Tik 1952 m., Ričardui Volkeriui (Richard Walker) pradėjus gaminti klijuoto bambuko meškeres, specialiai pritaikytas karpių žūklei, reikalai didžiažvynių gaudymo „fronte“ pradėjo taisytis. Taip pat, to paties R. Volkerio buvo pastebėta, kad karpiai bijo ne valo storio, o jo „kietumo“. Dėl to, gaudydamas pintu „minkštu“ valu, jis sugebėjo pasiekti neregėtų rezultatų.

Vėliau tiek jo, tiek kitų žvejų, besispecializavusių karpių žūklėje dėka, buvo pastebėta, kad karpiai gali „mąstyti“ tik apie vieną dalyką vienu metu. Taip atsirado „Hair Rig“ arba liet. „plauko sistemėlė“ ir „Bolt Rig“ – „fiksuoto svarelio“ sistemėlė.

„Hair Rig“ ir „Bolt Rig“ dueto sėkmė

„Plauko“ sistemėlės principas labai paprastas: žuvis įsiurbia masalą be jokio įtarimo apie kažkokią jai kylančią grėsmę, o kabliukui atsidūrus jos žiobtuose – kitiems „apmastymams“ jau būna per vėlu.

Plauko sistemėlę puikiai papildo fiksuotas svarelis: žuviai sumojus apie klastą ir bandant kuo greičiau pabėgti iš įvykio vietos sunkus, bent 30 g sveriantis, svarelis to padaryti „neleidžia“. Žuvis pasikerta pati. Kai kurie „ortodoksiški“ tiek Didžiosios Britanijos, tiek pasaulio žvejai tokį karpių gaudymo būna vadina net ne meškeriojimu, o savotiškų spąstų darymu žuvims. Ir reikia pasakyti, kad dalis tiesos jų žodžiuose yra. Beje, tokiu „Hair Rig“ ir „Bolt Rig“ dueto principu veikia ir populiarusis šių laikų meškeriojimo trendas „Method Feeder“.

Elementari karpinė sistemėlė

Taigi, jei jūs nenorite per daug domėtis karpių žvejybos subtilumais ir niuansais, o šia žuvį pagauti norite, jums tikrai pravers elementari „Hair Rig“ ir „Bolt Rig“ dueto sistemėlė.

Mums bus reikalingi: bet kokia tvirtesnė meškerė, leidžianti užmesti bet 30 g svarelį, 0,30 mm storio pagrindinis valas, pavadėliams: pintas 0,14 – 0,16 mm valas, 8 – 10 numerio kabliukas su ausele ir keli svareliai, suktukas bei masalo „kaištukas“. Dar praverstų ir specialus vąšelis masalo užvėrimui ant „plauko“.

Elementari „karpinė“ sistemėlė

Pirmiausia, ant pavadėlio valo padaroma elementari kilpa ir atkerpama apie 30 cm atkarpa. Tada daromas specialus mazgas – be mazgo. Skamba komplikuotai, bet viskas yra labai paprasta. Valo galas, kuriame nėra kilpos, prakišamas pro kabliuko auselę, daroma keletą apvijų atgal, tada – į priekį ir laisvas valo galas vėl prakišamas pro kabliuko auselę. Toks „gaminys“ pririšamas prie vienos iš suktukų auselių.

„Mazgo - be mazgo“ rišimas

Toliau belieka ant pagrindinio valo užmauti kokį nors karoliuką, užmauti slankiojantį, bent 30 g sveriantį svarelį. Tada pagrindinis valas pririšamas prie kitos suktuko auselės, o svarelio slankiojimas ribojamas vienu užspaudžiamu svareliu. Belieka nusipirkti kukurūzų arba baltyminių kukulių, užmauti juos su vąšeliu ant „plauko“ ir įdėti į kilpos galą kaištuką.