Palygino su Lenkija

Ir išties pirmadienį apie trečią valandą Vilniaus Katedros aikštėje – turistų būriai. Vieni stoviniuoja ir laukia gidų, su kuriais tuoj keliaus į Valdovų rūmus, kiti tiesiog fotografuojasi ir stovi nosis įbedę į žemėlapius.

Katedros aikštės viduryje sutinkame ir prancūzus Žaną ir Antony, kurie čia atvyko iš Paryžiaus. Vyrai drąsiai šypsosi ir aiškina, kad Lietuvoje lankosi pirmą kartą gyvenime.

„Mes svečiavomės Varšuvoje ir nusprendėme aplankyti ir Vilnių, nes nebuvome čia buvę“, – sako jie ir tikina autobusu atvykę tik šįryt, todėl dar nespėję nieko pamatyti ir į kavinę užsukę tik pusryčių.

Visgi vyrai prisipažįsta, kad Lietuvoje kainos smarkiai skiriasi nuo matytų Varšuvoje, tačiau lyginant su Paryžiumi, situacija – panaši.

„Čia viskas kainuoja panašiai. Žinoma, jei lyginsime su Varšuva, kainų skirtumas tikrai akivaizdus, čia tikrai brangiau“, – sako Žanas ir tikina, kad kaina skiriasi kone perpus bei vardija, kad Lenkijoje abu vaikinai pusryčius pavalgė už 8 Eur, tačiau Lietuvoje už abu sumokėjo 27 Eur.

„Pusryčiai buvo sotūs, bet brangūs“, – sako abu linksėdami galva.

Jie taip pat paklausia, ar toli nuo Vilniaus yra Kryžių kalnas, o pasakius, kad teks pavažiuoti apie dvi su puse valandos, jie tik numoja ranka.

„Mums netoli“, – juokiasi ir tikina labai norintys jį aplankyti.

Sulaukė pagyrų

Pavėsyje už Geležinio vilko skulptūros nuo saulės ir karščio slepiasi ir daugiau turistų. Štai Bradžnita su draugu Adžinke pasakoja į Lietuvą atvykę iš Vokietijos, kurioje laikinai apsistojo, tačiau jų gimtinė – Indija.

„Mes tiesiog turime vizą ir norime išnaudoti visus šansus aplankyti kuo daugiau Europos šalių“, – neslėpdami kelionės tikslo sako jie ir tikina, kad jie mūsų sostinėje svečiuojasi jau ketvirtą dieną.

„Prieš čia atvykstant dar buvome ir Rygoje, bet man atrodo, kad Vilnius daug modernesnis už Rygą, tai galima matyti iš pastatų ir architektūros“, – sako mergina ir priduria, kad juos čia nuvylė vos vienas dalykas – lietuviškas alus, tačiau į detales daug nesileidžia.

Pora sako, kad lietuviai jiems pasirodė labai draugiški žmonės ir net pasidalina viena istorija.

„Per „Airbnb“ nuomojomės butą miesto centre, o jo savininkė – senjorė. Nors ji nemoka angliškai ir turėjome problemų susikalbant, ji pasirodė labai miela, viską mums aprodė“, – sako jie.

Netoliese besifotografuojančius pamatome ir porelę su vaiku.

Vyras, kaip prisistato priėjus, vardu Serhio ir jo gimta šalis – Ispanija, o šalia stovinti moteris – Silvija, ji tikra lenkė. Šeima šiuo metu gyvena Lenkijoje, Suvalkuose, o į Vilnių sako atvykę vos vienai dienai.

„Lietuviai vyksta į Lenkiją, o lenkai – į Lietuvą“, – sako gerai nusiteikęs vyras ir juokais teigia, kad lietuviškų ir lenkiškų kainų skirtumų jie čia atvykę nebijo.

„O štai degalai čia pigesni nei Lenkijoje“, – priduria jis.

Pinigų neskaičiuoja

Pilies gatvėje žygiuoja ir puikiai nusiteikę Roberto ir Carla. Jie atvyko iš Pietų Prancūzijos ir Lietuvoje taip pat lankosi pirmą kartą.

„Mes nusprendėme aplankyti jūsų šalį ir jai skirti savaitę laiko. Žinome jos sunkią istoriją“, – iškart prisipažįsta jie ir vardija, kad jau pabuvojo ir Rygoje bei Taline, o Lietuvoje aplankė ir Klaipėdą bei Kauną.

Vilnius porai, kaip prisipažino, labai patinka.

