Lietuvos apeliacinis teismas rugpjūčio 1 dieną atmetė „Pieno žvaigždžių“ skundą – bendrovė prašė panaikinti Vilniaus apygardos teismo pernai gegužę priimto sprendimo dalį dėl 14,7 tūkst. eurų (plius 6 proc. metinių palūkanų iki sprendimo visiško įvykdymo) dėl turtinės žalos atlyginimo bei priimti naują sprendimą – atmesti Lukšių pieninės reikalavimą atlyginti žalą.

„Pieno žvaigždžių“ vertinimu, Lukšių pieninė netinkamai apskaičiavo „Pieno žvaigždžių“ gautą naudą, pastaroji taip pat abejojo metinio pelningumo apskaičiavimu, į kurį atsižvelgta nustatant žalą.

Tačiau teismo teigimu, „Pieno žvaigždės“ nepateikė duomenų apie kiekius, išlaidas bei pajamas iš sūrio, dėl kurio kilo ginčas. Be to, „Pieno žvaigždės“ neteisingai skaičiavo vidutinį metinį pelną – jis apskaičiuotas pagal visas 2013-2014 metų veiklos išlaidas, o ne pagal sūrio gamybos ir pakavimo išlaidas.

Ginčas kilo dėl „Pieno žvaigždžių“ sūrio „Liliput“, pardavinėto Rusijoje iki jos paskelbto embargo 2014 metų vasarą.

Vilniaus apygardos teismas pernai gegužę nusprendė, jog „Pieno žvaigždės“ neturi teisės naudoti „Liliput“ ar į jį panašaus prekės ženklo be jos savininkės leidimo nei Lietuvoje, nei užsienyje, nes jis yra Lukšių pieninės nuosavybė.

Lukšių pieninė teismui skundėsi, jog „Pieno žvaigždės“ Rusijoje neteisėtai naudojo sūrio „Liliput“ ženklą, parašytą kirilica, o Lukšių pieninė Lietuvoje ir užsienyje parduoda sūrį „Liliputas“.

Savo ruožtu „Pieno žvaigždės“ tvirtino, jog Lukšių pieninė negalėjo kreiptis į teismą, nes „Liliput“ pavadinimas buvo naudojamas 2013 metais, o ne tuo metu, kai bendrovė kreipėsi į teismą. Be to, „Pieno žvaigždės“ negavo jokių skundų iš Lukšių pieninės dėl pavadinimo naudojimo.

2015 metais Lukšių pieninės sūrį „Liliputas“ Europos Komisija (EK) įtraukė į saugomų produktų sąrašą.

Jurbarko rajono Lukšių pieninė EK nuo 2011 metų stengėsi įrodyti, kad sūris „Liliputas“ yra vienintelis ir išskirtinis, nes jam būdingas savybes suteikia Belvederio sūrinės rūsyje, kur jis nokinamas, natūraliai augantis unikalus mikroskopinis grybas. Nedideli, 0,5 kilogramo sūriai čia gaminami nuo 1958 metų.