Šį herbicidą pradeda uždraudinėti ir Europos šalys, bet ne Lietuva.

Keliems amerikiečiams, įrodžiusiems, jog chemikalas jiems sukėlė vėžį, jau pavyko prisiteisti milijardų JAV dolerių kompensacijas, praneša LNK žinios. Europoje šį preparatą jau uždraudė Austrija, tačiau Lietuvoje kol kas tylu. Šio produkto laisvai galima nusipirkti prekybos centre.

„Roundap“ arba glifosatu ūkininkai purškia iki šiol. Ilgai jį gaminančiai „Monsanto“ milijonus JAV dolerių pelno nešęs preparatas dabar kainuoja milijardus. Neseniai teismas ilgą laiką „Roundap“ naudojusiai porai, susirgusiai vėžiu, teismas priteisė 2 mlrd. JAV dolerių žalos atlyginimui. Šių žmonių advokatas sakė, kad tyrimai, įrodantys, kad šis preparatas nesukelia vėžio, buvo apgaulingi ir juos skelbę mokslininkai nuteisti. Pati kompanija jau prieš 20 metų žinojo, kad jis kancerogeninis, tačiau apie tai ant etikečių nebuvo rašoma ir žmonės neįspėti.

Dabar skaičiuojama, kad nukentėjusių nuo „Monsanto“ gali būti tūkstančiai ir įmonei tai kainuos iki 8 mlrd. JAV dolerių, praneša LNK žinios.18,5 tūkst. nukentėjusių jau kreipėsi į teismą ir kompensacijų suma gali išsipūsti iki 20 mlrd. USD.

Protestai dėl „Roundap“ jau atsirito ir į Europą. Vokietijos ir Prancūzijos miestuose rengiami protestai. Europos Parlamentas po kilusio pasipriešinimo preparato naudojimą sutiko pratęsti penkeriems metams, nors iš pradžių ketino leidimą išduoti penkiolikai metų.

„Glifosato randama dirvoje, paviršiniuose ir gruntiniuose vandenyse. Buvo atlikti tyrimai tarp žemės ūkio darbuotojų. Jų šlapime taip pat rasta šio preparato“, – sako Giedrė Smailytė, Nacionalinio vėžio instituto darbuotoja.

Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra šį preparatą įtraukė į medžiagų, galinčių sukelti vėžį, sąrašą. Tai reiškia, jog yra pakankamai įrodymų apie šio preparato kancerogeninį poveikį, praneša LNK žinios.

Austrijos parlamentas prieš mėnesį visiškai uždraudė glifosato produktus ir tapo pirmąją ES šalimi, kuri ėmėsi tokio žingsnio. Lietuva sekti šiuo pavyzdžiu neketina.

„Šio produkto vartojimas reglamentuotas nustatytos normos. Svarbu, kad nebūtų pažeidimų“, – aiškina Darius Liutikas, žemės ūkio viceministras.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba tiria grūdines kultūras ir ieško glifosato pėdsakų. Pavyzdžiui, jų rasta net grikiuose, nors ši kultūra „Roundap“ net negali būti purškiama.

„Tiriame grikius, kviečius, žirnius, rapsus, paprastai nustatoma tik grikiuose“, – sako Algintė Serapinaitė, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotoja.

Valstybinės augalininkystės tarnybos atstovai, taip pat kontroliuojantys glifosatų naudojimų, tiria tik ūkininkų produkciją. Pasak šios tarnybos atstovų, dažnai randamas pažeidimas, kai glifosatais purškiamos kultūros, kurios negali būti purškiamos. Už šį pažeidimą skiriama bauda iki 150 eurų.

Prieš keletą metų glifosatų buvo rasta net vokiškame aluje ir europarlamentarų šlapime.

„Roundap“ ir kitus glifasatų turinčius preparatus pamėgę nesąžiningi augintojai prieš javapjūtę šiais chemikalais purškia grūdines kultūras ir taip suvienodina be paspartina jų brandą.

Lietuvos augalininkystės tarnyba pastaraisiais metais ypač daug dėmesio skiria galimai netinkamo (ne pagal paskirtį, nesilaikant etiketėje nustatyto laikotarpio iki derliaus nuėmimo) augalų apsaugos produktų (AAP), sudėtyje turinčių veikliosios medžiagos glifosato, naudojimo stebėjimui ir tikrinimams. Augalininkystės tarnybos specialistai vykdo planinius tikrinimus ir stebėjimus ūkiuose, taip pat operatyviai reaguoja į gyventojų pranešimus apie galimai netinkamą glifosatų ar kitų augalų apsaugos produktų naudojimą.

Analizuojant 2017–2019 m. patikrinimų rezultatus pastebimas pažeidimų, susijusių su glifosatu, mažėjimas. 2017 m. buvo nustatyta 12 netinkamo naudojimo atvejų, o 2018 m. nustatyti 5 atvejai. Iš jų dažniausi pažeidimai buvo, kai glifosato turintys AAP buvo naudojami augalams ne pagal paskirtį (grikių, žirnių pasėliuose), pasitaikė keli atvejai, kai pasėliai buvo nupurkšti nesilaikant etiketėje nustatyto laikotarpio iki derliaus nuėmimo, kuris yra 10–14 d.

Šiais metais vykdant stebėjimą ir patikrinimus glifosato turinčių AAP naudojimo pažeidimų dar nebuvo nustatyta.

„ES glifosatas registruotas ir gali būti naudojamas iki 2022 m. Kai baigsis šis terminas bus sprendžiama, ar jį naudoti bus galima ir toliau, ar reikia uždrausti“, – kokia padėtis apibūdina Sergėjus Fedotovas, Valstybinės augalininkystės tarnybos direktorius.