„Kai kas čia labai sena, o kai kas – nauja. Tu tiesiog jauti, kad miestas greitai auga, ir, tiesą pasakius, manau, kad jis labiausiai gyvas iš visų aplankytų Baltijos šalių sostinių“, – komplimentų Vilniui negaili Roberto.

Taip pat vyras prisipažino, kad iš kitos pusės, jam keista lankytis Lietuvoje.

„Mes esame vyresni žmonės ir anksčiau nežinojome jūsų šalies.

Mes jus matėme kaip Rusiją, o dabar jaučiame, kaip viskas keičiasi. Žinau, kad buvote okupuoti, tada vėl atgavote nepriklausomybę, paskui vėl atsidūrėte kitoje valdžioje“, – žiniomis apie Lietuvą stebina vyras.

Kalbant apie kainas, jiems, kaip tikina, nė vienoje Baltijos šalyje nepasirodė brangu.

„Už 30 Eur tu čia gali pavalgyti labai kokybiško maisto, o Italijoje už tiek tau išeis tik pica, o Prancūzijoje – dar blogiau, ten labai gražu, bet kainos labai aukštos“, – lygina ir Carla.

Roberto netrukus prisipažįsta čia ragavęs ir cepelinų bei sako, kad jie jam labai patikę. Tiesa, Carla purto galvą ir sako esanti vegetarė.

„Bendrai kalbant, lietuviai labai draugiški, daug draugiškesni nei latviai“, – juokiasi pora ir tikina, kad tikrai nepataikauja, o atvirai sako tai, ką mano.

O štai pro šalį einanti taivanietė Šanen teigia, kad su šeima čia atvyko iš Taivano, mat, kaip pasipasakoja, netrukus jos brolis pradės mokytis Vilniaus universitete.

„Čia, atrodo, skridome visą parą. Su šeima atvykome pasižiūrėti, kur mokysis brolis.

Man šis miestas pasirodė labai švarus, čia nėra jokių šiukšlių, o maisto kainos, lyginant su Taivanu, labai panašios. Jos nėra didelės, tačiau nėra ir pigu“, – sako ji.

Vadino brangia šalimi

Grįžtant link automobilio sutinkame ir prie Katedros besisukiojantį Denį. Jis su šeima sako atvykęs iš Jungtinės Karalystės.

Kaip prasitaria, jo žmona – lietuvė, o jis čia lankosi jau ketvirtą kartą.

„Mes čia atvykstame aplankyti žmonos mamos. Man patinka čia, ši šalis man primena mano gimtinę – Jamaiką. Joje taip pat daug gamtos, viskas žalia“, – sako jis.

Šią vasarą Denis čia praleido jau dvi savaites, tad ši diena – paskutinė Lietuvoje ir jau ryt jis su šeima grįžta į Londoną.

„Jei nuoširdžiai, tai manau, kad čia – brangi šalis. Žinau, kokie atlyginimai čia, kad jie nėra dideli, todėl manau, kad čia per brangu“, – žodžių į vatą nevyniodamas sako jis.

Atvykstamasis turizmas – kaip ant mielių

„Keliauk Lietuvoje“ atstovas Oleg Volkov DELFI sakė, kad užsienio turistų skaičius Lietuvoje kasmet stabiliai auga.

„Pagal apgyvendinimo įstaigų teikiamus duomenis, 2018 metais užsienio turistų srautas buvo 1,74 mln. užsieniečių kelionių, kurių metu fiksuota bent viena nakvynė.

Per 5 metus šis skaičius išaugo 387,9 tūkstančių (29 proc.). Tendencijos yra pozityvios, nes Lietuva yra tarp lyderių Europoje pagal atvykstamojo turistų srauto augimą“, – sakė jis.


„Keliauk Lietuvoje“ duomenimis, Lietuvą daugiausiai lanko turistai iš Vokietijos, Rusijos, Lenkijos, Baltarusijos ir Latvijos; Vilnių – iš Baltarusijos, Vokietijos, Lenkijos, Rusijos ir Latvijos.

„Priimtinos kelionės išlaidos išlieka vienu iš svarbiausių kriterijų renkantis šalį kelionei.

Pernai metais atliktas „Go Vilnius“ tyrimas atskleidė, kad Vilniuje viešėjusiems svečiams iš Jungtinės Karalystės imponuoja turininga istorija ir kultūra, pramogos šeimoms su vaikais bei autentiška nacionalinė virtuvė, svečiams iš Vokietijos – graži gamta, priimtinos kelionės išlaidos, bei turininga istorija ir kultūra, o svečiams iš Lenkijos – lankytinų objektų gausa, turininga istorija ir kultūra, bei unikali architektūra“, – vardijo O. Volkov.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (302)