Bitininkystė Lietuvoje siekia gilią senovę ir paliko aiškius pėdsakus mūsų mitologijoje, tautosakoje, papročiuose, socialinėje ir ekonominėje raidoje.

Kiekvienais metais rugpjūčio pirmąjį savaitgalį vis kitame Lietuvos regione Lietuvos bitininkai organizuoja nuostabią šventę. Šventės tradicijos labai gilios, siekia net 1963-iuosius metus.

Šventės metu bičiuliai dalinasi žiniomis bei patirtimi, supažindina šventės lankytojus su bitininkystės produktais.

Šiais metais Lietuvos bitininkų sąjunga ir Šakių rajono bitininkų draugija rugpjūčio 3–4 dienomis organizuoja XLIII Lietuvos bitininkų šventę – Medaus festivalį, kuris vyks Gelgaudiškio dvaro sodyboje (Šakių r.).

Šakių bitininkų draugijos pirmininko Kęstučio Ūso teiraujamės – kuo šiųmetė šventė bus išskirtinė?

„Mūsų rengiamos šventės tikslas – padėti jaunajai kartai susidomėti bitėmis, bitininkyste ir šviesti visuomenę siekiant populiarinti medaus ir kitų bičių produktų vartojimą“, – sako K. Ūsas.

Šventė prasidės rugpjūčio 3 d. vidurdienį Gelgaudiškio Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčioje, kur vyks šv. Mišios, tradiciškai bus pagerbti mirę bičiuliai ir pašventintas medus. Po šv. Mišių iškilminga bitininkų draugijų eisena su vėliavomis ir kita atributika nuo bažnyčios patrauks į Gelgaudiškio dvaro sodybą, kur 13 val. vyks oficialus šventės atidarymas.

Bitininkystė visada užėmė svarbią vietą žmogaus gyvenime, šventės metu gelgaudiškietis bitininkas Jonas Gvildys pristatys „Medaus kelią“ – bitininkystės istoriją nuo neatmenamų laikų iki šių dienų. Pamatysime, kaip bitės gyveno drevėse, vėliau persikėlė į žmogaus sukonstruotus avilius, kaip tobulėjo bitininkystės amatas, įrankiai, technologijos. Išgirsime, kuo ypatingas Zanavykų krašto medus.

Šventės lankytojai turės galimybę stebėti, kaip medus iš avilio patenka ant vartotojo stalo. Galės įsitikinti, koks sunkus ir atsakingas bitininko darbas, rungdamiesi medaus sukimo bei pilstymo varžybose.

Stebėsime vieną iš senovinių amatų – žvakių liejimą, šventėje išmoksime lieti gryno vaško žvakę, susipažinsime su šio amato reikšme žmonių dvasinei kultūrai: su vaško žvakele į šliūbą, vaško žvakelės liepsna palydėdavo amžinybėn. Žvakės saugo nuo perkūno, deginamos namuose jos sugeria blogą energiją ir apsaugo namus nuo dvasių.

Vaikams ir jaunimui padėsime suprasti, kas yra bitės, kaip jos dirba ir gyvena, kodėl renka nektarą, žiedadulkes bei pikį, ką iš jų daro. Šventės metu bus puiki proga ne tik išgirsti bitininkų pasakojimų apie bičių gyvenimą, bet ir savomis rankomis prisiliesti prie avilio, pačiupinėti kitą bitininkystės inventorių. Smalsiausieji galės pažvelgti į tikrą bičių šeimą, tai nuostabi proga stebėti, kaip bitelės gyvena avilyje.

Nė viena bitininkų šventė nevyksta be didžiulės mugės, taip ir šios šventės metu pakviesime pasižvalgyti po mugę. Bitininkai mugėje ras daugybę jiems reikalingų ir naudingų prekių ar paslaugų.

Krašto tautodailininkai pakvies stebėti, kaip gimsta jų kūriniai. Mugėje sutiksime ir kulinarinio paveldo meistrų, kurie pasiruošę nustebinti įvairiausiais skoniais ir kvapais.

Ar girdėjote, kad Lietuvoje atgimė senasis midininko amatas? Lietuviai įvairių rūšių midų gėrė nuo žilos senovės iki XVIII amžiaus, todėl midus iki šiol laikomas mūsų nacionaliniu gėrimu. Midaus virimo paslaptimis dalinsis svečiai iš Kėdainių. Galėsite ne tik stebėti midaus virimo procesą, bet ir paragauti jau pagaminto ir išlaikyto šio nuostabaus gėrimo.

Yra žinomas posakis – „Medus ir maistas, ir vaistas“. Šventės dalyviai, norintys praplėsti žinias apie medų žmogaus kasdieninėje mityboje, galės paklausyti Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Sveikatos instituto Visuomenės sveikatos katedros vedėjo prof. Dr. Rimanto Stuko paskaitos, o apie bičių produktus ir jų reikšmę sveikatai pasakos Lietuvos apiterapeutų asociacijos viceprezidentas gyd. Povilas Rimkus. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos Agronomijos fakulteto, Biologijos ir augalų biotechnologijos instituto doc. dr. Algirdas Amšiejus dalinsis besibaigiančio bitininkystės sezono įžvalgomis, patars, į ką reikėtų atkreipti dėmesį ruošiant bites žiemai.

Kiekvienas, kuris pirmą kartą susipažįsta su bitėmis, patenka į nuostabiai įdomų, keistą, galima sakyti, fantastišką pasaulį, puikiausiai suorganizuotą ir be galo lankstų, paprastą savo natūraliu tobulumu ir kartu neaprėpiamai sudėtingą.

Tad kviečiame su visa šeima atvykti rugpjūčio pirmąjį savaitgalį, į Gelgaudiškio dvaro sodybą susipažinti su nuostabiu bičių pasauliu ir puikiai praleisti savaitgalį.

Daugiau informacijos www.bitininkusvente.lt