būti tik sėdimoji dalis – svarbiausia, kad prisegtas saugos diržas neitų per kaklą. Visgi pabrėžiama, kad tokios dalinės vaikiškos kėdutės neapsaugo vaiko kaklo, taip pat neturi šoninės apsaugos, tad avarijos metu atžala, visgi, gali nukentėti.

Tėvai turėtų įsiskaityti į instrukcijas, kaip tiksliai speciali vaikiška kėdutė montuojama automobilyje, ir tinkamai ją prisegti. Tai ypač svarbu dėl to, kad net nedidelės avarijos metu netinkamai prisegta saugos kėdutė tiesiog nuskris nuo sėdynės ir vaikas susižalos.

Jei visgi nuspręsta vaiką vežti ant priekinės sėdynės, svarbu prisiminti, kad ir kaip norėtųsi matyti vežamo kūdikio veidą, sėdynę atsukti priešinga važiavimui kryptimi yra draudžiama, jei priekinė keleivio saugos pagalvė yra įjungta. Apie tai įspėja ir automobilių gamintojai, mat suveikusi saugos pagalvė gali vaikišką kėdutę milžiniška jėga sviesti tolyn ir sužaloti joje sėdinti vaiką.

Kokia vaikiška kėdutė tinka

Vaikišką kėdutę išsirinkti reikėtų atsižvelgiant į vaiko svorį. Turint per didelę kėdutę, vaikas gali iš jos iškristi, per maža – neapsaugos atžalos taip, kaip turėtų. Kėdutės skirstomos į šias grupes, pažymėtas skaičiais nuo 0 iki 3.

  • 0 dydis: nuo gimimo 10 kg;
  • 0+: vaikams, sveriantiems iki 13 kg,
  • 1: vaikams, sveriantiems nuo 9 iki 18 kg,
  • 2: vaikams, sveriantiems nuo 15 iki 25 kg;
  • 3: vaikams, sveriantiems nuo 22 iki 36 kg.


Ant kai kurių kėdučių yra nurodytas vaiko ūgis ir didžiausias galimas svoris. Tokios kėdutės neretai tvirtinamos „Isofix“ jungtimi, pastarąją turi dauguma net 15-20 metų senumo automobilių. Kai kuriais atvejais tvirtinant kėdutes prireiks naudoti ir automobilio saugos diržus, tad tėvai turėtų kruopščiai įsiskaityti į kėdutės montavimo instrukciją ir atlikti visus veiksmus paeiliui, įsitikinant, kad vaikas bus išties apsaugotas.

Ne tik kėdutės

Jeigu vaikui automobilyje jau nebereikia specialios kėdutės, tai nereiškia, kad nebėra dėl ko rūpintis. Tėvai turėtų pasirūpinti, kad atžala iš automobilio išliptų saugiai.

Atvežus vaiką iki ugdymo įstaigos, reikėtų automobilį pastatyti taip, kad vaikams reikėtų išlipti ne į gatvės, o šaligatvio pusę.

Taip pat reikia išmokyti vaiką apsidairyti, ar nėra atvažiuojančių transporto priemonių, ateinančių pėsčiųjų, dviratininkų, kitų eismo dalyvių, kurie galėtų susižaloti, jei automobilio durelės bus atidarytos neatsargiai.

Informacija parengta bendradarbiaujant su Lietuvos automobilių kelių direkcija prie Susisiekimo ministerijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją